tromaktiko: Δυσκοιλιότητα και διαιτητική αντιμετώπιση

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Δυσκοιλιότητα και διαιτητική αντιμετώπιση



Σαν δυσκοιλιότητα καθορίζεται η κατάσταση εκείνη που προέρχεται από μειωμένη συχνότητα αφόδευσης, ανεπαρκή ποσότητα κοπράνων ή παραγωγή σκληρών και στεγνών κοπράνων. Η δυσκοιλιότητα δυσκολεύει τη καθημερινή μας ζωή προκαλώντας...
ενοχλήσεις, φουσκώματα και δυσφορία, αλλά μακροπρόθεσμα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα υγείας, αφού γίνεται αιτία για την πρόκληση αιμορροΐδων ή και την επιδείνωση των ραγάδων που ήδη υπάρχουν. Η ενημέρωση του ατόμου σχετικά με τις κακές διατροφικές συνήθειες θεωρείται απαραίτητη.

Η παρουσία τροφής στο στομάχι είναι απαραίτητη για την πράξη της αφόδευσης συνήθως μετά το πρώτο γεύμα της ημέρας, ενώ σε μερικά άτομα και η λήψη υγρών (νερού) είναι αρκετή. Η συχνή ενεργητική αναστολή της αφόδευσης ή η παράβλεψή της ενισχύουν την δυσκοιλιότητα. Η επιμονή για καθημερινή πρωινή προσπάθεια, είναι απαραίτητο να γίνει ρουτίνα. Επίσης μπορεί να βοηθήσει η προσπάθεια για την εκπαίδευση του εντέρου να λειτουργήσει κάποια συγκεκριμένη στιγμή. Πρέπει να προσέξετε τι ώρα θέλετε τις περισσότερες φορές να πηγαίνετε στην τουαλέτα (π.χ. μετά το πρωινό σας). Η λήψη χλιαρού νερού ή χυμού από λεμόνι, μετά το πρωινό ξύπνημα είναι δυνατόν να βοηθήσει.

Η πρόσληψη με την δίαιτα άπεπτων φυτικών ινών επιβάλλεται με αύξηση στην κατανάλωση πιτυρούχων δημητριακών, οσπρίων, ξηρών καρπών με το φλοιό, και ιδιαίτερα φρούτων και λαχανικών. Ο σπουδαιότερος παράγοντας είναι η δυνατότητα των φυτικών ινών που ευνοούν την κινητικότητα του εντέρου, αλλά απορροφούν και το νερό αυξάνοντας κατά αυτόν τον τρόπο τον όγκο των κοπράνων και την διευκόλυνση της αφόδευσης. Τα άτομα θα πρέπει να παίρνουν ακατέργαστο πίτουρο με το πρωινό τους, και να καταναλώνουν φρούτα με το φλοιό και όχι πολτοποιημένα ή υπό μορφή χυμών.

Η δίαιτα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον μία σαλάτα και 2-3 ολόκληρα φρούτα την ημέρα. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται ο όγκος των κοπράνων και μειώνεται ο χρόνος διάβασής τους από τον εντερικό αυλό.Τα υπακτικά φάρμακα πρέπει να αποφεύγονται ή να διακόπτονται, να λαμβάνονται μόνον με ιατρική καθοδήγηση, ταυτόχρονα θα πρέπει να υιοθετείται δίαιτα πλούσια σε φυτικό υπόλειμμα.

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ (πλούσιες σε φυτικές ίνες)

1. ΨΩΜΙ: από πιτυρούχο σιτάλευρο, σίκαλη, και πιτυρούχα κράκερ και ψωμάκια.
2. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ-ΟΣΠΡΙΑ: βρώμη, δημητριακά (ρύζι μη αποφλοιωμένο), φακές, φασόλια, ρεβίθια.
3. ΛΑΧΑΝΙΚΑ: τρείς μερίδες την ημέρα. Όλα τα λαχανικά, ιδιαίτερα φασολάκια, λάχανο, μπάμιες, καλαμπόκι, σέλινο, σπανάκι, παντζάρια, μαρούλι, κρεμμύδι και μίγματα λαχανικών.
4. ΦΡΟΥΤΑ: τρία φρούτα την ημέρα, ιδίως ωμά (όλα τα είδη). Κυρίως σύκα, χουρμάδες, σταφύλια, δαμάσκηνα ιδίως με το φλοιό τους, ακτινίδια κ.α.
*ΧΥΜΟΙ ΦΡΟΥΤΩΝ: Όλα τα είδη, κυρίως από πορτοκάλια και δαμάσκηνα.
5. ΠΟΤΑ: Γάλα
6. ΔΙΑΦΟΡΑ: Ξηροί καρποί, μαρμελάδα, σούπες, σαλάτα.
7. Ελαιόλαδο

Επιπλέον οδηγίες

α) Τα φρούτα όπου είναι δυνατόν καλό είναι να καταναλώνονται με την φλούδα τους.

β) Απαραίτητη είναι η πρόσληψη νερού, 8-10 ποτήρια την ημέρα.

γ) Η κατανάλωση στα κρέατα να είναι 2-3 φορές την εβδομάδα κατά προτίμηση από ψάρι και κοτόπουλο.

δ) Αποφυγή στην πρόσληψη λιπαρών, fast food, αλλαντικών, τυποποιημένα τρόφιμα, φαγητά με καρυκεύματα, επίσης και τα γλυκίσματα.

ε) Κάθε αιτία που μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα θα πρέπει να εντοπίζεται και να αντιμετωπίζεται με υπομονή και επιμονή.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!