Ειδικότερα, στο πλαίσιο των πετρελαϊκών ερευνών των τελευταίων ετών ανακαλύφθηκαν απολιθώματα ενός γιγάντιου αρμαντίλο στο μέγεθος αυτοκινήτου, ενός κροκόδειλου μεγαλύτερου από λεωφορείο και ενός εξαφανισμένου είδους τίγρεως.
Οι θησαυροί που έφεραν στην επιφάνεια οι έρευνες περιλαμβάνουν απολιθώματα που χρονολογούνται πριν 14.000 ως 370 εκατομμύρια χρόνια.
Συνολικά σε περιοχές εξορύξεων σε όλη τη χώρα έχουν εντοπιστεί πάνω από 12.000 απολιθώματα, τα οποία φυλάσσονται στο Ινστιτούτο Επιστημονικής Έρευνας της Βενεζουέλας.
Χάρη στην περίπλοκη γεωλογική δομή που διαθέτει, η Βενεζουέλα πλημμυρίζει στο πετρέλαιο, ωστόσο διατηρεί ακόμα στα σπλάχνα της πλούσια ζωή εκατομμυρίων ετών.
Τα περισσότερα απολιθώματα εντοπίζονται σε μια μεγάλη περιοχή βόρεια του ποταμού Ορινόκο, απ’ όπου προήλθε ο Ατλαντικός Ωκεανός πριν 200 εκατομμύρια χρόνια.
Ο ποταμός Ορινόκο σχηματίστηκε πριν οκτώ εκατομμύρια χρόνια και ακολούθησε ο Ισθμός του Παναμά πριν τρία με πέντε εκατομμύρια χρόνια.
Στα σημαντικότερα απολιθώματα που εντοπίστηκαν στο πλαίσιο των πετρελαϊκών ερευνών των τελευταίων ετών συγκαταλέγεται μια όρνιθα χωρίς φτερά που μοιάζει με ιγκουάνα, ένας πελεκάνος ύψους τριών μέτρων και γιγάντιοι βραδύποδες (sloths) που ζούσαν στο έδαφος πριν 12 εκατομμύρια χρόνια, σε αντίθεση με τους σημερινούς συγγενείς τους που ζούν στα δέντρα.
Στο Ινστιτούτο Επιστημονικής Έρευνας της Βενεζουέλας εργάζονται μόνο πέντε ερευνητές, οπότε η κατηγοριοποίηση και αναγνώριση των απολιθωμάτων χρειάζεται πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Αργότερα τον Σεπτέμβριο το Ινστιτούτο θα ανακοινώσει την ανακάλυψη ενός νέου είδους που εντοπίστηκε σε απομακρυσμένη περιοχή της χώρας, ωστόσο ακόμα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα.
Photo: το κρανίο ενός εξαφανισμένου προϊστορικού θηλαστικού εν ονόματι «γλυπτόδους».