tromaktiko: Le Figaro: Δημοσιονομικό θαύμα στην Ελλάδα

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Le Figaro: Δημοσιονομικό θαύμα στην Ελλάδα



Για ελληνικό δημοσιονομικό θαύμα κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, τονίζοντας, σε άρθρο της για τη χώρα μας, ότι μετά από πέντε χρόνια κρίσης, η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει... στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Οι Έλληνες θέλουν να πιστεύουν ότι βρίσκονται στο τέλος της κρίσης, σημειώνει η εφημερίδα, επικαλούμενη το προσχέδιο του προϋπολογισμού που προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2014, μετά από ύφεση 4% το τρέχον έτος.

«Πρόκειται για μία μεγάλη (“θεϊκή”) έκπληξη, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, αν και η αισιόδοξη πρόβλεψη της ελληνικής κυβέρνησης έρχεται σε συνέχεια αυτής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που εκδόθηκε πριν από το καλοκαίρι. Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό είναι ακόμη πιο αισιόδοξες, κάτι που ωθεί την τρόικα να έχει τα μάτια της ανοιχτά. Αλλά στη χώρα του Ολύμπου, όλα τα θαύματα επιτρέπονται! Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 2,8 δισ. ευρώ το 2014, μετά από τα 340 εκατ. ευρώ το 2013», επισημαίνει η Figaro.

Εάν η πρόβλεψη της κυβέρνησης επαληθευτεί, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι χωρίς προηγούμενο στην Ελλάδα, και υψηλότερο από εκείνο της Ιταλίας, επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η προοπτική αυτή ανοίγει την πόρτα σε μια μείωση του χρέους, που αποτελεί και το μεγαλύτερο βάρος της χώρας- στα 319, 4 δισ. ευρώ το 2014 ή 174,5% του ΑΕΠ.

«Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι αρκετό για να καταστεί το χρέος βιώσιμο: Μην ξεχνάτε ότι το κράτος οφείλει στην αγορά τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ από επιστροφές ΦΠΑ», δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα ο φοροτεχνικός, διευθύνων σύμβουλος της Β.Καράογλου, Ορέστης Αράπογλου.«Αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει να χρησιμοποιήσει ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, ειδικά εάν αυτό συνοδεύεται από μέτρα λιτότητας, διότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην πολιτική καταστροφή της», προσθέτει.

Οι επιφυλάξεις της τρόικας

Στο υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρεται, υπάρχει αισιοδοξία μετά από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Νέα Υόρκη την προηγούμενη εβδομάδα. Αφού είδε πλειάδα εκπροσώπων hedge funds και επενδυτικών τραπεζών, ο πρωθυπουργός βασίζεται σε μια πιθανή έκδοση ομολόγων στην πρωτογενή αγορά, για να αποφευχθεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης. Έλαβε μάλιστα απροσδόκητη στήριξη, τη Δευτέρα, συνεχίζει η εφημερίδα, από τα αμερικανικά hedge funds του Paulson ο οποίος συμμερίζεται την αισιοδοξία του Έλληνα πρωθυπουργού, βλέποντας ότι οι ελληνικές τράπεζες ξαναγίνονται ελκυστικές.

Ωστόσο, η εφημερίδα δεν παραλείπει να τονίσει το ότι η τρόικα παραμένει επιφυλακτική, ιδιαίτερα για τον τομέα των εσόδων, όπου εκτιμά ότι προβλέψεις θεωρούνται υπερβολικά αισιόδοξες.

«Η τρόικα βρίσκει το σχέδιο προϋπολογισμού κάπως αισιόδοξο σε σχέση με τα έσοδα, που υπολογίζονται σε 54,5 δισ. ευρώ. Διεθνείς εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι θα προκύψει ένα κενό 2 με 3 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό, που θα εξυπηρετηθούν είτε με μέτρα λιτότητας, είτε με μία νέα διάσωση.

Το αδιέξοδο αυτό οδήγησε τον δισεκατομμυριούχο George Soros να ξανανοίξει τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους διαγράφοντας ένα μέρος του. Ήταν μια στήριξη που ήρθε από τον “ουρανό” για την Ελλάδα, η οποία, ωστόσο, θα αντιμετωπίσει μια κατηγορηματική άρνηση της Γερμανίας σχετικά με το θέμα», καταλήγει το άρθρο της Le Figaro.
voria.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!