tromaktiko: «Όποιος μας κατηγορεί να φέρει στοιχεία»

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

«Όποιος μας κατηγορεί να φέρει στοιχεία»



Οποιαδήποτε κατηγορία για χρήση χημικών όπλων αρνείται ο Μπασάρ Αλ Άσαντ, προειδοποιώντας ότι... ενδεχόμενη επέμβαση κατά της Συρίας ενέχει τον κίνδυνο ευρύτερης σύρραξης. «Αγώνα δρόμου» κάνει ο Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να πείσει το Κογκρέσο να απαντήσει θετικά σε επέμβαση στη Συρία, την ώρα που η Γαλλία δημοσιοποίησε έκθεση που «ενοχοποιεί» το καθεστώς για την επίθεση στις 21 Αυγούστου. «Πιέσεις» προς τις ΗΠΑ για να... ξανασκεφτούν το ενδεχόμενο επίθεσης ασκεί από την πλευρά της η Ρωσία, ενώ η Βρετανία διαμηνύει ότι το Κοινοβούλιο δεν θα συζητήσει ξανά το θέμα.

«Όποιος μας κατηγορεί, να φέρει στοιχεία», ανέφερε σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική Le Figaro ο ηγέτης της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, ενώ απέφυγε να απαντήσει αν ο συριακός στρατός έχει στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν υπήρχε περίπτωση να χρησιμοποιηθούν αν έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια των στρατιωτών του.

Βρετανία: Δεν επανέρχεται το θέμα της Συρίας στο κοινοβούλιο

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επίθεσης στη Συρία, ο Άσαντ τόνισε ότι θα επικρατήσει χάος και πως θα εξαπλωθεί ο εξτρεμισμός στη Μέση Ανατολή, κάνοντας λόγο για κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης στην ευρύτερη περιοχή. «Η Μέση Ανατολή είναι ένα βαρέλι με μπαρούτι και σήμερα η φωτιά το πλησιάζει. Όλοι θα χάσουν τον έλεγχο όταν εκραγεί το βαρέλι αυτό με το μπαρούτι», είπε.

Εξάλλου, σε ερώτηση του δημοσιογράφου της Le Figaro για την στάση της Γαλλίας απέναντι στο καθεστώς, ο Μπασάρ Αλ Άσαντ είπε ότι «οι Γάλλοι δεν είναι εχθρός μας, αλλά η πολιτική της χώρας είναι εχθρική προς τον λαό της Συρίας», τονίζοντας ότι η εχθρότητα αυτή θα σταματήσει όταν η γαλλική πλευρά αλλάξει πολιτική. Σημείωσε μάλιστα ότι διαφορετική εξέλιξη θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για τα συμφέροντα της Γαλλίας.

Διαδοχικές συναντήσεις Ομπάμα - Στο επίκεντρο της G20 η Συρία

Συναντήσεις με βουλευτές και γερουσιαστές πραγματοποιεί ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, ανάμεσά τους και ο Τζον Μακ Κέιν, ο οποίος έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ μίας πολεμικής σύρραξης. Ο Ομπάμα επιθυμεί την έγκριση του Κογκρέσου, ωστόσο αναλυτές αναφέρουν ότι σε περίπτωση που γινόταν σήμερα ψηφοφορία, δεν θα κατάφερνε να έχει την απαραίτητη γι’ αυτόν πλειοψηφία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ θα καταθέσουν σήμερα σε μια ακρόαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, όπου θα συζητηθεί το θέμα της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. Η κατάθεση των δύο υπουργών εντάσσεται στο πλαίσιο των εντατικών προσπαθειών τις οποίες καταβάλλει η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ώστε να πειστούν οι «σκεπτικιστές» βουλευτές και γερουσιαστές να εγκρίνουν μια επιχείρηση εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Πάντως, ο αμερικανός πρόεδρος θα έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στη σύνάντηση των G20 στα μέσα της εβδομάδας, εκεί όπου αναμένεται να είναι στο επίκεντρο η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Δεν θα γίνει ψηφοφορία στο γαλλικό κοινοβούλιο

Εντωμεταξύ, σε χθεσινοβραδινές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να διεξαχθεί ψηφοφορία μετά τη συζήτηση που θα γίνει αύριο στο γαλλικό κοινοβούλιο για το θέμα της Συρίας, όπως ζητούσε μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης. «Την Τετάρτη θα γίνει μια συζήτηση χωρίς ψηφοφορία διότι σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν θα συγκροτηθεί ένας (διεθνής) συνασπισμός», είπε ο Ερό.

Την ίδια ώρα, έκθεση των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών ενοχοποιεί τον Σύρο πρόεδρο για την επίθεση στις 21 Αυγούστου. Συγκεκριμένα, στην 9σέλιδη έκθεση, η οποία συντάχθηκε από τις υπηρεσίες εξωτερικών και στρατιωτικών πληροφοριών, αναφέρονται πέντε σημεία που καταδεικνύουν ότι ο Σύρος πρόεδρος ευθύνεται για την επίθεση αυτή.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται και δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν ότι η επίθεση προήλθε από περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση, στα ανατολικά και τα δυτικά της Δαμασκού και είχε ως στόχο τις ελεγχόμενες από τους αντάρτες ζώνες. Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου κατόπιν βομβάρδισαν αυτές τις περιοχές για να εξαφανίσουν τις αποδείξεις.

Η Μόσχα «δεν πείθεται» ότι έγινε χημική επίθεση στη Συρία

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου δήλωσε ότι οι Ρώσοι βουλευτές θα ασκήσουν πιέσεις στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ώστε να μην εγκρίνει την πραγματοποίηση στρατιωτικών πληγμάτων στην Συρία, κάνοντας λόγο για διάλογο μέσα από το οποίο θα καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχουν λογικά επιχειρήματα για χρήση βίας στη Συρία. Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι η Ρωσία δεν έχει πειστεί από τις πληροφορίες που παρουσίασε η Ουάσινγκτον για την χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς της Δαμασκού.

Έντονη κινητοποίηση της Χεσμπολάχ

Μαχητές του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, συμμάχου του καθεστώτος της Δαμασκού, έχουν λάβει θέσεις σε τοποθεσίες που δεν αποκαλύπτονται στον Λίβανο εν αναμονή μιας πιθανής επίθεσης των ΗΠΑ εναντίον της Συρίας. Η εφημερίδα Άκμπαρ έγραψε ότι «η Χεζμπολάχ κάλεσε όλα τα στελέχη της και τα μέλη της να λάβουν τις θέσεις τους». Κάτοικοι της περιοχής της Τύρου, ερωτηθέντες από το Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσαν ότι υπάρχει μια ατμόσφαιρα γενικής κινητοποίησης στον νότιο Λίβανο.

Η πλειονότητα των νέων, που είναι γνωστό ότι ανήκουν στη Χεζμπολάχ, έχουν εξαφανιστεί από τα χωριά και τις πόλεις εδώ και πέντε ημέρες, όμως δεν έχουν αλλάξει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα γραφεία του κινήματος και τα φυλάκια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!