πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν διεξοδικά, τόσο από το δήμαρχο όσο και την αντιδήμαρχο Διοικητικού και Οικονομικού Κατερίνα Τσουκαλά, κατά τις εισηγήσεις τους, ο προϋπολογισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά τις μεγάλες μειώσεις που έχει υποστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τις περικοπές στους πόρους.
Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του δήμου Νεάπολης-Συκεών για το 2014 αγγίζει τα 76 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων να προέρχεται από το χρηματικό υπόλοιπο του δήμου (39,11%) που αγγίζει τα 30 εκατ. ευρώ, στοιχείο που συνιστά εγγύηση για την υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων του στον τομέα των επενδύσεων, που καλύπτουν το 59,80% των εξόδων.
Οι δαπάνες αυτές ανέρχονται στο ποσό των περίπου 51 εκατ. ευρώ κι αναφέρονται σε έργα, απαλλοτριώσεις, προμήθειες, επιχορηγήσεις, προγράμματα και επενδύσεις σε υποδομές κοινωνικού χαρακτήρα.
Ένα άλλο στοιχείο που ξεχωρίζει είναι το ποσοστό των εκτάκτων εσόδων που προέρχονται από ευρωπαϊκά κι εθνικά προγράμματα και φθάνει στο 22,04% του προϋπολογισμού (κοντά στα 17 εκατ. ευρώ), ενώ σε υψηλά επίπεδα κινούνται οι προβλέψεις για τη διεκδίκηση οφειλών παρελθόντων ετών.
«Διεκδικητικός και ρεαλιστικός...»
«Πρόκειται για έναν διεκδικητικό και ρεαλιστικό προϋπολογισμό, που στον πυρήνα του κυριαρχεί ο κοινωνικός χαρακτήρας, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό αποτελεί επενδύσεις σε υποδομές που αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση του πολίτη και των τοπικών κοινωνιών», τόνισε ο δήμαρχος Σ.Δανιηλίδης, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς των συμβούλων της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για «φουσκωμένο» και «προεκλογικό» προϋπολογισμό.
«Δεν είναι δυνατόν να μιλά κάποιος για φουσκωμένο προϋπολογισμό και ταυτόχρονα να καταγγέλλει ότι δεν είναι διεκδικητικός, όταν μάλιστα μπαίνουν υψηλοί στόχοι για διεκδίκηση εσόδων παρελθόντων ετών και άλλων ευρωπαϊκών ή εθνικών πηγών. Ούτε οι αναφορές περί προεκλογικού χαρακτήρα μπορούν να σταθούν αφού οι καταγγέλλοντες οφείλουν να γνωρίζουν ότι ένα έργο εγγράφεται στον προϋπολογισμό αφού προηγηθούν τα στάδια ωρίμανσής του. Πρόκειται για κατασκευασμένα επιχειρήματα που συνιστούν αλχημείες», τόνισε ο κ.Δανιηλίδης.
Όπως ανέφερε, «ο δήμος μας δεν επηρεάζεται, ακόμη τουλάχιστον, από τις δραματικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης». «Παρά τις μεγάλες μειώσεις της κρατικής χρηματοδότησης, καταφέρνουμε να κρατάμε τα σκήπτρα του πιο υγιούς οικονομικά δήμου της χώρας, με τα μεγαλύτερα χρηματικά διαθέσιμα στη χώρα. Σε μια περίοδο της χειρότερης οικονομικής κρίσης, όταν άλλοι δήμοι δεν έχουν να πληρώσουν μισθοδοσίες, ο δήμος μας έχει την άνεση να χρηματοδοτεί δράσεις και έργα σε όλους τους τομείς της δημοτικής δραστηριότητας», υπογράμμισε με έμφαση.
Άξονες-οδηγοί
Σύμφωνα με το δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, οι στόχοι της δημοτικής αρχής παραμένουν σταθερά προσανατολισμένοι για μια λειτουργική, φιλόξενη και πράσινη πόλη, για έναν δήμο με κοινωνική αλληλεγγύη και προστασία, για μια πόλη της παιδείας και του πολιτισμού, με κεντρικούς άξονες δράσης τη διαφάνεια, τη δημοκρατία και την κοινωνική λογοδοσία, με αποτελεσματικές δημοτικές υπηρεσίες για τους πολίτες.
«Για ακόμη μία χρονιά δίνουμε βάρος στην κοινωνική πολιτική μας, με προτεραιότητα τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την ενίσχυση του κοινωνικού εισοδήματος των συμπολιτών μας. Και η οικονομική θέση του δήμου με τα 29,5 εκατ. ευρώ χρηματικά διαθέσιμα μας δίνει τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού και ταυτόχρονα στις τοπικές κοινωνικές ανάγκες», ανέφερε κατά την εισήγησή του ο Σ.Δανιηλίδης.
Όπως αναλυτικά εξήγησε, «η επιτυχία αυτή δεν ήλθε από μόνη της», αλλά είναι «αποτέλεσμα συστηματικής προσπάθειας και σκληρής δουλειάς», είναι «προϊόν αυστηρής τήρησης συγκεκριμένων αρχών και κανόνων στην οικονομική διαχείριση», αποτέλεσμα που στηρίζεται, μεταξύ άλλων, στις αρχές:
• Διαφάνεια παντού, για τους πάντες και τα πάντα.
• Δημοσιότητα και έλεγχος των προμηθειών και των εκτελούμενων έργων.
• Συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών στις απολύτως απαραίτητες.
• Πλήρης αξιοποίηση των εισπραττόμενων τελών.
• Διεκδίκηση πόρων από εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.