tromaktiko: Κανάρης vs. Montrose: Πολεμικό Ναυτικό vs. Royal Navy!

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Κανάρης vs. Montrose: Πολεμικό Ναυτικό vs. Royal Navy!



Την ευαρέσκεια του, μέσω twitter, εκδήλωσε ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος για τις επιδόσεις της τύπου Standard φρεγάτας ΚΑΝΑΡΗΣ F464 του Πολεμικού Ναυτικού που...
εκτέλεσε συνεκπαίδευση με την τύπου Duke (Type 23) φρεγάτα HMS MONTROSE F236 του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού (Royal Navy).

«Μπράβο σε Κυβερνήτη και πλήρωμα της Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ για την συνεκπαίδευση με τη HMS MONTROSE. Προβολή ισχύος και αποτροπή», έγραψε στο twitter ο Α/ΓΕΕΘΑ. Μάλιστα, για τη συνεκπαίδευση των δύο μονάδων επιφανείας στη διαδικτυακή πύλη του Royal Navy αναρτήθηκε και σχετική είδηση.

Ένα πλοίο του Royal Navy έπαιξε το παιγνίδι της «γάτας με το ποντίκι» στο πλαίσιο μίας υψηλής έντασης άσκησης στη Μεσόγειο με το Πολεμικό Ναυτικό. Αλλάζοντας διαδοχικά σειρά οι φρεγάτες HMS Montrose F236 και ΚΑΝΑΡΗΣ F464 «καταδίωξαν η μία την άλλη μέσα στην νύχτα, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τα συστήματα παθητικού εντοπισμού στόχου που διαθέτουν». Σημειώνει όμως, ότι «αποδείχθηκε εξίσου δύσκολο να εντοπίσουν η μία την άλλη».

Όταν πάντως οι δύο φρεγάτες εντόπισαν τους στόχους τους τότε χρησιμοποίησαν τα όπλα προσβολής στόχων επιφανείας που διαθέτουν, συμπεριλαμβανομένης και εικονικής εκτόξευσης κατευθυνόμενου βλήματος επιφανείας – επιφανείας RGM-84 Harpoon που περιλαμβάνονται στο οπλισμό και των δύο φρεγατών), για την καταστροφή τους. Στη συνέχεια εκτελέστηκαν γυμνάσια επικοινωνίας μεταξύ των δύο φρεγατών με τη χρήση ποικιλίας μέσων, αλλά και ηλεκτρονικού πολέμου.

Στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης το οργανικό ελικόπτερο Lynx Mk. 8 με τη χρήση βαρούλκου μετέφερε στη φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ τον υποπλοίαρχο Chris Poulson και παρέλαβε από την ελληνική φρεγάτα τον υποπλοίαρχο Γιάννη Μπικάκη (όπως αναφέρεται στην είδηση) στη HMS MONTROSE. Αυτή η ανταλλαγή επέτρεψε στους δύο αξιωματικούς να παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς τις δραστηριότητες και τη ζωή σε κάθε φρεγάτα.

Όπως μάλιστα αναφέρεται στην είδηση ο Έλληνας υποπλοίαρχος παρακολούθησε την προσβολή στόχων στη νησίδα Μεγάλο Νησάκι με το ναυτικό πυροβόλο (Mk. 8 διαμετρήματος 4,5 ιντσών) της HMS MONTROSE. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής πυρών (συνολικά βλήθηκαν 60 βλήματα) η βρετανική φρεγάτα χρησιμοποίησε το οργανικό της ελικόπτερο Lynx Mk. 8 για τη διεύθυνση των πυρών και την καταγραφή των αποτελεσμάτων τους. Για τον σκοπό αυτό επέβαινε επί του ελικοπτέρου προσωπικό της 148ης Πυροβολαρχίας (148 Battery) του 29ου Συντάγματος Καταδρομών του Βασιλικού Πυροβολικού (29 Commando Regiment Royal Artillery) που κατέγραφε την ακρίβεια των πυρών και έδινε διορθώσεις.

Της βρετανικής φρεγάτας, προηγήθηκε η ελληνική, η οποία, σύμφωνα με την είδηση, «χρησιμοποιώντας το ναυτικό πυροβόλο OTO Melara διαμετρήματος 3 ιντσών επέδειξε υψηλή ακρίβεια και ταχυβολία, ολοκληρώνοντας με άριστο τρόπο την αποστολή της». Μάλιστα, οι δηλώσεις του Βρετανού υποπλοιάρχου Chris Poulson που επέβαινε στη φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ και οι οποίες περιλαμβάνονται στην είδηση, είναι διθυραμβικές:

«Έτυχα πολύ θερμής υποδοχής από τους Έλληνες συμμάχους και εντυπωσιάστηκα από τον επαγγελματισμό και το ηθικό όλων όσων συνάντησα. Φέρνω μαζί μου το πόσο παρόμοια λειτουργούν τα δύο ναυτικά και πόσα κοινά έχουν. Είναι μία εμπειρία που θα τη θυμάμαι για πολύ καιρό».

Η συνεκπαίδευση στα διάφορα τεχνικά αντικείμενα έγινε στο πλαίσιο του προγραμματισμένου κατάπλου στη ναυτική βάση της Σούδας της βρετανικής δύναμης RTFG (Response Task Force Group: επιχειρησιακή δύναμη αντίδρασης) που αποτελείται από τέσσερις μονάδες επιφανείας, πέντε πλοία υποστήριξης αλλά και στοιχεία άμεσης αντίδρασης των Βασιλικών Πεζοναυτών.

Η διοικούμενη από αρχιπλοίαρχο RTFG, που αποτελεί τη δύναμη άμεσης αντίδρασης του Ηνωμένου Βασιλείου, την παρούσα περίοδο εκτελεί τετράμηνης διάρκειας επιχειρησιακή ανάπτυξη με την κωδική ονομασία «Cougar 13». Η δύναμη βρίσκεται συνεχώς σε πενταήμερη ετοιμότητα για να επέμβει όπου απαιτηθεί.

Η επιχειρησιακή ανάπτυξη με την κωδική ονομασία «Cougar 13» αποτελεί την κορυφαία ετήσια δραστηριότητα της RTFG και στη διάρκεια της διεξάγονται συνεκπαιδεύσεις με συμμαχικές και φιλικές του Ηνωμένου Βασιλείου χώρες στη Μεσόγειο, στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Αραβικό Κόλπο και το Κέρας της Αφρικής.
defence-point.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!