tromaktiko: Ο «σώζων εαυτόν σωθήτω» στην Αυτοδιοίκηση

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Ο «σώζων εαυτόν σωθήτω» στην Αυτοδιοίκηση



του Μιχάλη Αγραφιώτη
«Φωτιά στα μπατζάκια τους» έχουν πάρει οι άρχοντες της αυτοδιοίκησης – και κυρίως οι επικεφαλής παρατάξεων – σχετικά με τις αλλαγές που ενδεχομένως περάσουν από τη...
Βουλή στον τρόπο διαδικασίας εκλογής τους. Αντιθέτως, αρκετά πρόσωπα που μέχρι πρότινος δεν ήθελαν να μπούνε στη διαδικασία να κατεβάσουν συνδυασμό, τώρα είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν την καρέκλα των Δημάρχων χωρίς φόβο και πάθος…

Τι θέλει να πετύχει η κυβέρνηση; Πλήρη αποδέσμευση των εκλογών από κομματικά παιχνίδια. Από τη στιγμή που διακρίνει ότι χάνεται η δυνατότητα να ελέγξει τις εκλογές, το πρώτο βήμα ήταν να απογυμνώσει τελείως τους ΟΤΑ από ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους, να τους φορτώσει προβλήματα και βάρη, ενώ από εδώ και μπρός οι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι ουσιαστικά θα είναι διακοσμητικά στοιχεία. Όποτε την εκάστοτε κυβέρνηση δεν θα την ενδιαφέρει καν ποιος είναι στο τιμόνι ενός ΟΤΑ, ούτε η κομματική του απόχρωση.

Εάν δεν ασκηθούν πιέσεις από το ΠΑΣΟΚ, η εκλογική διαδικασία θα είναι ξεκάθαρη. Ψηφοδέλτιο υποψηφίων Δημάρχων και Περιφερειαρχών αντίστοιχα, και ψηφοδέλτια συμβούλων. Ούτε κατάθεση συνδυασμών, ούτε ιδιαίτερα τοπικά συμβούλια, ούτε τίποτα άλλο που θα θυμίζει το προηγούμενο καθεστώς. Όποιος θέλει θα κατεβαίνει υποψήφιος και δεν θα εξαρτάται από κανέναν. Από την άλλη, αυτοί που ευνοούνταν από τα «δυνατά» ψηφοδέλτια και τα στελέχη που τους υποστήριζαν δεν θα έχουν τη δυνατότητα των πλεονεκτημάτων.

Στη Δυτική Μακεδονία τα θέματα που έχουν δημιουργηθεί είναι πολλά. Υπάρχουν Δήμαρχοι χωρίς να είναι δημοφιλείς και όμως εκλέχθηκαν χάριν κομματικών παρεμβάσεων, προώθησης και ισχυρού ψηφοδελτίου. Αν δεν τους εκτιμά ο κόσμος προσωπικά, δεν θα εκλέγονται. Οι σύμβουλοι εκλεγόταν ανάλογα με τη δυναμική του συνδυασμού.

Πλέον θα ψηφίζονται από όλους χωρίς κομματικές γραμμές και θα εκλέγονται αυτοί που πραγματικά πρέπει να εκλεγούν. Η απολυταρχία του επικεφαλής τελείωσε, αν δεν αποτελεί ρήτρα δημοσίου συμφέροντος κάθε απόφαση δεν θα γίνεται ανεκτή από το συμβούλιο, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος. Όλοι άμεσα θα μπαίνουν στη μάχη του σταυρού, από τους επικεφαλής, ενώ δεν θα υπάρχουν «διορισμένοι». Φαινόμενα «αρεστών και ευνοουμένων» τέλος, ο «σώζων εαυτόν σωθήτω». Ο καθένας πρέπει να δουλέψει τον εαυτό του και να τρέξει για τον εαυτό του.

Η πρόβλεψη μου για τους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Καστοριάς είναι ότι θα έχουμε πληθώρα υποψηφίων Δημάρχων, που θα πέσουν στην μάχη της διεκδίκησης της Δημαρχίας, με πολλές πιθανότητες ανατροπών. Η κατάσταση περιπλέκεται στο Βόιο, όπου φαίνεται πως θα δημιουργηθεί συμμαχία ως αντίβαρο για την αλλαγή της σημερινής ηγεσίας.

Για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας τα πράγματα είναι αρκετά περίπλοκα. Καθοριστικός παράγοντας θα είναι η επιλογή προσώπου από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και η επιλογή του Γιάννη Παπαιορδανίδη για το αν τελικώς επιλέξει να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης. Στο τραπέζι δεν έχει πέσει – μέχρι στιγμής – κάποιο όνομα που ως ανεξάρτητος θα μπορούσε να «ταράξει» τα ύδατα, εκτός του Γιώργου Κασαπίδη, ο οποίος φέρεται να έχει πει σε ανθρώπους του στενού του περιβάλλοντος ότι δεν τον ενδιαφέρει η Περιφέρεια, αλλά η κεντρική πολιτική σκηνή. Αυτό που εκ των πραγμάτων πρέπει να φοβάται ο σημερινός Περιφερειάρχης Γιώργος Δακής είναι το «ωστικό κύμα» που θα δημιουργούσε μια μεγάλη αλλαγή των πολιτικών πραγμάτων σε κεντρικό επίπεδο, όπως μια συντριπτική ήττα της Νέας Δημοκρατίας και νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!