ενώ ξεκίνησε η συζήτησή του επί των άρθρων. Υπέρ τάχθηκαν μόνον οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΜΑΡ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ το καταψήφισαν.
Νωρίτερα, ο υφυπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γκιουλέκας επέκρινε όσους αντιδρούν στις νέες αλλαγές, κατηγορώντας τους ότι «με την απαξιωτική τους συμπεριφορά και χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις, δεν βοηθούν στην αναβάθμιση της παιδείας». «Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα επαγγελματικής κατάρτισης εντελώς δωρεάν. Αναβαθμίζουμε την κατάρτιση και την τεχνολογική εκπαίδευση. Δεν ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε την επανάσταση στην παιδεία. Όμως προσπαθούμε να κάνουμε ορισμένες τομές σε συνθήκες πολύ δύσκολες. Δίνουμε στη μη τυπική εκπαίδευση μια κατεύθυνση, όπως και στα μεταλυκειακά ΙΕΚ για να έχει ο μαθητής μια ακόμα επιλογή που δεν την είχε», υπογράμμισε ο κ. Γκιουλέκας.
Ακόμα, ο υφυπουργός Παιδείας επικαλούμενος το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι δεν διαπιστώνει να υπάρχει διαφορετική άποψη σε ό,τι αφορά το λύκειο και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Εμείς στηρίζουμε τη δημόσια εκπαιδευτική κατάρτιση, αλλά δεν έχουμε και ιδεοληψίες». Τέλος, ο κ. Γκιουλέκας διαβεβαίωσε ότι τόσο στα δημόσια ΙΕΚ, όσο και στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, η λειτουργία τους θα ξεκινήσει κανονικά και χωρίς κανένα πρόβλημα, καθώς έχει προβλεφθεί από το υπουργείο η παράταση της θητείας των διευθυντών, ενώ προκηρύχθηκαν και οι νέες θέσεις για την κάλυψη των λίγων κενών που είχαν δημιουργηθεί.
Εξάλλου, ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου, υπεραμύνθηκε των νέων ρυθμίσεων, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης ότι το νέο λύκειο μετατρέπεται σε συνεχές πανελλαδικό εξεταστικό κέντρο και παράλληλα ενδυναμώνεται η παραπαιδεία. «Το υπουργείο Παιδείας δεν αιφνιδιάζει με κανέναν τρόπο», τόνισε ο κ. Κεδίκογλου και έκανε λόγο για στείρα κριτική που ακούστηκε, χωρίς, όμως, καμία ρεαλιστική πρόταση.