tromaktiko: Σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία της Κρήτης για τα κρούσματα λύσσας

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία της Κρήτης για τα κρούσματα λύσσας



Δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα λύσσας στην Κρήτη διαβεβαιώνει στο prismanews.gr ο διοικητής της 7ης ΔΥΠΕ Κρήτης κ. Αντώνης Γρηγοράκης, παρ'όλα αυτά είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε περιστατικό συμπληρώνει. Σύμφωνα με τον διοικητή της...
ΔΥΠΕ, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο αλλά και το ΠΑΓΝΗ υπάρχουν επαρκή αποθέματα αντιλυσσικών ορών αλλά και αντιοφικών, οροί δηλαδή που παρέχονται σε όσους δεχθούν δάγκωμα από φίδι. Συγκεκριμένα υπάρχουν 300 αντιλυσσικοί οροί και 100 αντιοφικοί.

Επιστημονικά υπεύθυνος της επιτροπής για τη νόσο αυτή έχει ορισθεί ο Διευθυντής των ΤΕΠ του Βενιζέλειου Nοσοκομείου κ. Χάρης Λιδάκης, ιατρός παθολόγος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λύσσα στον άνθρωπο προλαμβάνεται σε ποσοστό 100% μέσω της έγκαιρης και κατάλληλης ιατρικής φροντίδας.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι στο νησί δεν έχει εκδηλωθεί κρούσμα λύσσα, οι ειδικοί συνιστούν προσοχή και καλούν τους ιδιοκτήτες ζώων να εμβολιάζουν συχνά τα κατοικίδια τους, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν κρούσματα στο μέλλον.



Λίγα λόγια για τη λύσσα

Η Λύσσα (αγγλικά Rabies, Γερμανικά Tollwut, Γαλλικά Rage, Ιταλικά Rabbia, Ρώσσικα бешенство) αποτελεί ένα ιογενές νόσημα του κεντρικού νευρικού συστήματος, είναι μια λοιμώδης ασθένεια που προκαλείται από διηθητό ιό.

Ο ιός αυτός μεταδίδεται στον άνθρωπο και στα άλλα ζώα από δάγκωμα κι από το σάλιο ζώων που πάσχουν από λύσσα ή και με την επαφή με κάποιο σημείο του δέρματος που έχει κάποια πληγή. Ο ιός μεταναστεύει από την πύλη εισόδου του στον εγκέφαλο του θύματος.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασης, η οποία στον άνθρωπο διαρκεί 20-40 ημέρες ενώ στα άλλα ζώα 15-30 ημέρες, δεν εκδηλώνονται συνήθως κλινικά συμπτώματα. Από τη στιγμή που ο ασθενής, ο οποίος έχει προσβληθεί από τον ιό της λύσσας, παρουσιάσει κλινικά συμπτώματα δεν υπάρχει περίπτωση σωτηρίας και ο θάνατος θα επέλθει μετά από λίγες ημέρες.

Από το έτος 2007, η Συμμαχία για τον Έλεγχο της Λύσσας (ARC) καθιέρωσε την 28η Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λύσσας για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τη λύσσα.

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος υπενθυμίζει ότι η λύσσα είναι μια θανατηφόρος ζωοανθρωπονόσος, που οφείλεται σε στελέχη του ραβδοϊού Lyssavirus. Ο ιός μεταδίδεται μέσω του σάλιου, συνήθως από δάγκωμα λυσσασμένου ζώου ή με την επαφή σε σημείο του δέρματος που έχει κάποια πληγή.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!