tromaktiko: Η επιβίωση(;) του συστήματος Ασάντ στη Συρία

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Η επιβίωση(;) του συστήματος Ασάντ στη Συρία



του Κώστα Πικραμένου*
Το καθεστώς Ασάντ στη Συρία έχει αποδείξει πολλάκις ότι μπορεί να επιβιώνει ακόμη και στις χειρότερες συνθήκες. Διανύουμε ήδη τον τρίτο χρόνο εμφυλίου πολέμου (από το Μάρτιο του 2011) και ενώ τόσο η Ισραηλινή Μοσάντ όσο και...
η Τουρκική ΜΙΤ διαβεβαίωναν τις πολιτικές ηγεσίες τους ότι ο Ασάντ θα «πέσει» εντός μερικών μηνών, το καθεστώς του Αλαουίτη Μπασάρ Αλ Ασαντ παραμένει στην εξουσία χωρίς σημάδια εσωτερικών τριγμών και «διαρροών».

Από την εποχή του Χαβέζ Αλ Άσαντ (πατέρα του Μπασάρ) ο οποίος ανήλθε στην εξουσία-πρώτα ως μέρος ενός πραξικοπήματος το 1966 καιστη συνέχεια,αξιώνοντας την Προεδρίαγια τον εαυτό τουτο 1970-το καθεστώς της Συρίας έχει εξελιχθεί σε ένα δίκτυο αξιωματικών του Στρατού και επιχειρηματιών που συνδέονται με δεσμους αίματος, συγγένειας και θρησκευτικής πίστης.

Ενώ πολλά έχουν γραφεί για το συνονθήλευμα της Συριακής Αντιπολίτευσης (Σουνίτες λιποτάκτες, Αδελφοί Μοσουλμάνοι, Τζιχαντιστές εκτός Συρίας, Κούρδοι κλπ) ελάχιστα έχει αναλυθεί η δομή και η ανθρωπογεωγραφία του συστήματος Ασάντ το οποίο βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 43 χρόνια (από το 1970).

Who is who στο καθεστώς της Συρίας

Πυρήνας του καθεστώτος Άσαντείναι η ίδια η οικογένεια του Προέδρου.Ο Μπασάρ περιβάλλεται απότον αδελφό του Μαχέρ, το θείο τουκαι τα ξαδέρφια του Χαφέζ και Ιγιάντ

Ο Μπασάρ ασκεί καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας ενώ ο νεότερος αδελφός του Μαχέρείναι ο διοικητής της Προεδρικής (Ρεπουμπλικανικής) Φρουράς του οποίου ο γάμος με μια σουνίτισα (Manal al - Jadaan ) ενίσχυσε τη συνδέση των επιχειρήσεων του με την σουνιτική ελίτ. Ο Mαχέρ επιβλέπει παράλληλα την ένοπλη πολιτοφυλακή των Αλεβιτών γνωστή και ως Σαμπιχά. Διοικητικοί υπεύθυνοι της Σαμπιχά είναι τα ξαδέρφια του Μπασάρ, Φαουάζ και Μουνζέρ.

Ο γαμπρός του Μαχέρ είναι ο μεγιστάνας Mohammed Hamsho, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hamsho International Group, εταιρεία συμμετοχών με θυγατρικές σε πολλούς κλάδους (κατασκευές, τηλεοπτικές παραγωγές, κινητη τηλεφωνία, εκτροφή αλόγων, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κλπ ). Από το καλοκαίρι του 2011 τόσο η Ουάσιγκτον όσο και οι Βρυξέλλες έχουν επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στις εταιρείες του Hamsho όσο και στον ίδιο.

Το πλέγμα δεσμών αίματος, συγγενειας, θρησκείας και επιχειρήσεων του συστήματος Ασάντ στη Συρία

Ο ξάδελφος του Μπασάρ, Χαφέζ Μακλούφ, είναι επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφοριών στη Δαμασκό όπου υπηρετεί και ο έτερος ξαδελφός του Iyad. Αλλά ξαδέρφια όπως ο Ihab και ο πατέρας του Mohammed είναι πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα της εταιρίας SyriaTel, μίας εκ των δύο εταιρείων κινητής τηλεφωνίας της χώρας. Οι επιχειρήσεις της οικογένειας Makhlouf περιλαμβάνουν επίσης χρηματοοικονομικές εταιρείες καθώς και την ιδιωτική αεροπορική εταιρεία SyriaPerl.

Eκτός του στενού οικογενειακού κύκλου, υφίσταται ένα δίκτυο ανθρώπων οι όποιοι υπήρξαν πιστοί συνοδοιπόροι του Χαφέζ Αλ Ασαντ (πατέρα του Μπασάρ) που κατέχουν νευραυλγικές θέσεις στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης (Διεύθυνση Πληροφοριών της Π.Α και του Στρατού Ξηράς) και στο Υπουργείο Εσωτερικών (Κρατική Ασφάλεια και Αντικατασκοπεία).

Οι δολοφονίες του Ιουλίου 2012

Σε μια στοχευμένη επίθεση-δολοφονία τον Ιουλιο του 2012, το καθεστώς Ασάντ«έχασε» τέσσερις από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες του : Hisham Ikhtiar , Daoud Rajiha , Assef Shawkat και Hassan Turkmani . Eπρόκειτο για πρωτοκλασάτα στελέχη του συστήματος Ασάντ με δεσμούς συγγένειας με την οικογένεια του Μπασάρ. Ενώ δυτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι εν λόγω δολοφονίες θα προκαλούσαν πανικό και φυγή στους υπόλοιπους παράγοντες του συστήματος Ασαντ, τίποτα δε συνέβη.

Η μόνη σημαντική αποστασία μέχρι σήμερα έχει προέλθει, λίγο μετά τη βομβιστική επίθεση του Ιουλίου 2012, από το διοικητή της Προεδρικής Φρουρας Manaf Tlass ο οποίος εγκατέλειψε τη Συρία και εξέφρασε τη στήριξή του στην αντιπολίτευση και το «Ελεύθερο Συριακό Στρατό ( από το σπιτι της βαθύπλουτης αδελφής του στο Παρίσι). Ιστορικά, η οικογένεια Tlass ήταν ίσως η πιο κοντινή οικογένεια σουνιτών στο αλαουίτικο καθεστώς των Ασάντ. Στο ίδιο πλαίσιο δεσμών και συμφερόντων εντάσσεται και ο μέγας σουνίτης Μουφτής της Συρίας ο οποίος υποστηρίζει το Αλαουιτικο καθεστώς.

Αραγε ποιοι θα αναλάβουν τη νέα Συρία σε περίπτωση πτώσης του καθεστωτος; Ποιοι θα εγκαταλείψουν νύχτα τη Συρία και ποια η τύχη Αλαουιτών, Χριστιανών και Σουνιτών οπαδών του συστήματος Ασάντ;

*Ο Κώστας Πικραμένος είναι σύμβουλος εξαγωγικών επιχειρήσεων – ειδικός σε θέματα economic intelligence. Συγγραφέας και αρθρογράφος

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!