tromaktiko: Περιστατικό φυματίωσης στη Μονάδα Ενηλίκων Κυστικής Ίνωσης του Γ. Ν. Θ. «Γ. Παπανικολάου»

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Περιστατικό φυματίωσης στη Μονάδα Ενηλίκων Κυστικής Ίνωσης του Γ. Ν. Θ. «Γ. Παπανικολάου»



Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Καθώς ίσως γνωρίζετε, ένα χρόνιο αίτημά μας αφορά τη δημιουργία Ειδικών Μονάδων Κυστικής Ίνωσης προκειμένου να υπάρξει... η ενδεδειγμένη περίθαλψη όσων έχουν την ατυχία να πάσχουν από την σοβαρότατη αυτή νόσο.

Ενώ βρισκόμαστε σε αναμονή της επικύρωσης της πρόσφατης απόφασης του ΚΕΣΥ(241η Ολομέλεια στις 10/7/2013),σχετικά με τη δημιουργία Μονάδας Κυστικής Ίνωσης Ενηλίκων στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Γ.Ν. Θ. «Γ. Παπανικολάου», όπου εισηγήθηκαν θετικά και οι 2 Υ.Πε Μακεδονίας (3η,4η αρ.πρ.7225, 20/5/2013) αλλά και η Διοίκηση του Γ.Ν. «Γ. Παπανικολάου», προέκυψε ένα σημαντικό πρόβλημα που μας επιβάλλει να σας ενημερώσουμε για τα ακόλουθα:

Στη Μονάδα Κυστικής Ίνωσης Ενηλίκων που βρίσκεται στην Πανεπιστημιακή κλινική του εν λογώ νοσοκομείου, υπάρχουν 3 θάλαμοι όπου καλύπτονται οι ανάγκες νοσηλείας των περιστατικών με Κυστική Ίνωση, υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή Κου Ι. Κιουμή και της Λέκτορος Κας Α. Μανίκα. Οι θάλαμοι αυτοί μετά βίας καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες των περισσοτέρων από 50 ασθενών όλης της Β. Ελλάδος που παρακολουθούνται εκεί, καθώς η μοναδική υπάρχουσα μονάδα ενηλίκων για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα βρίσκεται στην Αθήνα (περίπου 150 ασθενείς- «Σισμανόγλειο»).

Πληροφορηθήκαμε από ασθενείς μας πως στον έναν θάλαμο εκ των τριών και παρά την αντίθετη γνώμη των υπευθύνων ιατρών, έγινε εισαγωγή ασθενούς με φυματίωση για μακροχρόνια νοσηλεία. Είναι παγκοίνως γνωστό ότι τόσο η φυματίωση, όσο και η Κυστική Ίνωση, απαιτούν νοσηλεία σε απομόνωση. Ταυτόχρονα, όμως, είναι νοσήματα που δεν επιτρέπουν στους ασθενείς να διαβιούν στους ίδιους χώρους, καθώς υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος μετάδοσης της φυματίωσης στους ασθενείς με Κυστική Ίνωση, δεδομένου ότι οι πνεύμονες των τελευταίων ευνοούν την εγκατάσταση μικροβίων. Ας υπογραμμισθεί μάλιστα ότι οι εναπομείναντες 2 θάλαμοι της Μονάδας ήταν ήδη κατειλημμένοι από ασθενείς με Κυστική Ίνωση.

Κατόπιν αυτών, ήρθαμε σε επαφή με τον Κο. Ευσταθίου (Διοικητή Ε.Κ.Ε.Π.Υ.), τον Κο. Νάνο (Υποδιοικητή 3ης ΥΠΕ), την Κα. Κρεμαστινού (Πρόεδρο Κ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) την κ Τζάλα (Κ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), αλλά και τον Κο. Καλτσίδη (Διοικητή Γ.Ν. Θ. «Γ. .Παπανικολάου»), οι οποίοι έδειξαν την αναμενόμενη ευαισθησία στο θέμα και την επιθυμητή συνεργασία προς επίλυση του.

Πέραν αυτού, όμως, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την αγωνία μας και τις ακόλουθες απορίες:

- Από όλα τα νοσοκομεία και από τις 2 πνευμονολογικές κλινικές του νοσοκομείου κρίθηκε σκόπιμο να φιλοξενηθεί το περιστατικό φυματίωσης στους μοναδικούς 3 θαλάμους Κ.Ι. Ενηλίκων της Β. Ελλάδος, με άμεση συνέπεια, ένας επιπλέον ασθενής με Κ.Ι. να νοσηλεύεται σε θάλαμο εκτός της Μονάδας, ενώ βρίσκονται και αναμονή και άλλοι ασθενείς με την ίδια νόσο;

- Όταν τα κρούσματα φυματίωσης αυξάνονται διαρκώς, και καθώς γίνεται φανερό ότι θα έχουμε στο μέλλον παρόμοια περιστατικά, υπάρχει κάποιο σχέδιο οριστικής επίλυσης του θέματος χωρίς να ενεργοποιούνται σε κάθε περίσταση όλοι ο φορείς για τον χειρισμό περιστατικών, των οποίων ο προσδιορισμός του χώρου νοσηλείας οφείλει να είναι αυτονόητος;

-Έχει γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα της ύπαρξης αποκλειστικών Μονάδων Κυστικής Ίνωσης Ενηλίκων και Ανηλίκων της Β. Ελλάδος, που εφόσον απέχουμε από τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, είναι εξαιρετικά σημαντικές για την περίθαλψή μας;

Κύριε Υπουργέ, καθώς έχετε δείξει εμπράκτως την ευαισθησία σας στα θέματα που αφορύν στην Κυστική Ίνωση, τόσο με την διάθεση σας να δημιουργηθεί Μονάδων Κυστικής Ίνωσης στη Β. Ελλάδα, όσο και με τη στελέχωση της Μονάδας Ενηλίκων του Σισμανογλείου Νοσοκομείου με εξειδικευμένο πνευμονολόγο, παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας και τη διερεύνηση του θέματος μας.

Ταυτόχρονα, σας ζητούμε να στηρίξετε, τη διαφαινόμενη από την απόφαση του ΚΕΣΥ, μόνιμη λύση για τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση, αλλά και τη βελτίωση των υποδομών νοσηλείας των ασθενών που πάσχουν από φυματίωση στη Β. Ελλάδα, ώστε να αποφευχθεί κάθε μελλοντική παρόμοια κατάσταση.

Αναμένουμε την ανακοίνωση των οριστικών αποφάσεών σας.

Εκ μέρους της Ε.Ε.Ι.Κ.
Δημήτρης Κοντοπίδης (Αντιπρόεδρος/ασθενής)

Ο Πρόεδρος  Ο Γραμματέας

Γιάννης Σπίνος Μιχάλης Ξυνόγαλος
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!