tromaktiko: Μεσσηνία: Αντιδρούν οι κάτοικοι στην εγκατάσταση της Μονάδας Διαχείρισης των Απορριμμάτων

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Μεσσηνία: Αντιδρούν οι κάτοικοι στην εγκατάσταση της Μονάδας Διαχείρισης των Απορριμμάτων



Την ερχόμενη Δευτέρα, σε έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου (ΠΕΣΥ), θα συζητηθεί το θέμα της... χωροθέτησης της Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας. Αυτό ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση του ΠΕΣΥ, παρουσία περίπου διακοσίων κατοίκων από την Οιχαλία της Μεσσηνίας που αντιδρούν στην εγκατάσταση της Μονάδας στην περιοχή τους. Στην έκτακτη συνεδρίαση, όποτε θα έχουν δοθεί και σε διαβούλευση οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος, θα παραστεί και η προσωρινή ανάδοχος εταιρεία ΤΕΡΝΑ, η οποία θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης συμφώνησε με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας να βρεθεί επί τόπου στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας, για μια ανοικτή συζήτηση με τους πολίτες μέσα στις προσεχείς δύο ημέρες.

Πρώτη η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα παρέμβει στη διαβούλευση, δήλωσε ο περιφερειάρχης, και πρόσθεσε: «Αντιλαμβάνομαι την αγωνία των πολιτών, αλλά και την επιφυλακτικότητά τους απέναντι στη διαχρονική αναξιοπιστία των θεσμών και, μάλιστα, τη συμμερίζομαι».

Απαντώντας στο ζήτημα της ενημέρωσης περί της χωροθέτησης, ο Π. Τατούλης δήλωσε ότι δεν γνώριζε τις θέσεις μέχρι την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου το πρωί, όταν και ενημερώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο έχει και την ευθύνη έγκρισης ή απόρριψης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, και άμεσα, όπως τόνισε, ανακοίνωσε τις προτεινόμενες θέσεις εγκατάστασης. Και συμπλήρωσε ότι «ποτέ δεν είπα ότι συμφωνώ στη μία ή την άλλη προτεινόμενη θέση, απλώς ανακοίνωσα ως όφειλα τις προτάσεις της εταιρείας».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της κρατικής χωροθέτησης, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι τόσα χρόνια δεν μπόρεσε να φέρει κανένα αποτέλεσμα. Το σχέδιό μας, είπε ο κ. Τατούλης, το οποίο έχει υποστηριχθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, τις ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα υλοποιηθεί σίγουρα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, που το Σάββατο συμμετείχε στην κινητοποίηση των κατοίκων της Οιχαλίας με τον αποκλεισμό της εθνικής οδού, σήμερα στην Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας, συμφώνησε και εξουσιοδότησε πλήρως τον περιφερειάρχη να διαχειριστεί το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.

- Η μαρίνα του Ναυπλίου θα είναι η πρώτη που θα υλοποιηθεί μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και θα χρηματοδοτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ και του προγράμματος Jessica, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τατούλης στο ΠΕΣΥ Πελοποννήσου κατά τη συζήτηση της προγραμματικής σύμβασης συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου.

Πέραν αυτού ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι ήδη προετοιμάζεται η παρέμβαση της Περιφέρειας και του Δήμου Ναυπλίου για τη δημιουργία υποδομών τεχνικής βάσης για γιοτ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!