κόσμο, προκειμένου να διατηρήσει την κορυφαία βαθμίδα στο αξιόχρεο (ΑΑΑ) ενόψει της επιβράδυνσης της οικονομίας και της γήρανσης του πληθυσμού της.
Η κυβέρνηση παρουσίασε ένα ευρύ φάσμα μέτρων, στα οποία περιλαμβάνεται η αύξηση της πραγματικής μέσης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62,4 χρόνια το 2025 από 60,9 χρόνια που είναι σήμερα.
Ανακοίνωσε επίσης ότι μπορεί να επιβάλει τη συγχώνευση των δήμων της χώρας και να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα υγείας.
Το πρόγραμμα προβλέπει και τη μείωση των επιδομάτων για τους φοιτητές, με σκοπό να παρακινηθούν να ψάξουν νωρίτερα για εργασία.
Προτείνονται επίσης αλλαγές όσον αφορά τις άδειες για την ανατροφή των παιδιών, ώστε οι μητέρες να επιστρέφουν νωρίτερα στις δουλειές τους.
Με το σημερινό σύστημα, οι γονείς παιδιών κάτω των 3 ετών μπορούν να φεύγουν με άδεια μετ' αποδοχών, η οποία υπερβαίνει την αρχική περίοδο άδειας των 9 μηνών. Η σχεδιαζόμενη αλλαγή θα αναγκάσει τους γονείς να σπάσουν τη δεύτερη περίοδο άδειας, με τις μητέρες να επιστρέφουν νωρίτερα στις δουλειές τους και ενθαρρύνοντας περισσότερους πατέρες να πάρουν άδεια.
Οι αλλαγές δεν είναι άμεσες, αλλά είναι πιθανό να δυσαρεστήσουν μερίδα των ψηφοφόρων που θα τις εκλάβει ως βήματα στην κατεύθυνση της καταστροφής ενός μοντέλου πρόνοιας, το οποίο - όπως και αυτό των άλλων σκανδιναβικών χωρών - δίνει έμφαση στην κοινωνική ισότητα και την ευημερία.
Κατά τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν, το κόμμα του Εθνικού Συνασπισμού του πρωθυπουργού Γίρκι Κατάινεν αντιμετώπισε ισχυρή αντίσταση από τα αριστερά κόμματα της κυβέρνησης.
Τελικά, όμως, ακόμη και το δεύτερο στη σειρά κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), που βασίζεται στη στήριξη των εργατικών συνδικάτων, αποδέχθηκε την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
«Οι προκλήσεις για την οικονομία μας είναι τόσο μεγάλες, ώστε δεν αρκεί μία θεραπεία. Χρειαζόμαστε αρκετά μέτρα», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν, η οποία είναι και επικεφαλής του SPD.
Η Φινλανδία ήταν αρχικά προστατευμένη από τη χρηματοπιστωτική κρίση της Ευρώπης, χάρη στα υγιή οικονομικά της. Αλλά η παρατεταμένη ύφεση έπληξε τις εξαγωγές της και επιτάχυνε τη μείωση της παραγωγής βιομηχανιών της, μετατρέποντας σε ελλειμματικό το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της.
Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί φέτος κατά 0,5%. Οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι τα οικονομικά της Φινλανδίας θα επιβαρυνθούν πολύ σε λίγα χρόνια, λόγω ενός συνδυασμού βραδύτερης ανάπτυξης και αυξημένου κόστους φροντίδας για τον πληθυσμό της που γερνάει.