Το σχεδιαζόμενο ισχυρό χτύπημα, σύμφωνα με τις αναλύσεις των στοιχείων που κάνουν οι Αρχές, θα αφορά οικονομικό στόχο και ειδικότερα πρόσωπο από τον τομέα της οικονομίας.Τον συναγερμό επιτείνει η προγραμματισμένη έλευση του κλιμακίου της τρόικας.
Ηδη επανασχεδιάζονται και ενισχύονται υπό το πρίσμα αυτής της απειλής τα μέτρα ασφαλείας στους χώρους όπου κινούνται τα στελέχη της τρόικας αλλά και Ελληνες παράγοντες του οικονομικού τομέα.
Η προσπάθεια ανασυγκρότησης του λεγόμενου αντάρτικου των πόλεων που έχει εκδηλωθεί από τις αρχές του καλοκαιριού με μια σειρά βομβιστικών και άλλων επιθέσεων, είχε ανησυχήσει την Αντιτρομοκρατική και τις υπηρεσίες Πληροφοριών περισσότερο από όσο είχαν αφήσει δημόσια να φανεί. Μάλιστα στο «Σχέδιο Φοίνικας» των τρομοκρατών οι Αρχές είδαν ποιοτικά χαρακτηριστικά τέτοια, που τις έκαναν να ξαναβάλουν στο μικροσκόπιο πρόσωπα και τις κινήσεις τους.
Η πρώτη προκήρυξη, με την υπογραφή της Συνομωσίας των Πυρήνων της Φωτιάς, έδειχνε ότι στόχος των συντακτών της δεν ήταν απλώς και μόνο να δηλώσουν την παρουσία τους, αλλά επιπλέον να δείξουν τη διάθεση και ενδεχομένως την ετοιμότητά τους να κλιμακώσουν τη δράση τους. Παράλληλα, η Αντιτρομοκρατική διάβαζε και ένα «προσκλητήριο» των Πυρήνων σε πρόσωπα που είχαν κινηθεί στις παρυφές τους και είχαν απομακρυνθεί, αλλά και σε ομάδες που κατά τις εκτιμήσεις τις ΕΛ.ΑΣ είχαν αποσχιθεί τα προηγούμενα χρόνια και είχαν δράσει αυτόνομα. Σε αυτές τις ομάδες η Αστυνομία περιλαμβάνει και τη Σέχτα Επαναστατών, η οποία «σίγησε» ύστερα από δύο δολοφονίες και σειρά χτυπημάτων. Μάλιστα η επίκληση στη Σέχτα «διαβάζεται» ως πρόσκληση για δολοφονική επίθεση.
Η κινητικότητα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κράτησε σε επιφυλακή και τις διωκτικές Αρχές. Μετά τη βόμβα στο αυτοκίνητο της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού ακολούθησαν επιθέσεις με στόχο πρόσωπα που αμέσως ή εμμέσως είχαν συνδεθεί με την εξάρθρωση των Πυρήνων.
Ετσι, στο στόχαστρο μπήκε σωφρονιστικός υπάλληλος και στη συνέχεια ο πρώην διοικητής της Αντιτρομοκρατικής Δημήτρης Χωριανόπουλος, ο οποίος ήταν ο παραλήπτης δέματος παγιδευμένου με εκρηκτικά, το οποίο όμως είχε εντοπίσει η Αντιτρομοκρατική από την αρχή του «ταξιδιού» του, στη Θεσσαλονίκη, και έτσι όταν έφθασε στο Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι το εξουδετέρωσαν με ελεγχόμενη έκρηξη.Για την αποστολή του τρομοδέματος έχουν συλληφθεί δύο πρόσωπα από τη Θεσσαλονίκη. Στα χτύπημα του «Σχεδίου Φοίνικας» περιλαμβάνονται και δύο εμπρηστικές επιθέσεις στην Ινοδνησία: Kαι για τις δύο την ευθύνη έχει αναλάβει η οργάνωση FAI-IRF. Η προκήρυξη για την τελευταία εμπρηστική αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο μόλις προχθές.
Οπως αναφέρεται σε αυτήν, πρόκειται για «άμεση πράξη εκδίκησης» που εκδηλώθηκε όταν έμαθαν για την αστυνομική επίθεση σε στέκι αναρχικών και για τις συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη για το τρομοδέρμα στον Δ. Χωριανόπουλο. Επίσης απειλούν ότι «για κάθε χιλιοστό παραβίασης της ελευθερίας μας θα σας απαντάμε με χτυπήματα πιο βίαια από τα προηγούμενα».
Μυστήριο με οπλοστάσιο
Ο τρόπος με τον οποίο προμηθεύτηκαν τα όπλα που κατέχουν οι οργανώσεις του αντάρτικου πόλεων απασχολεί έντονα τις Αρχές. Ενα σενάριο ήθελε να τα αγοράζουν από ποινικούς. Ωστόσο, το ενδιαφέρον της Αντιτρομοκρατικής εστιάσθηκε σε μια παρτίδα πιστολιών τύπου Glock που βρέθηκαν στην κατοχή συλληφθέντων, ενώ τέτοια πιστόλια είχαν και οι ληστές στο Βελεστίνο. Κατά την ΕΛ.ΑΣ , οι τρομοκράτες έχουν βρει δίαυλο εισαγωγής των όπλων αυτών «λυμένων» σε κομμάτια από τη Φινλανδία. Μάλιστα, έχει ζητηθεί δικαστική συνδρομή για τον έλεγχο αυτών των εκτιμήσεων.
Δείχνουν έμπειροι και πολύ άνετοι
Συναγερμό στις Αρχές σήμαναν και οι δυο ληστείες που έγιναν τις προηγούμενες εβδομάδες, για τις οποίες υπάρχουν σαφέστατες ενδείξεις ότι έγιναν με στόχο την ενίσχυση του ταμείου τρομοκρατών. Πρόκειται για τις ληστείες στα Μέθανα και στο Βελεστίνο. Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα πάντως για τους συγκεκριμένους δράστες είναι οι ηλικίες τους. Πρόκειται για 35αρηδες και όχι 20χρονους, όπως για παράδειγμα στο Βελβεντό, και η εμπειρία που δείχνουν να έχουν σε ανάλογες ενέργειες. Αυτό προκύπτει από την άνεση με την οποία κινήθηκαν εντός των τραπεζών.