tromaktiko: 30 νέα κρούσματα AIDS στην Κρήτη

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

30 νέα κρούσματα AIDS στην Κρήτη



Της Κορίνας Καφετζοπούλου
23 άντρες και 7 γυναίκες, στην Κρήτη, που ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου διαπιστώθηκε ότι είναι θετικοί στον ιό του AIDS...ενώ στον κατάλογο αυτό συμπεριλαμβάνονται και δυο γυναίκες, οι οποίες θα έβγαζαν άδεια άσκησης επαγγέλματος ιερόδουλης και έκαναν τον πρώτο τους έλεγχο.

Στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς AIDS Κρήτης, που λειτουργεί στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, σύμφωνα με

τα στοιχεία που έδωσε στο MadeinCreta o απερχόμενος υποδιοικητής κ. Νίκος Κυδωνάκης "συνολικά από την αρχή του έτους μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου εξετάστηκαν 70 άνθρωποι εκ των οποίων οι 30 βρέθηκαν θετικοί στον ιό HIV.

30 ήταν τα νέα κρούσματα που είχαν καταγραφεί και το 2012.

Όσον αφορά στα φετινά στοιχεία, από αυτά τα 30 άτομα, οι 4 είναι τοξικομανείς, οι 24 ομοφυλόφιλοι και δυο είναι γυναίκες που έκαναν τον πρώτο υγειονομικό έλεγχο προκειμένου να βγάλουν άδεια άσκησης επαγγέλματος ιερόδουλης.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για άτομα από όλη την Κρήτη. Από αυτά τα άτομα, 5 είναι αλλοδαποί - ένας άντρας και τέσσερις γυναίκες - τα υπόλοιπα είναι Έλληνες - 3 γυναίκες και 22 άνδρες".

To MadeinCreta επικοινώνησε και με τον γιατρό δημόσιας υγείας της περιφέρειας Κρήτης, Μανώλη Λουμπούνη.

Ο κ. Λουμπούνης διαβεβαίωσε ότι όσον αφορά στις ιερόδουλες που δουλεύουν νόμιμα και με βιβλιάριο υγείας, στο νομό Ηρακλείου, και ελέγχονται: «Τα τελευταία δέκα χρόνια από όσο μπορώ να γνωρίζω και μέχρι χθες το μεσημέρι που ολοκληρώθηκε ο τριμηνιαίος έλεγχος των 27 γυναικών, που ελέγχονται ανά 15νθήμερο, τρίμηνο και εξάμηνο, για όλες τις ασθένειες, δεν έχει διαπιστωθεί, ούτε ένα κρούσμα στα "σπίτια" του Ηρακλείου".

Οι γυναίκες που στάλθηκαν για έλεγχο από κάποια υγειονομική υπηρεσία του νησιού – όχι του Ηρακλείου, ενδεχομένως είναι στη διαδικασία να αποκτήσουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, κάτι το οποίο πλέον δεν είναι εφικτό. Ο κ. Λουμπούνης σημείωσε επίσης ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποια είναι η κατάσταση της υγείας των γυναικών που εργάζονται παράνομα, δεν παίρνουν προφυλάξεις και δεν ελέγχονται.

Για αυτό και συνέστησε σε όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να χρησιμοποιούν πάντα προφυλάξεις.

"Αυτό βέβαια ισχύει για όλους", όπως υπογράμμισε. Στατιστικά πάντως, καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων του AIDS μετά την κρίση, ειδικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

MadeinCreta
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!