που αδυνατούν να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, βλέπουν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται δραματικά και απειλούνται ακόμη και με λουκέτο.
Όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, Ευθύμης Μίλκογλου, σχεδόν ένας στους τρεις επιχειρηματίες αδυνατεί να αποπληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές, με τα χρέη προς τον ΟΑΕΕ να συσσωρεύονται και να αποτελούν ακόμη μια οικονομική θηλιά για τους ίδιους.
«Θα προσβάλουμε τα ειδοποιητήρια του ΟΑΕΕ. Δεν μπορεί να συνεχίζουν να σου ζητούν να πληρώνεις ιατρική περίθαλψη από τη στιγμή που δεν τη λαμβάνεις, λόγω χρεών», εξηγεί ο κ. Μίλκογλου, τονίζοντας πως «πανελλαδικά το 50% χρωστάει στον ΟΑΕΕ και εάν συνεχίσουμε σε λίγο καιρό θα είμαστε ακόμη περισσότεροι. Στην Ξάνθη εκτιμώ ότι το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 30% έως 40%».
Όπως μάλιστα σημειώνει ο ίδιος, ακόμη και οι διακανονισμοί δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, καθώς αυτό εντοπίζεται στην έλλειψη εισοδημάτων και όχι στην απροθυμία των επαγγελματιών να καταβάλουν τα χρήματα. «Εάν χρωστάω 10.000 ευρώ και μου κάνουν έναν διακανονισμό, στα 500 ευρώ που πληρώνω κάθε φορά θα μου προσθέσουν άλλα 300 και 400 ευρώ. Εδώ δεν μπορώ να δώσω τα 500 ευρώ που θα βρω τα περισσότερα;», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, σημειώνοντας πως «όλοι θέλουν να έχουμε ιατρική περίθαλψη. Περπατάς στον δρόμο και είναι όλοι με σκυμμένα τα κεφάλια και σκέφτονται ότι πρέπει να πληρώσω εδώ και πρέπει να πληρώσω εκεί. Όταν θα φτάσει ο κόμπος στο χτένι τότε θα τρέχουμε όλοι μαζί».
Ήδη, ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης έχει ενημερώσει τα μέλη του ότι προτίθεται να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων συλλόγων ανά την Ελλάδα που παροτρύνουν τα μέλη τους να καταθέσουν εξώδικα προς τον ΟΑΕΕ επιχειρώντας να προσβάλουν το ποσό των χρημάτων που ζητά ο Οργανισμός από τους ίδιους.
Μια τρύπα στο… νερό οι εκπτώσεις
Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό της νέας εκπτωτικής περιόδου που έθεσε σε εφαρμογή το κράτος στις αρχές του μήνα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης εκτιμά πως αυτή ήταν άλλη μια τρύπα στο νερό.
«Κάναμε μια τρύπα στο νερό στην ουσία. Ο κόσμος περίμενε αυτές τις εκπτώσεις, όσες και αν ήταν, οπότε 10 μέρες πιο μπροστά η δουλεία είχε κάτσει και μετά πάλι η δουλεία έπεσε», εξηγεί ο κ. Μίλκογλου, εκτιμώντας πως «εάν κάνουμε ταμείο, το πρόσημο είναι αρνητικό. Υπήρξε μια σχετικά μικρή κίνηση, αλλά πριν και μετά κάναμε κοιλιά. Κάποια πράγματα που προσπαθούν να φτιάξουν δεν βγαίνουν γιατί πολύ απλά δεν έχουν λογική».