tromaktiko: Ιδιώτες ελεγκτές κατά της εισφοροδιαφυγής

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Ιδιώτες ελεγκτές κατά της εισφοροδιαφυγής



Βαριά πρόστιμα από 5.000 έως και 100.000 ευρώ -κατά περίπτωση- προβλέπονται για τις επιχειρήσεις που δεν αποδέχονται τον έλεγχο ασφαλιστικής κατάστασης ή παραβιάζουν...
την ασφαλιστική νομοθεσία, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που θα δοθεί εντός των επομένων ημερών στην δημοσιότητα.

Τους ελέγχους θα διενεργούν, με δαπάνη των ελεγχομένων, ιδιωτικά ελεγκτικά γραφεία σε ανώνυμες εταιρείες, εταιρείες περιορισμένης ευθύνης ακόμη και σε υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων. Οι ελεγκτές θα καταρτίζουν Έκθεση Ασφαλιστικής Συμμόρφωσης, η οποία εάν είναι αρνητική θα προκαλεί παρέμβαση των ελεγκτικών υπηρεσιών των ασφαλιστικών ταμείων.

Εν τω μεταξύ, ήδη το νεοσύστατο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, το οποίο θα μπορεί να προχωρά και σε κατασχέσεις, έχει αποστείλει τα πρώτα 7.000 ειδοποιητήρια σε οφειλέτες του ΙΚΑ. Παράλληλα, από την 1η Νοεμβρίου, ξεκινούν σε μηνιαία βάση διασταυρώσεις μεταξύ των δηλώσεων που υποβάλλουν οι εργοδότες στο ΙΚΑ και των στοιχείων που αναφέρουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα "ΕΡΓΑΝΗ" σχετικά με την ασφάλιση του προσωπικού τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο για το ΙΚΑ η εισφοροδιαφυγή ανέρχεται στα 6 δις ευρώ, ενώ περίπου 300.000 οφείλουν περίπου 7 δις ευρώ.
athina984.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!