tromaktiko: Πάνω από 100 εκατ. ευρώ το κόστος από τις κλοπές στα σούπερ μάρκετ

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Πάνω από 100 εκατ. ευρώ το κόστος από τις κλοπές στα σούπερ μάρκετ



Πενία τέχνας κατεργάζεται, και στην Ελλάδα της βαθιάς ύφεσης οι κλοπές προϊόντων απ' τα σούπερ μάρκετ αυξάνονται δραματικά και πλέον υπολογίζονται πάνω από... 100 εκατ. ευρώ ετησίως ! Αυτό μάλιστα παρά το γεγονός ότι τα αντικλεπτικά συστήματα έχουν εκσυγχρονιστεί...

Σύμφωνα με το ECR Hellas (πρόκειται για ένωση στην οποία συμμετέχουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ και οι βιομηχανίες-προμηθευτές τους με αντικείμενο την προώθηση των κοινών συμφερόντων τους) το συνολικό ποσοστό των απωλειών έχει αυξηθεί κατά 10% μέσα σε ένα χρόνο και πλέον φθάνει στο 1,4% επί των συνολικών πωλήσεων των αλυσίδων.

Οι απώλειες ειδικά στα λεγόμενα ταχυκίνητα προϊόντα το 2012 (ταχυκίνητα είναι τα προϊόντα που καταναλώνονται συχνά και γι’ αυτό αγοράζονται συχνά, όπως το γάλα κ.ά.) ανέρχονται στο 2,1% των πωλήσεων.

Όπως γράφει η "Καθημερινή" η οικονομική κρίση κάνει πιο εφευρετικούς τους επιτήδειους, οι οποίοι ανακαλύπτουν συνεχώς νέους τρόπους για να ξεγελάσουν τους υπαλλήλους και τα συστήματα

Στην εξέλιξη του φαινομένου των κλοπών στα εμπορικά καταστήματα, καθώς και στις νέες τεχνολογικές λύσεις που μπορούν να εφαρμοσθούν για τον περιορισμό του αναφέρθηκαν εκπρόσωποι της αγοράς στο πλαίσιο συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

"Παλιά έκλεβαν κυρίως ξυραφάκια. Τώρα περνούν το καρότσι στο ταμείο και με το πόδι ώστε να μη το βλέπει ο ταμίας, σπρώχνουν ένα πεντόλιτρο δοχείο ελαιολάδου", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχάλης Φανδρίδης, γγ του ECR Hellas, της επιτροπής που έχουν συστήσει προμηθευτές, λιανέμποροι και πανεπιστημιακοί)

Επίσης τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο να ανοίγει ο πελάτης τη συσκευασία, να καταναλώνει το προϊόν πριν φύγει από το κατάστημα και μετά να πετά τη συσκευασία, χωρίς φυσικά να φθάνει στο Ταμείο.

Σε καταστήματα ειδών ένδυσης, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Αντώνης Μακρής, ακολουθούνται άλλες πρακτικές. Για παράδειγμα οι επιτήδειοι σβήνουν την τιμή από το ταμπελάκι γράφοντας χαμηλότερη τιμή. Σε περίπτωση που το προϊόν φέρι barcode, ξεκολλούν την ετικέτα και στη θέση της βάζουν άλλη που έχουν αφαιρέσει από προϊόν με χαμηλότερη τιμή.
newmoney.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!