tromaktiko: Διεθνές ενδιαφέρον για τα προϊστορικά ζώα στην Πλατανιά Δράμας

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Διεθνές ενδιαφέρον για τα προϊστορικά ζώα στην Πλατανιά Δράμας



Το μεγάλο ενδιαφέρον τους για την παλαιοντολογική θέση της Πλατανιάς, που ερευνάται από επιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής την παλαιοντολόγο...
Τσουκαλά Ευαγγελία, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας, εξέφρασε η καθηγήτρια Παλαιοντολογίας και διευθύντρια του Ινστιτούτου Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης Δρ. Doris NAGEL με τους συνεργάτες και φοιτητές της με ενδεχόμενη συμμετοχή τους στις επόμενες ανασκαφές του 2014.

Το κλιμάκιο της Βιέννης βρέθηκε στην Ελλάδα στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο πανεπιστημίων στις παλαιοντολογικές έρευνες και ανασκαφές στη Θερμοπηγή Σιδηροκάστρου του Δήμου Σιντικής. Πρόκειται για μια θέση με απολιθωμένα οστά ζώων παρόμοιας ηλικίας αυτών της Πλατανιάς, δηλαδή 7.000.000 ετών, η έρευνα της οποίας ξεκίνησε από το 1998 και ολοκληρώνεται με τη δημιουργία Παλαιοντολογικής Έκθεσης στο ανακαινισμένο κτίριο του παλιού σχολείου της Θερμοπηγής. Παρόμοια συνεργασία τα τελευταία τέσσερα χρόνια έγινε και στην Κρυοπηγή Κασσάνδρας Χαλκιδικής σε παρόμοια παλαιοντολογική θέση με ερευνητικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 31 Αυγούστου 2013 πρώτα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας όπου μεταξύ των αρχαιολογικών εκθεμάτων θαύμασαν το σαγόνι του μαστόδοντα της Καλλιφύτου και τα απολιθώματα από το Μααρά της Δράμας κατόπιν στην Πλατανιά καθώς και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρανέστι με την παρουσία του Δημάρχου κ. Νίκου Καγιάογλου, κας Βασιλικής Πουλιούδη Aρχαιολόγου ΙΗ” Ε.Π.Κ.Α, τοπικών παραγόντων…

Ο Δήμαρχος εκδήλωσε το μεγάλο ενδιαφέρον του για την διαφύλαξη και ανάδειξη των μοναδικών για την περιοχή απολιθωμάτων, ενός θησαυρού που καταμαρτυρεί την προϊστορία του τόπου σε βάθος εκατομμυρίων ετών. Ζητήθηκε η οργάνωση των μελλοντικών παλαιοντολογικών ερευνών να υποστηριχτεί οικονομικά και εγκαίρως από το Δήμο και τα αποτελέσματα με τον διεθνή αντίκτυπο να αναδειχτούν ώστε ο τόπος να αποκτήσει σημείο έλξης τουριστών και άλλων επισκεπτών.

Υπογραμμίζουμε ότι πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα παλαιοντολογική θέση, από τις ελάχιστες στην Ανατολική Μακεδονία. Τα απολιθώματα παρουσιάζουν ποικιλία παλαιοπανίδας και πρόδρομα αποδίδονται σε δύο διαφορετικά είδη ιππαρίων (μικρόσωμων τριδάκτυλων αλόγων), τρία διαφορετικά είδη μικρόσωμων βοοειδών μεγέθους γαζέλας και αντιλόπης, ένα είδος καμηλοπάρδαλης, ρινόκερο, μαστόδοντα, αγριόχοιρο, χελώνα κ.α.

Τα λείψανα αυτά των ζώων έτυχαν σε ιδανικές συνθήκες για τη διατήρησή τους μέσω της απολίθωσης και επειδή αποτελούν τη φυσική κληρονομιά του τόπου της Πλατανιάς, πρέπει να προστατευθούν και να αναδειχτούν στο πλαίσιο μιας παλαιοντολογικής μουσειακής έκθεσης μοναδικής για το Δήμο Παρανεστίου.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!