tromaktiko: Η επόμενη μέρα για το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Η επόμενη μέρα για το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης



του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Μετρώντας περισσότερα από 90 χρόνια ιστορίας στη δυτική Θεσσαλονίκη το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της πόλης φαίνεται πως έφτασε η ώρα να κλείσει τις πύλες του, στα πλαίσια της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας που προωθεί η κυβέρνηση.
Ήδη από τις αρχές Αυγούστου έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες προκειμένου 61 εργαζόμενοι του ιδρύματος να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας – κινητικότητας, όπως προβλέπεται δηλαδή από το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Ήδη οι σκέψεις για την επόμενη μέρα του χώρου που ξεπερνά τα 130 στρέμματα στην κατά τα άλλα πολυδομημένη δυτική Θεσσαλονίκη, έχουν αρχίσει να γίνονται. Άλλωστε η αξιοποίηση του ενός τόσο μεγάλου χώρου, όπως ο γειτονικός του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά», αναμένεται να αποτελέσει βασικό προεκλογικό διακύβευμα στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Για τους κατοίκους της περιοχής, η απομάκρυνση του νοσοκομείου αποτελεί ένα αίτημα αρκετών ετών. Ωστόσο το αντικείμενο της διαμαρτυρίας τους δεν είναι τόσο η απομάκρυνση του νοσοκομείου, αλλά η απομάκρυνση της Β’ Θεραπευτικής Μονάδας του ΟΚΑΝΑ..

Βέβαια το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης έχει πάψει να υφίσταται ως ξεχωριστό ΝΠΔΔ, αλλά από την αρχή του χρόνου αποτελεί αυτοτελές και ενιαίο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) με την επωνυμία: «Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολαου», τελώντας υπό ενιαία διοίκηση με το νοσοκομείο Παπανικολάου.

«Δρομολογημένη η συρρίκνωση»

Το γεγονός ότι ο χώρος της ψυχικής υγείας είναι ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος χώρος που πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή, επισημαίνει από την πλευρά του στην «Κ» ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, Παναγιώτης Γεωργακάς.

«Το γεγονός ότι σχεδιάζεται η κατάργηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου και η μεταφορά του στις ψυχιατρικές κλινικές των άλλων νοσοκομείων δεν ενδείκνυται, γιατί οι κλινικές αυτές υφίστανται για να αντιμετωπίζουν μόνο οξεία περιστατικά, στο ΨΝΘ αντιμετωπίζονται οι ηπιότερες περιπτώσεις», επισημαίνει ο κ. Γεωργακάς.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης είναι το μόνο που ανταποκρίθηκε στο μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογράψει ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος με τον αρμόδιο επίτροπο θεμάτων υγείας κ. Αντόρ. Η συγκεκριμένη συμφωνία προέβλεπε τη συγχώνευση του ΨΝΘ με άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα, όπως και έγινε με το Παπανικολάου.

«Ανάγκη για κέντρο υγείας»

Υπέρ του να διατηρήσει τον υγειονομικό του χαρακτήρα το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο τάσσεται ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος. «Εμάς μας νοιάζει, το εάν θα οριστικοποιηθεί η διαφοροποίηση του συστήματος υγείας που σημαίνει απομάκρυνση των μονάδων που υπάρχουν εδώ, να αξιοποιηθεί το κάτω κομμάτι από την πλευρά της οδού Λαγκαδά, ως Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου για την περιοχή», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος. Κατά τον δήμαρχο της περιοχής, οι δυτικές συνοικίες παρουσιάζουν μια έλλειψη δομής υγείας που να εξυπηρετεί την καθημερινότητα των κατοίκων. «Αυτό μπορεί να γίνει είτε με τη μορφή του νοσοκομείου ως έχει ή με κάποια μετεξέλιξη του», τονίζει.

«Φανταστικά τα σχέδια του δημάρχου»

Στο γεγονός ότι δεν είναι τόσο εύκολο να κλείσει το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στάθηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Παύλου Μελά, Κώστας Θεοδωρίδης. «Δεν έχει απασχολήσει το θέμα της αξιοποίησης του χώρου του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου το δημοτικό συμβούλιο. Τώρα εάν ο δήμαρχος κάνει σχέδια περί αξιοποίησης του χώρου, μπορώ να πω ότι έχει μεγάλη φαντασία», επισήμανε ο κ. Θεοδωρίδης.

Μάλιστα, ο πρώην δήμαρχος Πολίχνης τονίζει πως το να κλείσει ένα νοσοκομείο δεν είναι εύκολη υπόθεση. «Με την ιδιότητα του γιατρού πιστεύω ότι δεν πρέπει να κλείσει το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, γιατί η φροντίδα που προσφέρει δεν υποκαθίσταται», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Κατάργηση σύμφωνα με την ΕΕ»

Η κατάργηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνεται μάλιστα και από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη σε συνέντευξη του στην «Κ». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης: «στην κατεύθυνση της πολιτικής αποασυλοποίησης, υπάρχει σχετική απόφαση της Ε.Ε. που αφορά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και προβλέπει την κατάργηση των ψυχιατρικών ιδρυμάτων». Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό Υγείας, η Ελλάδα έχει καθυστερήσει, δεδομένου ότι τα εναπομείναντα ψυχιατρικά ιδρύματα –μεταξύ αυτών και της Θεσσαλονίκης- θα πρέπει να πάψουν να υφίστανται στην Ευρώπη ως το τέλος του 2015 και οι απαιτούμενες θεραπευτικές υπηρεσίες να παρέχονται από άλλες δομές. Ο Άδωνις Γεωργιάδης ωστόσο υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται αποκλειστικά για ένα ελληνικό ζήτημα

Τι λένε οι κάτοικοι

Στο γεγονός ότι η περιοχή υποβαθμίζεται σε μεγάλο ποσοστό από το σταθμό χορήγησης μεθαδόνης στηρίζονται οι κάτοικοι της περιοχής. «Δεν μπορούν να περάσουν οι γυναίκες και τα παιδιά από το σημείο, η περιοχή έχει γίνει γκέτο εξαιτίας των τοξικομανών», επισημαίνει ο Χαράλαμπος Γιαμπατζόγλου, κάτοικος της περιοχής.

«Όλη μέρα κάθομαι με φίλους στο σημείο που διατηρεί φαρμακείο που διατηρεί η κόρη μου στην οδό Λαγκαδά, προκειμένου να ελέγχω ποιος μπαίνει μέσα», εξηγεί ο Αβραάμ Γρηγοριάδης, συνταξιούχος γιατρός. Όπως λέει ο ίδιος, πέρα από τη μονάδα του ΟΚΑΝΑ, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο έχει κορεστεί. «Δε γίνεται ένα νοσοκομείο να δουλεύει με 10 ασθενείς και 100 εργαζόμενους, λέει χαρακτηριστικά.

karfitsa.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!