tromaktiko: Black out στους ελέγχους του ΣΔΟΕ

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Black out στους ελέγχους του ΣΔΟΕ



Γράφει ο Πέτρος Κουσουλός
Σε πάρτι φοροδιαφυγής οδηγεί η μετακύλιση αρμοδιοτήτων από το ΣΔΟΕ στην Γενική Γραμματεία Εσόδων. Η έλλειψη προπαρασκευαστικών ενεργειών προκειμένου να πραγματοποιηθεί -με ομαλό τρόπο- η μεταφορά των... αρμοδιοτήτων όπως επιτάσσει η Τρόικα έχει ως αποτέλεσμα να μπει «κόκκινο» στους προληπτικούς ελέγχους των καταστημάτων.

Όπως μάλιστα προκύπτει από αναφορές υψηλόβαθμων στελεχών της φορολογικής διοίκησης δεν υπάρχουν ούτε καν τα αυτοκίνητα προκειμένου τα στελέχη της ΓΓ εσόδων να μεταβούν σε νυχτερινά κέντρα ή άλλα καταστήματα προκειμένου να διενεργήσουν προληπτικούς ελέγχους! Είναι ενδεικτικό ότι κατά την πρώτη νύχτα της «αλλαγής» ζητήθηκε -άτυπα- από μέλη της ΓΓ εσόδων προς τους συναδέλφους τους του ΣΔΟΕ να πραγματοποιήσουν εκείνοι τους ελέγχους και σε περίπτωση που διαπιστώσουν παραβάσεις, τότε να τους ειδοποιήσουν προκειμένου να τις βεβαιώσουν!

Η συγκεκριμένη βίαιη μετάβαση από την μία υπηρεσία στην άλλη γεννά πολλά ερωτηματικά ως προς τον προγραμματισμό που (δεν) ακολουθήθηκε. Στελέχη του ΣΔΟΕ διερωτώνται για ποιο λόγο δεν πραγματοποιήθηκε μια στοιχειώδης εκπαίδευση και δεν τους ζητήθηκε να συνεισφέρουν στην μεταλαμπάδευση της τεχνογνωσίας που διαθέτουν.

Υποστελέχωση

Την ίδια στιγμή η σκανδαλώδης άρνηση της εκτελεστικής εξουσίας να συνεισφέρει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας προκύπτει από τη συστηματική αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών η οποία δεν έχει παραμείνει απαρατήρητη από τις δικαστικές Αρχές και δη τον Οικονομικό Εισαγγελέα, κ. Αθανασίου.

Από τις 21 Οκτωβρίου η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ έχει αιτηθεί με κατεπείγον έγγραφο στο πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Οικονομικών τη διάθεση 250 υπαλλήλων και 10 εξειδικευμένων χειριστών πληροφορικής ηλικίας 25-35 προκειμένου να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος του ελεγκτικού μηχανισμού.

Υψηλόβαθμα πρόσωπα της φορολογικής διοίκησης αλλά και της δικαστικής εξουσίας φέρονται μάλιστα ως αποφασισμένα να απευθυνθούν τα ίδια στην ΤΡΟΙΚΑ προκειμένου να περιγράψουν την εφιαλτική κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση του e-reportaz.gr ο αριθμός των υπηρετούντων ελεγκτών στην Αττική συνεχώς μειώνεται. Ενώ η προβλεπόμενες θέσεις είναι 417, η κατάσταση έχει ως εξής:

- Στις 26/05/2011 υπηρετούσαν 204,

- Στις 9/10/2012 υπηρετούσαν 153,

- Στις 7/3/2013 υπηρετούσαν 161,

- Στις 24/04/2013 υπηρετούσαν 162 και

- Στις 17/10/2013 154.

Δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους…
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!