tromaktiko: «Πράσινο φως» στις ρυθμίσεις «κόκκινο» στο… κούρεμα

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

«Πράσινο φως» στις ρυθμίσεις «κόκκινο» στο… κούρεμα



Τα σταθερά πατήματα που προσπαθούν να βρουν οι τράπεζες μέσα στην γενικότερη αναδιάρθρωση του... ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου δέχονται… τρικλοποδιές από τα «κόκκινα δάνεια» και την δεδομένη ύφεση που υπάρχει και στον συγκεκριμένο κλάδο. Μιας και εδώ και πέντε χρόνια δεν έχει βγει… ήλιος, όλοι συμφωνούν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες το φαινόμενο είναι πολύ δύσκολο να αναχαιτιστεί.

Όσο οι αυξανόμενες επισφάλειες θα «γεννούν» προβλέψεις θα συνεχίσει να «ροκανίζει» τα εποπτικά κεφάλαια των πιστωτικών ομίλων. Γι’ αυτό τον λόγο οι τράπεζες αναμένεται να καταθέσουν στο τέλος του μήνα στην Τράπεζα της Ελλάδας τον σχεδιασμό τους για την επόμενη μέρα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιστωτικοί όμιλοι είναι έτοιμοι να μετατρέψουν τα τμήματα διαχείρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε «υπερδιευθύνσεις».

Δηλαδή, θα εστιάσουν στην ενίσχυση και στελέχωση των υφιστάμενων τμημάτων. Στόχος είναι να εξετάζεται κάθε περίπτωση δανειολήπτη ξεχωριστά και να προκρίνεται η καλύτερη δυνατή λύση. Για θέμα των «κόκκινων» δανείων, οι τραπεζικές διοικήσεις κάθισαν στο ίδιο τραπέζι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης. Έδωσαν τα χέρια ώστε να δημιουργήσουν κοινό μέτωπο αντιμετώπισης των δανειοληπτών που έχουν πάρει δάνεια από περισσότερες της μιας τράπεζας.Εκτιμούν ότι, με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουν να «αναβιώσουν» αρκετά δάνεια. Ωστόσο, από μόνη της αυτή η εξέλιξη δεν θα μπορούσε να είναι αρκετή για να λυθεί ένα τόσο μεγάλο και σύνθετο πρόβλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι έχουν πέσει και άλλες προτάσεις, οι οποίος θα συζητηθούν και κάποιες απ’ αυτές θα εφαρμοστούν, ενώ οι άλλες θα πέσουν στον… γκρεμό. Ακόμα και η μελέτη της BlackRock δεν θα αντιμετωπιστεί ως τραπεζική «Βίβλος». Αυτό διότι η Τράπεζα της Ελλάδας θα κρίνει –λαμβάνοντας υπόψη τα ελληνικά δεδομένα, το κατά πόσο οι παρατηρήσεις της BlackRock μπορούν να οδηγήσουν σε βελτίωση. Αυτό, όσον αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Πρακτικά, οι επιπτώσεις για τους δανειολήπτες από τους ελέγχους της BlackRock θα είναι έμμεσες. Το «μενού» των ρυθμίσεων αναμένεται να διευρυνθεί και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από τις δυο μελέτες του αμερικανικού οίκου.

Ανώτερος διευθυντής συστημικής τράπεζας δεν μάσησε τα λόγια του και αναφέρει: «Θα προσφέρουμε λύσεις και μάλιστα ουσιαστικές σε όποιον δείξει έμπρακτα ότι θέλει να αποπληρώσει το δάνειο του, ωστόσο δεν θα ανεχτούμε περιπτώσεις δανειοληπτών που ενώ έχουν την δυνατότητα, εκμεταλλεύονται την κατάσταση και δεν πληρώνουν. Κανείς δεν θα μας πει πώς να κάνουμε ρυθμίσεις. Στόχος είναι ξεχωρίσουμε αυτούς που πραγματικά δεν μπορούν και να τους δώσουμε ανάσα μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο». Η πραγματικότητα είναι πως σήμερα οι τράπεζες προχωρούν σε ρυθμίσεις με μεγαλύτερη συχνότητα από ποτέ, όμως για την πλειονότητα των περιπτώσεων ο ορίζοντας είναι ενός έτους. Πεποίθηση όλων είναι ότι μέσα στο 2014 το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει. Από κει και πέρα το εισοδηματικό θα είναι το κριτήριο που θα παίξει τον πιο σημαντικό ρόλο, αφού η «νέα γενιά» ρυθμίσεων θα είναι… κομμένη και ραμμένη στα ίδια χαρακτηριστικά κάθε πελάτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα χρησιμοποιήσουν νέα μοντέλα για να διακρίνουν όσο καλύτερα γίνεται νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω μειωμένων εισοδημάτων ή κύκλου εργασιών. Λύση, τουλάχιστον προσωρινά, θα δοθεί μέσω ρυθμίσεων, επιμηκύνσεων και όποιων άλλων εργαλείων διασφαλίζουν την «αναβίωση» ενός δανείου. Βέβαια, όλοι παραδέχονται ότι εάν η οικονομία «γυρίσει» και σταθεροποιηθεί μια τάση ανάκαμψης, τότε το πρόβλημα θα μετατραπεί αυτομάτως σε πλεονέκτημα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!