Οι ζημιές, σύμφωνα με καταγγελία του Σωματείου, έγιναν από Τσιγγάνους και θα τις πληρώσουν το Λιμενικό Ταμείο και το Σωματείο από τα ταμεία τους.
Πριν από λίγες ημέρες, συνεδρίασε η επιτροπή του Λιμενικού Ταμείου και αποφάσισε να δοθούν από το ταμείο 8.500 ευρώ για την άμεση επισκευή των ανυψωτικών μηχανημάτων, που αποτελούν περιουσία τού Λ.Τ., προκειμένου να λειτουργήσουν ξανά. Αναλυτικότερα, 6.500 ευρώ θα κοστίσουν τα ανταλλακτικά υλικά και 2.000 ευρώ οι εργασίες. Τις υπόλοιπες 8.000 ευρώ ανέλαβε να δώσει το Σωματείο, ενώ ήδη έχει καταβάλει μέρος του ποσού για ανταλλακτικά. Όπως υποστήριξαν εκπρόσωποι του Σωματείου, αγόρασαν από την πρώτη στιγμή τα ανταλλακτικά, καθώς διαφορετικά δε θα μπορούσαν να γίνουν εργασίες στο εμπορικό λιμάνι (π.χ. φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων).
Τσιγγάνοι
Όπως αναφέρει η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ στο σχετικό δημοσίευμα σύμφωνα με τα μέλη του Σωματείου, οι φθορές έγιναν από Ρομά, καθώς σε έλεγχο που έκαναν στον καταυλισμό τους βρήκαν υπολείμματα των εξαρτημάτων των μηχανημάτων τους.
Οι ζημιές…
Όσον αφορά στις ζημιές, θα πρέπει να πούμε ότι σε σχετικό έγγραφο αναφέρεται πως στον τηλεσκοπικό γερανό τού Λ.Τ.Λ. έκαναν ζημιά ύψους 7.864,80 ευρώ, κόβοντας το τερματικό καλώδιο της μπούμας εντολών επέκτασης, διαρρηγνύοντας την καμπίνα σπάζοντας το τζάμι, καταστρέφοντας τον πίνακα του ψηφιακού καντράν, διαρρηγνύοντας το κιβώτιο συσσωρευτών αφαιρώντας δύο συσσωρευτές με τα καλώδια και τη μίζα του μοτέρ, ενώ επίσης διέρρηξαν το κιβώτιο ηλεκτρονικού εγκεφάλου καταστρέφοντας δύο πλακέτες.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ στο σχετικό δημοσίευμα στο δεύτερο γερανό του Σωματείου έκαναν ζημιά 4.872 ευρώ. Σ’ αυτόν παραβίασαν και αφαίρεσαν δύο συσσωρευτές με τα καλώδια, κατέστρεψαν δύο λάστιχα, έσπασαν τα κρύσταλλα, το καρτέρ από αλουμίνιο του κυρίως μοτέρ, αφαίρεσαν το κομπρεσέρ αέρα κινήσεων.
Ακόμη, διέρρηξαν δύο οικίσκους, όπου υπήρχαν εργαλεία και ανταλλακτικά για τα μηχανήματα και πήραν αντικείμενα υπολογιζόμενης αξίας 1.500 με 2.000 ευρώ.
Επιπλέον αφαίρεσαν 120 μέτρα καλώδιο από κοχλίες που υπήρχαν σε ηλεκτρικά μοτέρ, το κόστος αντικατάστασης του οποίου ανέρχεται στα 1.914 ευρώ. Τέλος, κατέστρεψαν χειριστήρια από ένα κλαρκ του σωματείου και ένα του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης με την πλακέτα, και τους αφαίρεσαν τους συσσωρευτές. Το κόστος αγοράς και τοποθέτησης των ανταλλακτικών ανέρχεται σε 626,4 ευρώ.
«Δεν είναι μόνο το οικονομικό κόστος»
Ο πρόεδρος του Σωματείου, Σταμάτης Πετρουζέλλης, σε δήλωσή του τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν να παρουσιάζονται τέτοιου είδους φαινόμενα, καθώς εκτός από το οικονομικό κόστος, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν τα πλοία που έρχονται στο εμπορικό λιμάνι της Μυτιλήνης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την τοπική οικονομία. Δεδομένου τούτου, επισημαίνει ότι ο συγκεκριμένος χώρος έπρεπε να φυλάσσεται για να μην παρουσιαστούν τέτοιου είδους φαινόμενα. Ο ίδιος ευελπιστεί να μην υπάρξουν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον και υποστήριξε ότι αυτό το πρόβλημα θα λυθεί μόνο εάν περιφραχθεί ο χώρος.
Έργο που πρόκειται να γίνει, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Κώστας Κορδώνης, συμπληρώνοντας πως το κόστος του θα ανέρχεται σε 45.000 ευρώ και τα χρήματα θα δοθούν από τις εταιρείες πετρελαιοειδών. «Έγινε μία συνάντηση την προηγούμενη Παρασκευή με εκπροσώπους των εταιρειών και καταφέραμε να τους πείσουμε να καλύψουν εκείνοι τα συγκεκριμένα έξοδα.» Παράλληλα προσέθεσε ότι αμέσως μετά τις ζημιές που έγιναν, ειδοποιήθηκε η Λιμενική Αρχή και η Αστυνομία, που απομάκρυναν τους Τσιγγάνους από το χώρο του εμπορικού λιμανιού, στα μέσα του Σεπτεμβρίου, και έκτοτε δεν παρουσιάστηκε ανάλογο περιστατικό.