βρισκόμαστε σε ένα καταστροφικό μονοπάτι για τον πλανήτη και την ανθρώπινη κοινωνία εκτός και αν οι κυβερνήσεις αναλάβουν άμεσα δράση για τη γρήγορη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Την ίδια στιγμή, 30 ακτιβιστές της Greenpeace κρατούνται στη Ρωσία επειδή τόλμησαν να εναντιωθούν στα παράλογα σχέδια της Gazprom και της Ρωσικής κυβέρνησης για εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Αρκτική.
Σύμφωνα με την έκθεση, προκειμένου να συγκρατηθεί η αύξηση της πλανητικής θερμοκρασίας κάτω από τους 2°C,2 θα πρέπει οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να κορυφωθούν πριν το 2020 και να φτάσουν στο απόλυτο μηδέν το αργότερο ως 2070. Συνεπώς, τα επόμενα 5-7 χρόνια είναι εξαιρετικά σημαντικά αφού θα κρίνουν το κατά πόσο θα καταφέρουμε να σταματήσουμε τις μη αναστρέψιμες κλιματικές αλλαγές.
«Η εικόνα ενός πλανήτη σε διαδικασία υπερθέρμανσης χωρίς ο άνθρωπος να μπορεί να τη σταματήσει φαίνεται ότι δεν συγκινεί όλες τις κυβερνήσεις. Την ώρα που ο ΟΗΕ δημοσιεύει την πιο σημαντική έκθεση για το μέλλον της Γης και καλεί τους ηγέτες να μειώσουν δραματικά τα ορυκτά καύσιμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός προγραμματίζει ταξίδι στις ΗΠΑ για να μιλήσει μεταξύ άλλων για νέες επενδύσεις σε υδρογονάνθρακες. Αν αυτήν την κυβέρνηση την ενδιαφέρουν πραγματικά οι επενδύσεις αλλά και το τι χώρα θα παραδώσει στις επόμενες γενιές, τότε θα πρέπει να συνεχίσει την Ενεργειακή Επανάσταση που είχε ξεκινήσει στην Ελλάδα3, τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών.
«Ίσως το σημαντικότερο μήνυμα της Έκθεσης είναι ότι έχουμε ακόμα λίγο χρόνο να αντιδράσουμε. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις αντί να τιμωρούν τους ακτιβιστές για το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην ειρηνική διαμαρτυρία για την προστασία της Γης, οφείλουν να λάβουν άμεσα δράση για απεξάρτηση από το πετρέλαιο και τα άλλα ορυκτά καύσιμα.»
Σύμφωνα με την 5η Έκθεση Αξιολόγησης, το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας στην Αρκτική έλιωνε 6 φορές πιο γρήγορα τη δεκαετία 2002-2011 σε σύγκριση με την δεκαετία 1992 - 2001. Η τήξη των πάγων στην Ανταρκτική ήταν 5 φορές πιο γρήγορη. Από το 1993, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει με διπλάσια ταχύτητα σε σχέση με τον προηγούμενο αιώνα. Η μείωση του πάγου της Αρκτικής θα έχει δραματικές συνέπειες στην αποσταθεροποίηση του κλίματος της Γης, δεδομένου ότι έχει το ρόλο του ΅κλιματιστικούΆ του πλανήτη, όπως αναφέρουν πολλοί επιστήμονες.