Όπως είπε στη Voria.gr o διευθυντής Ερευνών του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας και αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ,Βασίλης Λεκίδης, οι καθυστερήσεις στην εκτέλεση του προγράμματος οφείλονται στη μη διάθεση οικονομικών πόρων, στο ότι δεν επαρκούν αριθμητικά οι μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι που πρέπει παράλληλα να εκτελούν τα υπόλοιπα καθήκοντά τους, αλλά, και στην έλλειψη ειδικά εκπαιδευμένων μηχανικών.
Μέχρι σήμερα, οι περιφερειακές διοικήσεις δεν πήραν το πρόγραμμα στα σοβαρά, τόνισε ο κ. Λεκίδης ο οποίος διευκρίνισε ότι ο ΟΑΣΠ δεν έχει αρμοδιότητα να επιβάλλει την επιτάχυνση του προγράμματος.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι μεγαλύτερη ανταπόκριση στο πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου, υπήρξε από πλευράς ΟΣΚ για τα σχολεία αλλά και από πλευράς αρμοδίου φορέα για τα νοσοκομεία.
Τα στοιχεία του ΟΑΣΠ, για τους ελέγχους που έχουν γίνει, αποκαλύπτουν το πόσο λίγο η ελληνική πολιτεία επενδύει στην προστασία των δημοσίων κτηρίων και όσων συναθροίζονται σε αυτά, σε μία χώρα που δεν υπάρχει ασεισμική περιοχή.
Πιο συγκεκριμένα, ο στόχος του ΟΑΣΠ ήταν να περάσουν από προσεισμικό έλεγχο περί τα 80.000 – 90.000 κτήρια, έλεγχος πολύ σημαντικός αν σκεφθεί κανείς ότι περίπου το 32% των υφιστάμενων κατασκευών έγιναν σε μία εποχή που δεν υπήρχε αντισεισμικός κανονισμός.
Από αυτά λοιπόν τα κτήρια που θα έπρεπε να ελεγχθούν, μέχρι τις αρχές του 2012, δηλαδή με τα μέχρι σήμερα υπάρχοντα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε, ελέγχθηκαν 11.667 κτίρια (15 %).
Αυτά σε ό,τι αφορά αποκλειστικά τους ελέγχους (πρωτοβάθμιος ταχύς οπτικός έλεγχος), ενώ βεβαίως, θα έπρεπε να έχει υπάρξει πρόβλεψη για κονδύλιο από το ΠΔΕ, που θα κατευθύνεται ειδικά σε αναβαθμίσεις των δημοσίων κτηρίων.
Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα που υλοποιεί με ευθύνη του ο ΟΣΚ και το οποίο έχει χρόνο εκκίνησης το 2004, εκεί τα πράγματα είναι συγκριτικά καλύτερα, αν και όχι ικανοποιητικά αφού στη Θεσσαλονίκη, όπως προκύπτει από στοιχεία που αντλούμε από πρόσφατη παρουσίαση του κ. Λεκίδη, έχουν ελεγχθεί στη συγκεκριμένη περιοχή, τα προ του 1959 σχολεία. Ο έλεγχος των προ του 1959 κτηρίων, ολοκληρώθηκε σε όλη την χώρα.
Τα προ του 1985 σχολεία ελέγχθηκαν στους νομούς Χίου Σάμου, Λέσβου, Ευρυτανίας, Θεσπρωτίας και στις πόλεις Κερκύρας και Καστοριάς και, όλα τα μέχρι σήμερα, μόνο στους νομούς Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Λευκάδας.
Το πρόγραμμα του ΟΣΚ προβλέπει τον έλεγχο 14.500 σχολικών μονάδων και έχουν ελεγχθεί 4.650 μονάδες, δηλαδή το 32%, ενώ στη φάση εκκίνησης είναι οι διαδικασίες για 4.200 μονάδες , σχολεία που κατασκευάσθηκαν στην περίοδο 1960-1985.
voria.gr