tromaktiko: Άνοιξε τις πόρτες του, με προβλήματα, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Άνοιξε τις πόρτες του, με προβλήματα, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης



Με τα ζητήματα της σίτισης και της θέρμανσης να αποτελούν τα φλέγοντα και τη χρηματοδότηση να καταβάλλεται για ακόμη μια φορά με το σταγονόμετρο ξεκίνησε... η φετινή ακαδημαϊκή περίοδος για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης το πρωί της Δευτέρας.

Όπως εξηγεί στο ThrakiToday.com ο αντιπρύτανης του ΔΠΘ αρμόδιος για θέματα φοιτητικής μέριμνας κ. Γεώργιος Κώστα μέχρι στιγμής καταβλήθηκε μόλις ένα μικρό μέρος της χρηματοδότησης για τις ανάγκες σίτισης των φοιτητών που επαρκεί για το Σεπτέμβριο, με τον ίδιο να παρουσιάζεται αισιόδοξος ότι το θέμα θα λυθεί.

Στον αντίποδα το Δημοκρίτειο εξασφάλισε τις απαραίτητες πιστώσεις για τη μεταφορά των μαθητών και ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα υπεγράφη η σύμβαση με τα Αστικά λεωφορεία που θα μεταφέρουν δωρεάν τους φοιτητές στις τρεις πόλης της Θράκης.«Υπεγράφη η σύμβαση για τα Αστικά, ωστόσο φέτος τα δρομολόγια είναι και αυτά μειωμένα»εξηγεί ο κ. Κώστα, τονίζοντας πως το Δημοκρίτειο είναι το μοναδικό Πανεπιστήμιο της χώρας που προσφέρει δωρεάν μετακίνηση για τους φοιτητές, δεδομένου και του γεγονότος πως οι Πανεπιστημιουπόλεις αλλά και οι Εστίες βρίσκονται εκτός πόλεων.

«Στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη υπάρχουν τα δωρεάν αστικά για να εξυπηρετούν τους φοιτητές» συμπληρώνει ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας πως αντίστοιχη ανάγκη δεν υπάρχει στην Ορεστιάδα.

Νέα μόδα το… e-mail για ένα δωμάτιο εστιών!
Φέτος το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο θα υποδεχθεί 3.150 νέους φοιτητές, τη στιγμή που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ο αντίστοιχος αριθμός άγγιζε τις 4.000. Το 90% μάλιστα των φοιτητών αυτών προέρχεται από πόλεις εκτός Θράκης.

«Στις εστίες υπάρχουν 700 κρεβάτια για όλες τις πόλεις της Θράκης» σημειώνει ο κ. Κώστα, εξηγώντας πως «ήδη οι φοιτητές εκδηλώνουν ενδιαφέρον για κάποιο κρεβάτι είτε παίρνοντας τηλέφωνο είτε στέλνοντας e-mail, αν και οι εγγραφές στις εστίες ξεκινούν στις 11 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται στις 27 του ίδιου μήνα».

Το πρόβλημα με τη στέγαση των φοιτητών είναι ένα από τα πλέον φλέγοντα τόσο στο ΔΠΘ όσο και σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας, καθώς τα διαθέσιμα δωμάτια δεν επαρκούν για το σύνολο των φοιτητών, με αποτέλεσμα να λαμβάνονται υπόψη οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια.

«Οι φοιτητές που μπαίνουν στις εστίες δεν μπαίνουν για τέσσερα χρόνια, αλλά η σύμβασή τους είναι για έναν χρόνο. Κάθε χρόνο υποβάλουν εκ νέου αίτηση και εάν κάποιος άλλος πληροί περισσότερα κριτήρια μπορεί να μπει στη θέση τους» εξηγεί ο κ. Κώστα, τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή στις Εστίες του ΔΠΘ υπάρχουν φοιτητές που θα πρέπει να αποχωρήσουν καθώς έχουν συμπληρώσει το μέγιστο προβλεπόμενο χρόνο κράτησης ενός δωματίου και ως εκ τούτου πρέπει να τα παραδώσουν. «Σύμφωνα με τον Νόμο όσοι φοιτητές συμπληρώνουν το Ν+2 δεν μπορούν να συνεχίσουν να διαμένουν στις εστίες» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Κώστα, προσθέτοντας πως «υπάρχουν και περιπτώσεις φοιτητών που ξαφνικά στη διάρκεια της φοίτησής τους μειώθηκαν τα εισοδήματά τους και έτσι μπορούν να μπουν στις Εστίες».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!