tromaktiko: «Γιατί όταν η πρόνοια είναι στοχευμένη, η κοινωνική ανάπτυξη είναι καθολική»

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

«Γιατί όταν η πρόνοια είναι στοχευμένη, η κοινωνική ανάπτυξη είναι καθολική»



Αποσπασμάτα από την Ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη, Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στο 22ο Συνέδριο της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ...

Η μακροχρόνια ύφεση και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά δοκιμάζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Τα μέτρα για τις ρυθμίσεις οφειλών που υιοθετήθηκαν μέχρι σήμερα, κατόπιν υποδείξεων της τρόικας, υπήρξαν ατελέσφορα. Σήμερα διεκδικούμε μία αλλαγή αυτών των ρυθμίσεων προς όφελος του μικρομεσαίου επιχειρηματία, που προσπαθεί να επιβιώσει σε μία χειμαζόμενη αγορά.

Σχετικά με την αναβάθμιση της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης

Η προσπάθειας πρέπει επίσης να βασίζεται σε μια ουσιαστική αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και των ελεγκτικών μηχανισμών.Στην ενίσχυση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος με στόχο την προστασία του κράτους και του πολίτη από τη διαρροή πόρων. Κάτι που προέρχεται από εσφαλμένη ή ελλιπή πληροφόρηση για τις πραγματικές ανάγκες και ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Σχετικά με την εφαρμογή της κινητικότητας στις κοινωνικές υπηρεσίες

Ο θεσμός της κινητικότητας θα μπορούσε να προσφέρει σε κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες που είναι υποστελεχωμένες μία ουσιαστική λύση, ώστε να αξιοποιηθεί το πλεονάζον δυναμικό που υπάρχει σε άλλες υπηρεσίες. Δεν χρειάζονται λοιπόν ούτε απολύσεις ούτε διαθεσιμότητες.

Σχετικά με τη στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι σε νέα μέτρα

Απέναντι σε αυτούς τους πολίτες, που υπέστησαν οδυνηρές θυσίες, δεσμευόμαστε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περαιτέρω μείωση των κύριων συντάξεων. Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να αποδεχτεί και να υπερψηφίσει τέτοιου τύπου οριζόντια μέτρα. Είναι πέραν των αντοχών της ελληνικής κοινωνίας.

Απάντηση σε σημείο της προηγούμενης ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα

Σε ένα κόσμο που αλλάζει συνεχώς και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, σε ένα κόσμο που υπάρχει ένας νέος χάρτης κατανομής εργασίας και νέα δημογραφικά δεδομένα πρέπει να αφηγηθούμε την πραγματικότητα.

Και το όραμά μας για την κοινωνική ασφάλιση να είναι σύγχρονο και δίκαιο προς όλες τις γενιές. Χωρίς τους καταστροφικούς μεγαλοϊδεατισμούς. Χωρίς φανταστικές λύσεις, που οδήγησαν και σε άλλες εποχές τη χώρα μας σε ιστορικά αδιέξοδα.

Όσοι επικαλούνται την αλήθεια πρέπει να λένε και την αλήθεια. Γιατί προσπαθούν σήμερα να κρύψουν την αδυναμία διατύπωσης εναλλακτικής πρότασης πίσω από ένα δήθεν ηθικό πλεονέκτημα. Το ηθικό πλεονέκτημα δεν υπάρχει. Ξεχνούν πως δεν στήριξαν καμία ασφαλιστική μεταρρύθμιση τα τελευταία 30 χρόνια και πολέμησαν στρατηγικά τον νόμο Γιαννίτση.

Σχετικά με ένα νέο όραμα για το κοινωνικό κράτος

Σήμερα είναι επιτακτική περισσότερο από ποτέ η μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο κοινωνικού κράτους παροχής ποιοτικών υπηρεσιών. Που θα περιορίζει τη σπατάλη και την αλόγιστη πολιτική των επιδομάτων, η οποία δημιουργεί και αυξάνει τις ανισότητες και ταυτόχρονα απαξιώνει την πολιτική.

Χρειαζόμαστε ένα κράτος που θα επιστρέφει στους πολίτες τις «κλεμμένες τους δυνατότητες μέσα από πολιτικές «κοινωνικής επένδυσης» οι οποίες

Επιτρέπουν την πρόσβαση σε περισσότερες δια βίου ευκαιρίες

Λειτουργούν αναπτυξιακά καθώς διευρύνουν την παραγωγική βάση της χώρας μας και

Μετατρέπουν τις δαπάνες στον τομέα της παιδείας αλλά και της υγείας σε εξαιρετικά παραγωγικές επενδύσεις.

Το σωστό και ποιοτικό κράτος πρόνοιας αποτελεί μοντέλο ανάπτυξης για τη διασφάλιση της ισότητας ευκαιριών και όχι μόνο πρόταση για την ανακούφιση των ασθενέστερων.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!