για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό για να οδηγηθούν αυτές σε θετικό αποτέλεσμα κατά την άποψη του τουρκοκύπριου διαπραγματευτή Οσμάν Ερτούγ ς με τον ελληνοκύπριο συνάδελφο του, Ανδρέα Μαυρογιάννη,
Ο Ερτούγ είπε ότι συναντήθηκε με την ειδική αντιπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ, στην οποία διατύπωσε την θέση του στο θέμα της κοινής δήλωσης. Τόνισε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά εξέφρασε ακόμη μια φορά την ετοιμότητά της να συμμετάσχει στις συνομιλίες και χωρίς κοινή δήλωση.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου, εάν είχε προγραμματιστεί για σήμερα συνάντηση με τον ελληνοκύπριο ομόλογό του ο Ερτούγ απάντησε ότι σε αυτό το θέμα δεν υπήρξε καμιά ενημέρωση του από τα Ηνωμένα Έθνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη βδομάδα, καθώς δεν έχουν καταλήξει κάπου παρά το γεγονός πως διαρκούν από τον Σεπτέμβριο.
Το βασικό εμπόδιο σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή, στο οποίο προσκρούει η κατάληξη στην περίφημη κοινή δήλωση είναι το θέμα του «Κατάλοιπου Εξουσίας». Πρόκειται, σύμφωνα με τους συνταγματολόγους, για την «Αρμοδιότητα της Αρμοδιότητας». Δηλαδή ποιος θα μπορεί να κατανέμει αρμοδιότητες ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και στις κυβερνήσεις των δύο πολιτειών σε διάφορα ζητήματα που θα ανακύπτουν στο μέλλον.
Η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει να υπάρχει σχετική αναφορά στην κοινή δήλωση , προκειμένου αυτή να αποδεχθεί την ελληνοκυπριακή θέση για «μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα». Το «Κατάλοιπο Εξουσίας» συμφωνήθηκε επί Δημήτρη Χριστόφια , υποστηρίζει η τουρκοκυπριακή πλευρά και ζητεί αυτό να επισημοποιηθεί. Ωστόσο, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχει σοβαρές αντιρρήσεις αφού κρίνει πως η σύγκλιση στο συγκεκριμένο θέμα που επιτεύχθηκε επί Χριστόφια, είναι «αδύναμη και σαφώς υπέρ της τουρκοκυπριακής πλευράς».
Στις συνομιλίες Χριστόφια - Έρογλου συμφωνήθηκε πως το «Κατάλοιπο Εξουσίας» θα πηγαίνει στις πολιτείες. Δηλαδή, έγινε ο κατάλογος με τις εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης, έγινε και κατάλογος με τις εξουσίες των πολιτειών και συμφωνήθηκε πως όποιο ζήτημα προκύψει, το οποίο δεν εμπίπτει σε κανένα κατάλογο, την ευθύνη και την εξουσία θα την έχουν οι πολιτείες.
Μια συμβιβαστική φόρμουλα που φαίνεται να προωθείται από τα Ηνωμένα Έθνη είναι να γίνει αποδεκτή η αναφορά στα «Κατάλοιπα Εξουσίας», αλλά να αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο για επαναπροσδιορισμό των εξουσιών.