με τις πιέσεις όμως να παραμένουν ειδικά στους κλάδους της βιομηχανικής παραγωγής. Το αποτέλεσμα ήταν να καταγράφεται μεν αύξηση 6,7% στις συνολικές εξαγωγές, αλλά εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών να προκύπτει και νέα υποχώρηση στα επίπεδα του 6,3%.
Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των εκτιμήσεων της ΕΛΣΤΑΤ, για τον περασμένο Ιούλιο καταγράφεται αύξηση κατά 6,7% (στα 2,37 δισ. ευρώ, από 2,22 δισ. τον Ιούλιο του 2012). Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές της χώρας εμφανίζονται μειωμένες κατά 6,3% (στο 1,44 δισ. ευρώ, από 1,53 δισ. τον Ιούλιο του 2012).
Όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, «η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ανέδειξε τα θετικά στοιχεία, το πλεόνασμα δυναμικού της ελληνικής οικονομίας, το οποίο θα αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο της ανάπτυξης. Επιβεβαιώθηκε από τα πιο επίσημα χείλη ότι οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις της χώρας, συμβάλλουν αποφασιστικά στον περιορισμό της ύφεσης και συνθέτουν έναν βασικό πυλώνα σχηματισμού του ΑΕΠ, με επίκεντρο τις εξαγωγές προϊόντων (15,5% του ΑΕΠ), τον τουρισμό και τις μεταφορές.
Παράλληλα, ο εξαγωγικός κόσμος της χώρας χαιρετίζει δράσεις και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως η ενεργοποίηση του Προγράμματος Εξωστρέφεια ΙΙ, η επικείμενη δημιουργία ενός νέου φορέα Εξωστρέφειας, με τη συγχώνευση ΟΠΕ και Invest In Greece, την προώθηση των συμψηφισμών ΦΠΑ, μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, τα πολυαναμενόμενα προγράμματα νέων χρηματοδοτήσεων και εγγυήσεων από τις Τράπεζες, αλλά και την εξαγγελία περί κοινού φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων στα επίπεδα του 15%. Οι κινήσεις αυτές, απηχούν τα αιτήματα των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και μπορούν να προσδώσουν νέα δυναμική τους επόμενους μήνες, την ώρα που τα καύσιμα τροφοδοτούν τους θετικούς ρυθμούς αύξησης των εξαγωγών, και κλάδοι όπως τα αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα, το ελαιόλαδο και τα χημικά δείχνουν αντιστάσεις και προσπαθούν να διατηρήσουν τα μερίδιά τους στην παγκόσμια αγορά».
Κυρίαρχα τα πετρελαιοειδή
Μετά την ανοδική αντίδραση του Ιουλίου, διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και η τάση των εξαγωγών, σε επίπεδο 12μήνου, καθώς για το διάστημα Αύγουστος 2012- Ιούλιος 2013 προκύπτει αύξηση της τάξης του 12%, σε σχέση με την περίοδο Αύγουστος 2011- Ιούλιος 2012, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών.
Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να σημειωθεί η ενίσχυση του μεριδίου των Τρίτων Χωρών στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών για τον μήνα Ιούλιο, στο 52,7% (έναντι 47,3 των αγορών της ΕΕ). Η ενίσχυση του ποσοστού προκύπτει από τη μεγαλύτερα αύξηση των εξαγωγών προς Τρίτες Χώρες (+9,3%, έναντι 3,9%) στον μήνα αναφοράς. Η αναλογία αυτή μεταβάλλεται πλήρως υπέρ των χωρών της ΕΕ (64,6%, έναντι 35,4% των Τρίτων Χωρών), αν εξαιρεθούν από τον υπολογισμό τα πετρελαιοειδή προϊόντα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι ελληνικές εξαγωγές, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, μειώθηκαν κατά 12% προς τις Τρίτες Χώρες και κατά 2,9% προς τις χώρες της ΕΕ.
Οι εξαγωγές ανά κλάδο
Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες των εξαγώγιμων προϊόντων, θα πρέπει να σημειωθεί η συνέχιση της ανοδικής κίνησης στο ελαιόλαδο, έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα (+42,7%), στα εμπιστευτικά προϊόντα (+118,3%), τα ποτά και τον καπνό (+20,6), τα τρόφιμα (+10,1%), τα χημικά προϊόντα (+7,1) και ασφαλώς τα πετρελαιοειδή (+37,2%).
Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις εξακολουθούν να δέχονται τα Μηχανήματα (-15,9%), τα Βιομηχανικά Προϊόντα (-7,3%) και οι Πρώτες Ύλες (-7%).
Αύξηση και των εισαγωγών.
Ανοδική αντίδραση καταγράφεται και στο πεδίο των εισαγωγών για τον περασμένο Ιούλιο. Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των εισαγωγών μετά από τέσσερις συνεχόμενους μήνες υποχώρησης, κινήθηκε ανοδικά και αυξήθηκε κατά 2,2% στα 3,89 δισ. ευρώ (έναντι 3,81 δισ. του Ιουλίου 2012). Η εικόνα διαφοροποιείται με την εξαίρεση των πετρελαιοειδών, οπότε καταγράφεται μείωση 5,5%.
Η υποχώρηση αυτή προκύπτει από τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν οι εξαγωγές από Τρίτες Χώρες (-18,6% εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών), έναντι αύξησης των εισαγωγών από τις χώρες της ΕΕ (+4,1% συνολικά ή +0,8% εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών). Η αύξηση των εισαγωγών κατά τον περασμένο Ιούλιο περιόρισε τις απώλειες και σε επίπεδο 12μήνου, με αποτέλεσμα για την περίοδο Αύγουστος 2012- Ιούλιος 2013 να προκύπτει μείωση μόλις 1%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Αύγουστος 2011- Ιούλιος 2013.