Χαρακτηριστικό της δραματικής συρρίκνωσης του αριθμού των ενεργών εργοστασίων της περιοχής το γεγονός πως πριν από περίπου τέσσερα χρόνια ο αριθμός των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέργων άγγιζε με τα βίας τους 4.500 πολίτες, ενώ σήμερα έχει εκτιναχθεί στους 22.000.
Συνεταιριστικά και κολοσσοί σε πτώχευση!
Τα τελευταία χρόνια, τόσο αυτά της κρίσης όσο και πριν από αυτή, περισσότερες από 25 επιχειρήσεις της Ξάνθης έχουν κηρύξει πτώχευση μεταξύ των οποίων η ΣΕΒΑΘ και η ΣΕΠΕΚ, και με πιο πρόσφατα παραδείγματα τη Χαρτοβιομηχανία Dianna και το εργοστάσιο ΠΥΡΑΜΙΣ.
Πιο συγκεκριμένα, σε καθεστώς πτώχευσης έχουν ενταχθεί οι εξής επιχειρήσεις: Συνεταιριστική Εταιρίας Παραγωγής και Εμπορίας Κρέατος (ΣΕΠΕΚ), Επιχειρήσεις Ποτών και αναψυκτικών, αντιπροσωπείες διανομής Α.Ε., Ανώνυμος Βιοτεχνικής και Εμπορική Εταιρία κατασκευής έτοιμων ενδυμάτων (ΑΡΓΩ ΑΕ), Βιομηχανία Αλουμινίου Βορ. Ελλάδος Β.ΑΛ.Β.Ε. Α.Ε., Συνεταιριστική Εταιρία Βιομηχανικής Ανάπτυξης Θράκης ΑΒΕ ΣΕΒΑΘ, Αδελφοί Ελευθερίου Σολδάτου ΑΒΕΕ, Ζωοφυτοτεχνική ΑΕ, Νίκη Λεσιώτου – Ανώνυμος Εμπορικής και Βιομηχανική Εταιρεία Βιομηχανία Ξύλου, Ενδύματα Ξάνθης Α.Β.Ε.Ε., Χαρτοποιία Θράκης Α.Ε., Εμπορικές – Βιομηχανικές – Κατασκευαστικές – Γεωργικές – Κτηνοτροφικές – Δασικές – Αλιευτικές – Τουριστικές και Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις Νατάσα Α.Ε., Πρες Φορμ ΑΕ Γυναικεία Εσώρουχα – Ενδύματα, Βιομηχανία Άσβεστου Πυραμίς ΑΒΕΕ.
Α. Μπεμπεκίδης: «Ευθύνες σε κοινωνία και εργοδότες»
Σχολιάζοντας την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα στο σύνολο της η ανύπαρκτη Βιομηχανική Περιοχής της Ξάνθης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης διακρίνει ευθύνες τόσο στην κοινωνία όσο και στους ίδιους τους εργοδότες.
«Σίγουρα μεγάλη ευθύνη φέρνουν οι κυβερνήσεις όλων αυτών των χρόνων και η πολιτική που ακολούθησαν» σημειώνει ο ίδιος, εξηγώντας ωστόσο πως «αυτό δεν σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις δεν βοηθούσαν και δεν συνεχίζουν να βοηθούν εργοδότες, μέσω προγραμμάτων απαλλαγής χρεών και μείωσης των εισφορών. Το 2009 και το 2010 υπήρχαν εργοδότες που κέρδισαν μέχρι και 40-45% και ας ήμασταν στην εποχή της κρίσης».
Πρόκειται για επιχειρήσεις οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Μπεμπεκίδη προτίμησαν να μεταφερθούν σε γειτονικές χώρες, όπου το κόστος εργασίας παρουσιάζεται πολύ πιο μικρό, με στόχο φυσικά το μεγαλύτερο κέρδος. «Η Ξάνθη είναι ένα κουφάρι εργοστασίων, παντού βλέπεις κλειστά εργοστάσια και το κακό δυστυχώς συνεχίζεται» τονίζει ο ίδιος, για να προσθέσει πως «ο κόσμος μένει χωρίς δουλεία και δεν υπάρχει ανάκαμψη. Οι άνεργοι πριν από τέσσερα χρόνια ήταν 4.500 και σήμερα ξεπερνούν τις 20.000 και αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που δεν είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ».
Σχολιάζοντας το κλείσιμο των συνεταιριστικών εργοστασίων της Ξάνθης ο κ. Μπεμπεκίδης εκτιμά πως αυτό οφείλεται στις λάθος επιλογές των κυβερνήσεων και η τοποθέτηση ανίκανων να διαχειριστούν τέτοιες επιχειρήσεις στις διοικήσεις αυτών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, γεγονός που οδήγησε στη διόγκωση των χρεών τους και κατ’ επέκταση στην πτώχευσή τους. «Έκαναν πολιτικές σε βάρος των εργοστασίων» υπογραμμίζει με νόημα ο ίδιος, ενώ όπως υποστηρίζει το κλείσιμο των συνεταιριστικών εργοστασίων άφησε ξεκρέμαστους και χιλιάδες αγρότες της περιοχής.
«Οι αγρότες της περιοχής περνούν μαύρες ημέρες εξαιτίας αυτής της συρρίκνωσης, και δυστυχώς η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δραματική» προσθέτει ο κ. Μπεμπεκίδης.