tromaktiko: Δεκάχρονο αγόρι ανακάλυψε υποψήφιο σουπερνόβα

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Δεκάχρονο αγόρι ανακάλυψε υποψήφιο σουπερνόβα



Τον τίτλο του νεαρότερου ατόμου που έχει ανακαλύψει ποτέ έναν σουπερνόβα διεκδικεί ο 10χρονος Nathan Gray. Αν η ανακάλυψή του επιβεβαιωθεί από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση, θα σπάσει, για 33 μέρες, το ρεκόρ της... αδερφής του, η οποία είχε, επίσης, ανακαλύψει έναν σουπερνόβα, το 2011, σε ηλικία 10 ετών.


Δεκάχρονο αγόρι ανακάλυψε υποψήφιο σουπερνόβα

Ο Nathan δείχνει στην οθόνη του υπολογιστή του τον υποψήφιο σουπερνόβα που ανακάλυψε (Credit: Paul Gray)

Ο Nathan Gray από το Greenwood του Καναδά ενδεχομένως να γράψει ιστορία, αφού είναι πολύ πιθανόν να έχει ανακαλύψει, πριν δύο εβδομάδες και σε ηλικία 10 ετών, έναν νέο σουπερνόβα, διεκδικώντας, έτσι, τον τίτλο του νεαρότερου ατόμου που το έκανε ποτέ. Το ακόμα εντυπωσιακότερο; Ο Nathan είναι έτοιμος να σπάσει το ρεκόρ της αδερφής του, Kathryn.

Φαίνεται ότι η εξερεύνηση του διαστήματος, έστω, μέσα από εικόνες τηλεσκοπίων, κυλάει στο αίμα της οικογένειας Gray. Όλα ξεκίνησαν το 1995, όταν ο πατέρας του Nathan, Paul, μαζί με τον φίλο του, Dave Lane, εντόπισαν τον σουπερνόβα SN1995F. Οι δύο φίλοι κατάφεραν να βρουν δύο ακόμα σουπερνόβα, τους SN2005B και SN2005ea, μετά την αρχική τους ανακάλυψη.

Και στις 2 Ιανουαρίου 2011, η κόρη του Paul, Kathryn, ανακάλυψε τον “δικό της” σουπερνόβα, που πήρε το όνομα SN2010lt. Η ανακάλυψη τής είχε, μάλιστα, εξασφαλίσει συναντήσεις με μερικούς από τους σημαντικότερους αστροναύτες της εποχής μας. Τώρα, ο Nathan ακολουθεί τα βήματα της αδερφής του και ετοιμάζεται να σπάσει το ρεκόρ της, για μόλις 33 μέρες.

Αυτό που φέρεται να ανακάλυψε ο Nathan έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης και η παρουσία του έχει επιβεβαιωθεί από Αμερικανούς και Ιταλούς παρατηρητές. Για να επιβεβαιωθεί το γεγονός ότι πρόκειται για σουπερνόβα, πρέπει να ελεγχθεί από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση, η οποία θα δώσει και την επίσημη ονομασία.

Οι κόκκινες γραμμές δείχνουν τον υποψήφιο σουπερνόβα πάνω από τον γαλαξία PGC 61330 (Credit: Dave Lane)

Μέχρι τότε, ο υποψήφιος σουπερνόβα, που βρίσκεται, περίπου, 580 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη, στον γαλαξία PGC 61330, έχει την ονομασία PSN J18032459 + 7013306. Ο Nathan έκανε την ανακάλυψη, μελετώντας αστρονομικές εικόνες που λήφθηκαν από τον Dave Lane, ο οποίος διευθύνει το Παρατηρητήριο Abbey Ridge, στη Nova Scotia του Καναδά.

Οι αστέρες σουπερνόβα (ή υπερκαινοφανείς αστέρες) είναι, ουσιαστικά, διαφόρων τύπων εκρήξεις τεραστίων διαστάσεων που συμβαίνουν στο τέλος της ζωής των άστρων. Κατά τις εκρήξεις, εκτινάσσεται μεγάλο μέρος του αστρικού υλικού, με μεγάλη δύναμη και ταχύτητα, προς όλες τις κατευθύνσεις.

Η λάμψη τους μπορεί να παρατηρηθεί από τόσο μακριά, ώστε να μας δίνεται η ευκαιρία να ρίξουμε κλεφτές ματιές, πίσω στον χρόνο. Αυτό γίνεται γιατί, αν και το φως ταξιδεύει με ταχύτητα περίπου 300 χιλιάδων χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, χρειάζεται να καλύψει αστρονομικές αποστάσεις, μέχρι να μας φτάσει.

news.pathfinder.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!