Ορισμένες μελέτες έχουν μελετήσει την επίδραση του πράσινου τσαγιού στα επίπεδα μετάλλων αίματος σε παχύσαρκα άτομα, ωστόσο μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα δεν είναι αρκετά για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Μια πρόσφατη έρευνα σε μια προσπάθεια να διερευνήσει περαιτέρω τη θεωρία αυτή, μελέτησε την επίδραση εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού στα επίπεδα μετάλλων, το λιπιδαιμικό προφίλ, τη γλυκόζη αίματος και τα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών στον οργανισμό παχύσαρκων ατόμων.
Η διπλή τυφλή μελέτη ήταν τυχαιοποιημένη και οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: μια ομάδα παρέμβασης που έλαβε ένα σκεύασμα με 379 mg εκχύλισμα πράσινου τσαγιού και μια ομάδα ελέγχου που έλαβε ένα εικονικό φάρμακο (placebo). Η παρέμβαση διήρκησε 3 μήνες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα που έλαβε το εκχύλισμα είχε χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, περιφέρεια μέσης, τριγλυκερίδια, ολική και LDL χοληστερόλη. Επίσης είχε αυξημένα επίπεδα αντιοξειδωτικών και ψευδαργύρου στο αίμα. Τα επίπεδα γλυκόζης και σιδήρου αίματος ήταν χαμηλότερα στην ομάδα παρέμβασης σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, ενώ η HDL χοληστερόλη και το μαγνήσιο ήταν υψηλότερα.
Η ομάδα των ερευνητών κατέληξε ότι στο συμπέρασμα ότι το πράσινο τσάι επηρεάζει τα επίπεδα μετάλλων στο αίμα, ενώ τα ευρήματα επιβεβαίωσαν τις θετικές επιδράσεις του πράσινου τσαγιού στο δείκτη μάζας σώματος, τα λιπίδια αίματος και τα επίπεδα αντιοξειδωτικών σε άτομα με παχυσαρκία.