tromaktiko: Αντιπολίτευση ΠΓΔΜ: Ο Gruevski χρησιμοποιεί το ζήτημα της ονομασίας για να δημιουργήσει εσωτερικούς εχθρούς

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Αντιπολίτευση ΠΓΔΜ: Ο Gruevski χρησιμοποιεί το ζήτημα της ονομασίας για να δημιουργήσει εσωτερικούς εχθρούς



από τον Σαράντη Μιχαλόπουλο
Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Nikola Gruevski, χρησιμοποιεί το ζήτημα της ονομασίας προκειμένου να δημιουργήσει εσωτερικούς εχθρούς και να μην προβεί στις απαραίτητες αλλαγές για την κοινωνία, είπε στην... EurActiv.gr η Radmila Sekerinska, αντιπρόεδρος της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ. Τόνισε επίσης ότι θα ήταν «υποκρισία» για την Ελλάδα να θέσει τη διεύρυνση μεταξύ των προτεραιοτήτων της κατά την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ.

Η αντιπρόεδρος της «Κοινωνικής Δημοκρατικής Ένωσης για την Μακεδονία» υπογράμμισε ότι η κοινή γνώμη στη χώρα είναι «απογοητευμένη» με την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ καθώς εδώ και επτά χρόνια είναι υποψήφια και δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Εάν έχουν παγώσει οι ευρωπαϊκές διαδικασίες για μια χώρα, τότε χειροτερεύει το εσωτερικό της, αυτό είναι το μεγάλο δίδαγμα», είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για την επιδείνωση της κατάστασης στο εσωτερικό αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η κατάσταση των οποίων είναι «αξιοθρήνητη», τονίζοντας ότι οι δημοσιογράφοι που θέλουν να κάνουν επαγγελματικά τη δουλειά τους «βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση».

Πυρά κατά Gruevski

Άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό της χώρας για τη διαχείριση του διμερούς ζητήματος της ονομασίας με την Ελλάδα λέγοντας ότι έχει πολιτικές σκοπιμότητες στο εσωτερικό.

Η σημερινή κατάσταση «παρέχει δικαιολογία σε κάποιους θεωρητικά μεταρρυθμιστές της χώρας μας να μην προβαίνουν σε αλλαγές στην κοινωνία», είπε, υπαινισσόμενη το Nikola Gruevski.

«Η αντιπολίτευση έχει επικρίνει τον Πρωθυπουργό ότι εστιάζει στο ζήτημα της ονομασίας από την πλευρά μιας κυβέρνησης, θέλει να δημιουργήσει εσωτερικούς εχθρούς αντί να προσπαθεί να λύσει τα διμερή μας προβλήματα. Χρησιμοποίησε το ζήτημα της ονομασίας για εσωτερικούς λόγους στην εσωτερική πολιτική συζήτηση, και δεν προσπάθησε καν να ακολουθήσει μια προσέγγιση βασισμένη στη συναίνεση εκ μέρους των Μακεδόνων διαπραγματευτών», συνέχισε.

Σαμαράς και Gruevski «αδέλφια στο έγκλημα»

Αναφορικά με την στάση της Ελλάδας στο ζήτημα της ονομασίας, επέρριψε ευθύνες και στην τωρινή ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι από κοινού με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι «αδέλφια στο έγκλημα».

«Θεωρώ πως οι τωρινές κυβερνήσεις σε Μακεδονία και Ελλάδα είναι αδέλφια στο έγκλημα, με την έννοια ότι χρησιμοποιούν τις δύο χώρες ως ομήρους τους και προσπαθούν να χειραγωγήσουν πολιτικά το θέμα αντί να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα μετά το βέτο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008, «έχασε μεγάλη ευκαιρία […] να γίνει ο Ευρωπαίος παίχτης στα Βαλκάνια».

«Νομίζω πως η Ελλάδα έχασε μια τεράστια ευκαιρία ειδικά μετά το βέτο του 2008, να αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη παρουσία στην αγορά της Μακεδονίας, να έχει περισσότερες επενδύσεις και μεγαλύτερο πολιτικό ρόλο στην περιοχή, παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως Ευρωπαίο παίχτη στα Βαλκάνια».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η ΠΓΔΜ πληρώνει μεγαλύτερο τίμημα και «γενικά μιλάμε για μια στρατηγική που χάνουν και οι δύο πλευρές και αυτοί που πρέπει να κατηγορηθούν είναι οι δύο πρωθυπουργοί».

Ελληνική Προεδρία και ονομασία

Όσον αφορά στην Ελληνική Προεδρία της ΕΕ που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου του 2014 και στην απόφαση της Αθήνας να «αφαιρέσει» τη διεύρυνση από τις προτεραιότητες, είπε ότι είναι λογική απόφαση καθώς η Ελλάδα ήθελε να αποφύγει να κατηγορηθεί για «υποκρισία».

«Θα ήταν πολύ δύσκολο για την Ελληνική Προεδρία να θέσει την διεύρυνση ως προτεραιότητα αφού μια από τις χώρες που θα μπορούσε να κάνει ένα βήμα μπροστά, είναι μπλοκαρισμένη από το ελληνικό βέτο», είπε.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών κ Δημήτρης Κούρκουλας, δήλωσε πρόσφατα στην EurActiv ότι η διεύρυνση συνεχίζει να αποτελεί στόχο της ΕΕ συνολικά και ότι η Ελληνική Προεδρία θα ασχοληθεί κάθε υποψήφια χώρα «ξεχωριστά».

«Η Ελληνική Προεδρία δεσμεύεται να προωθήσει τις προτεραιότητες διεύρυνσης της Ένωσης και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις που παρουσιάζει κάθε υποψήφια χώρα [προς διεύρυνση] στη συγκεκριμένη συγκυρία», είπε.

Τέλος, ερωτηθείσα για τις πιθανότητες εύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, δήλωσε «απαισιόδοξη» ενώ αναφορικά με την «τέλεια ονομασία» η απάντησή της αφήνει ερωτηματικά.

«Όταν ήμουν μικρή παραπονιόμουν ότι δεν μου αρέσει το όνομά μου, ωστόσο εν συνεχεία συνειδητοποίησα ότι ένα σπάνιο όνομα βασικά βοηθά».

«Ο χρόνος είναι ένα στοιχείο. Ως πολίτης αυτής της χώρας όπου μεγάλωσα με το όνομα Μακεδονία, πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω την ελληνική θέση […]Ωστόσο η διεθνής πολιτική, όπως άλλωστε και η εσωτερική πολιτική, μερικές φορές πρέπει να λύσει ένα πρόβλημα που μοιάζει μη ορθολογικό».




     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!