tromaktiko: Εισήγηση Α. Λοβέρδου στη συνέντευξη τύπου για τους ΟΤΑ

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Εισήγηση Α. Λοβέρδου στη συνέντευξη τύπου για τους ΟΤΑ



Ι. Ως πολιτικό κόμμα πιστεύουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η εμπιστοσύνη αυτή στους κοντινότερους στον πολίτη διοικητικούς θεσμούς είναι στο DNA της Δημοκρατικής Παράταξης, από την οποία προερχόμαστε και στην οποία ως...
κόμμα ανήκουμε. Από τη συζήτηση στην Βουλή για το Σύνταγμα του 1975, όπου καταγράφηκαν από τον Α.Παπανδρέου οι θεμελιώδεις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και έως την κατοχύρωση της νομαρχιακής και περιφερειακής Αυτοδιοίκησης το 1994 και το 2010, αλλά και τις συνενώσεις των Δήμων και των Κοινοτήτων με τα προγράμματα "Καποδίστριας" και "Καλλικράτης", πάντα φορέας των αλλαγών ήταν το ΠΑΣΟΚ, ο μεταπολιτευτικός εκφραστής της Δημοκρατικής Παράταξης.

ΙΙ. Είμαστε μπροστά στις Δημοτικές και τις Περιφερειακές εκλογές του Μαίου 2014. Στο πολιτικό σύστημα της χώρας συντελέστηκαν αλλά και συντελούνται ριζικές αλλαγές. Είναι λοιπόν ώρα να καταθέσουμε τις βασικές αρχές και θέσεις για τους Ο.Τ.Α. καθώς και τα κριτήριά μας για τη στήριξη των υποψηφιοτήτων. Σε ό,τι αφορά τις θέσεις μας για τους Ο.Τ.Α. θα μιλήσουν ο Διονύσης Αρκαδινός, δημοτικός Σύμβουλος Ν. Σμύρνης, και ειδικά για την Αθήνα ο Δημήτρης Καρέλας, που θήτευσε δίπλα στον Δημήτρη Μπέη. Ο Δ. Καρέλας θα έχει την ευθύνη της πορείας μας στον Δήμο Αθηνών. Και οι δύο είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Για τα θέματα του εκλογικού συστήματος για την ανάδειξη των Ο.Τ.Α. θα μιλήσει ο Γραμματέας της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα Χρ. Αηδόνης.

ΙΙΙ. Με τη δική μου εισήγηση θα θέσω τις αρχές που καθορίζουν τις προτάσεις μας.

α. Σε ό,τι αφορά τις τις απαιτούμενες θεσμικές αλλαγές, ως βασικό κριτήριο οφείλουμε όλοι να έχουμε τη λειτουργικότητα των Ο.Τ.Α. Οι δύο πρώτες βαθμίδες της Διοίκησης του ελληνικού κράτους είναι αυτοδιοικητικές. Άρα η εύρυθμη λειτουργία τους επηρεάζει καθοριστικά την ποιότητα της ζωής των πολιτών. Εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης, όπου αναδεικνύεται ο σημαντικός κοινωνικός ρόλος της Αυτοδιοίκησης, το στοιχείο της λειτουργικότητας είναι απολύτως καθοριστικό για την ίδια την επιβίωση πολλών συμπολιτών μας. Οι αποφάσεις των οργάνων των Ο.Τ.Α. πρέπει να λαμβάνονται και να εφαρμόζονται γρήγορα. Πρέπει να δοθεί τέλος στην ακρωτηριασμένη Αυτοδιοίκηση, που δεν μπορεί να ολοκληρώσει τις αποφάσεις και τις ενέργειές της.

β. Στοχεύουμε σε μια Αυτοδιοίκηση αναπτυξιακό εταίρο, προωθητική δύναμη του Τουρισμού, κοινωνικό συμπαραστάτη των δημοτών που αναξιοπαθούν, φορέα δηλαδή κοινωνικής αλληλεγγύης, προστάτη του περιβάλλοντος και φορέα προώθησης πολιτιστικών δράσεων.

γ. Σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους που θα στηρίξουμε, προτεραιότητά μας είναι προτάσεις τους, ο συμβολισμός του προσώπου τους και οι συνδυασμοί τους και όχι το προσωπείο μιας στενής και άνευ νοήματος κομματικής στήριξης. Η εποχή των "χρισμάτων" ευτυχώς αποτελεί παρελθόν.

δ. Προκειμένου να γίνει η Αθήνα και πάλι παγκόσμιος τουριστικός προορισμός, οφείλουμε να επιτύχουμε μεταξύ Κυβέρνησης, Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κομμάτων της Αντιπολίτευσης, συνδικάτων και φοιτητικού κινήματος μία συμφωνία για την οριοθέτηση της άσκησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι. Το ιστορικό κέντρο της πόλης πρέπει να ξαναδοθεί στους ανθρώπους και την κοινωνία. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως σχέδιο μεταφοράς ορισμένων υπουργείων από το κέντρο της πόλης (υπ. Υγείας, Οικονομικών, Εργασίας κλπ.).

ΙV. Τα όσα αναφέρθηκαν, καθώς και αυτά που θα ακολουθήσουν, συγκροτούν το πολιτικό και διοικητικό πλαίσιο το οποίο θα παλαίψουμε να στηρίξουμε τοπικά και περιφερειακά, με συμφωνία των δυνάμεων που εκφράζουν το δημοκρατικό και κοινωνικό Κέντρο, την Κεντροαριστερά, τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Με βάση τις συμφωνίες αυτές θα στηρίξουμε πρόσωπα που εγγυώνται το σεβασμό και την εφαρμογή τους.

Καταθέσαμε σήμερα τροπολογία για την κατάργηση του αυτοφώρου στα αδικήματα της εξύβρισης, καθώς και της απλής και συκοφαντικής δυσφήμισης, όταν διαπράττονται δια του Τύπου. Καλούμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης να την κάνει δεκτή.

Προωθήσαμε με κάθε τρόπο (συνεντεύξεις σε περιφερειακά ΜΜΕ, επικοινωνία με ΟΑΕΔ, κατάθεση τροπολογίας κοκ) την καταβολή μέρους ή του όλου του επιδόματος ανεργίας στους ξενοδοχουπαλλήλους. Η κυβέρνηση κατέθεσε σχετική τροπολογία. Χαιρετίζουμε την απόφαση της κυβέρνησης και σκεφτόμαστε ορισμένους που έλεγαν πως αγώνας μας, όταν τον ξεκινούσαμε τον Ιούλιο, ήταν καταδικασμένος.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!