tromaktiko: Λουκέτο μπαίνει στο ΚεΔΑΚ

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Λουκέτο μπαίνει στο ΚεΔΑΚ



Η κυβέρνηση κλείνει το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚεΔΑΚ), κρατώντας το ανοιχτό μόνο με δ.σ. και...
τέσσερις διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ το επιστημονικό προσωπικό πάει σε άλλη υπηρεσία του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, θα έχει άλλο προϊστάμενο, αλλά θα δουλεύει για το ΚεΔΑΚ.

Αντιδράσεις έχουν προκληθεί και στο Αγιον Ορος, όπου οι μοναχοί βλέπουν να υποβαθμίζεται η μοναδική υπηρεσία της πολιτείας που γνωρίζει πολύ καλύτερα από όλους τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αγιορείτικης αρχιτεκτονικής και έχει τη μεγαλύτερη εμπειρία στην αποκατάσταση των μοναστηριών της Αθωνικής Πολιτείας.

Πριν από δύο μήνες, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θόδωρος Καράογλου, ως πρόεδρος μάλιστα του ΚεΔΑΚ, εγκαινίασε τη νέα μόνιμη στέγη του φορέα, εξαίροντας το έργο και το ρόλο του, υποσχόμενος την αναβάθμισή του. Το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι το ΚεΔΑΚ, κατά νόμο, έχει αρμοδιότητες των υπουργείων Πολιτισμού, Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης, και μόνο εποπτεύεται από το ΥΜΑΘ. Αλλά συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο εξορθολογισμού του προσωπικού του ΥΜΑΘ. Το σχέδιο για το ΚεΔΑΚ προέρχεται από το ίδιο Συμβούλιο Μεταρρύθμισης που είχε προτείνει -μεταξύ άλλων- και το κλείσιμο του ΚΘΒΕ.

2.500 έργα

Το ΚεΔΑΚ είναι ο μοναδικός φορέας του κράτους που ιδρύθηκε -το 1981- με αποκλειστικό σκοπό τη διενέργεια σωστικών εργασιών στα κτήρια των μοναστηριών του Αγίου Ορους. Εχει εκτελέσει πάνω από 2.500 έργα στο Αγιον Ορος που αφορούν κυρίως σε αποκατάσταση των κτηρίων των μοναστηριών. Στελεχώνεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, το οποίο, για να μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσία του ΥΜΑΘ, πρέπει πρώτα να μπει σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

«Σε ποιον θα υπαγόμαστε; Από ποιον θα παίρνουμε εντολές; Σε ποιον θα λογοδοτούμε; Στον προϊστάμενο του τμήματός μας ή στο δ.σ. του ΚεΔΑΚ, που θα μας αναθέτει τα έργα;» αναρωτιέται ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΚεΔΑΚ, ηλεκτρολόγος μηχανικός, Στέλιος Κουρμπέτης. Οπως λέει, το σχέδιο είναι τόσο πρόχειρο, που ακόμη και ο νομικός σύμβουλος του Συμβουλίου Μεταρρύθμισης είπε ότι νομικά δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Ανησυχία έχει προκαλέσει το νέο και στους μοναχούς του Αγίου Ορους, καθώς βλέπουν ότι η κυβέρνηση υποβαθμίζει το μοναδικό φορέα με αποκλειστικό αντικείμενο τη διάσωση των μοναστηριών της Αθωνικής Πολιτείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθενται να στείλουν επιστολή στον πρωθυπουργό με την οποία θα εκφράζουν τη στήριξή τους στο ΚεΔΑΚ και το προσωπικό του, την ανησυχία τους για την εξέλιξη, ενώ αναμένεται να ζητήσουν συνάντηση μαζί του.

Το συγκεκριμένο σχέδιο δεν είναι καινούργιο. Προέκυψε τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά ποτέ δεν ανακοινώθηκε. Σε κάποια στιγμή μέσα στη διάρκεια του έτους φάνηκε ότι τελικά πάγωσε. Αλλά πριν από μία εβδομάδα, ανακοινώθηκε ανεπίσημα στους εργαζομένους του ΚεΔΑΚ ότι τελικά θα εφαρμοστεί, χωρίς να έχει υποστεί καμία βελτίωση. Αφορά σε μεταρρυθμιστικές δράσεις του ΥΜΑΘ και με τον υπότιτλο «Προτεινόμενο Λειτουργικό Μοντέλο» προβλέπει: «6. Μεταφορά του τεχνικού επιχειρησιακού αντικειμένου και του αντίστοιχου προσωπικού (τεχνικών ειδικοτήτων) του Κε.ΔΑ.Κ. (ΝΠΔΔ) στο ΥΜΑΘ.

»Το ΚεΔΑΚ παραμένει ως ΝΠΔΔ με βασική αποστολή τον προγραμματισμό και το συντονισμό των σχετικών δράσεων. Το Διοικητικό του Συμβούλιο επικουρείται στο έργο του από δομή επιπέδου τμήματος με στελέχωση 4-5 υπαλλήλων. Το ΚεΔΑΚ με τη νέα του διάρθρωση θα μεταστεγαστεί στο κτήριο της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΥΜΑΘ».

Αν και η μεταστέγαση του ΚεΔΑΚ στο κτήριο του ΥΜΑΘ προβλεπόταν από το Φεβρουάριο, μόλις πριν από δύο μήνες (27/6/2013) ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θ. Καράογλου, ως πρόεδρος του ΚεΔΑΚ, εγκαινίασε με κάθε επισημότητα τη νέα στέγη του φορέα, το «Χώρο Τεκμηρίωσης και Προβολής έργου ΚεΔΑΚ», σε διατηρητέο κληροδότημα, στη συμβολή των οδών Ζαΐμη και Πραξιτέλους, δίπλα στο παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Είχε μάλιστα την ιδέα -και την πραγματοποίησε- να στηθεί στους χώρους μία μόνιμη φωτογραφική έκθεση με έργα που έκανε το ΚεΔΑΚ στο Αγιον Ορος από την ίδρυσή του, το 1981.

Προβολή του έργου

Ο ίδιος εγκαινίασε και την έκθεση την ίδια μέρα. Στην ομιλία του ο Θ. Καράογλου χαρακτήρισε «πολυποίκιλο και πολυσήμαντο» το έργο του ΚεΔΑΚ, υπογράμμισε ότι «αποτελεί τον αποκλειστικό φορέα του ελληνικού κράτους, που στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης στις Ιερές Μονές του Αγίου Ορους, διαφυλάττοντας την αγιορείτικη κληρονομιά και υλοποιώντας προγράμματα προστασίας και ανάδειξης του μνημειακού, κειμηλιακού και φυσικού πλούτου του». Υπογράμμισε μάλιστα ότι «το ΚεΔΑΚ, ως έργο και όραμα του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, παρέχει πολύτιμη και ουσιαστική βοήθεια στο έργο των μοναχών». Παρέδωσε το χώρο στη διάθεση «πολιτών, επιστημόνων και ερευνητών», με τη φιλοδοξία «να λειτουργήσει ως χώρος τεκμηρίωσης και μόνιμης προβολής του έργου του ΚεΔΑΚ, διότι η συστηματική αξιοποίηση πτυχών του παραγόμενου έργου στο Αγιον Ορος συμβάλλει στη γενικότερη καταξίωση του φορέα τόσο σε επίπεδο κοινωνίας όσο και επιστημονικής, αλλά και ακαδημαϊκής κοινότητας».
enet
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!