Τα έως τώρα υπάρχοντα «ενεργειακά» παράθυρα αποσκοπούν στην μείωση του κόστους θέρμανσης ενός κτιρίου το χειμώνα ρυθμίζοντας κατάλληλα το φως και τη θερμότητα του Ήλιου, ώστε να γίνεται η μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας.
Όμως οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Γιανφένγκ Γκάο της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Scientific Reports", σύμφωνα με τα Γαλλικό Πρακτορείο, πήγαν ένα βήμα παραπέρα, ενσωματώνοντας παράλληλα στο υβριδικό παράθυρο και δυνατότητες παραγωγής ενέργειας.
Γι’ αυτό το σκοπό, χρησιμοποίησαν ένα υλικό (από σωματίδια οξειδίου του βαναδίου και ένα μίγμα πολυμερών), το οποίο λειτουργεί ως διαφανής επίστρωση πάνω στο παράθυρο, ρυθμίζοντας την εισροή υπέρυθρης ηλιακής ακτινοβολίας. Ανάλογα με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος, το εν λόγω υλικό αλλάζει τις ιδιότητές του έτσι ώστε, όταν ο υδράργυρος πέφτει κάτω από ένα όριο, το υλικό μονώνει το παράθυρο και ταυτόχρονα γίνεται απορροφητικό, αφήνοντας το υπέρυθρο φως του Ήλιου να μπει στο εσωτερικό του χώρου. Όταν αντίθετα η θερμοκρασία ανέβει πάνω από ένα όριο, το υλικό επίστρωσης του παραθύρου γίνεται ανακλαστικό, «αποκρούοντας» την υπέρυθρη ακτινοβολία που έρχεται απ’ έξω.
Ταυτόχρονα, γύρω από το γυαλί του παραθύρου είναι τοποθετημένες μικρές ηλιακές κυψελίδες, που γεννούν ενέργεια, αρκετό π.χ. για το άναμμα μιας λάμπας γραφείου. Οι κυψελίδες δέχονται το υπέρυθρο ηλιακό φως που διασκορπίζουν στο χώρο τα σωματίδια του οξειδίου του βαναδίου. Η έως τώρα μεγάλη δυσκολία των μηχανικών ήταν να ενσωματώσουν τέτοιες φωτοβολταϊκές κυψέλες σε ένα παράθυρο, χωρίς αυτό να χάνει τη διαφάνειά του, κάτι που φαίνεται πως κατάφεραν οι κινέζοι ερευνητές.
nooz.gr