Ωστόσο, η Αμερικανίδα αξιωματούχος προειδοποίησε πως για τους Κύπριους η ευκαιρία θα χαθεί, «αν δεν μπορέσουν να εργαστούν μαζί».
Αναλυτικότερα, αναφερόμενη στην ομιλία της στα ενεργειακά και το Κυπριακό, η Βικτώρια Νούλαντ είπε πως η αναγέννηση της ενέργειας θα μπορούσε, με τη σειρά της να ξεκλειδώσει νέες ευκαιρίες στο 25ετές πρόγραμμα των ΗΠΑ για να οικοδομήσουν μια Ευρώπη ολόκληρη, ελεύθερη και ειρηνική.
Σημαντικός ο ρόλος του φυσικού αερίου
«Με την ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων αερίου ανοιχτά της Κύπρου, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Κασουλίδης έχει προβλέψει δημοσίως ότι το αέριο θα μπορούσε να διαδραματίσει τέτοιο σημαντικό ρόλο στην επούλωση των διαιρέσεων του νησιού, όπως αυτός που διαδραμάτισε η βιομηχανία άνθρακα και χάλυβα το 1949, μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας».
Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών είπε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εντυπωσιασμένες από τη δέσμευση κατά τους τελευταίους μήνες των δύο κυπριακών πλευρών, που ηγούνται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Έρογλου, να εργαστούν από κοινού για μία πραγματικά διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στο νησί.»
Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση της κυβέρνησής της για την υποστήριξη της Τουρκίας και της Ελλάδας σε μία αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση μεταξύ των μερών.
Τα οφέλη ξεπερνούν την Κύπρο
«Σήμερα τόσο η ηγεσία όσο και το κοινό συμφέρον βρίσκονται εκεί για μια συνολική διευθέτηση. Κι αυτή η στιγμή δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη».
Συμπλήρωσε ακόμη πως τα οφέλη από μία διευθέτηση ξεπερνούν την Κύπρο.
«Θα έχει επίσης μια βαθιά θετική επίδραση σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο - και όπως γνωρίζετε χρειαζόμαστε περισσότερες καλές ειδήσεις στη Μεσόγειο - και στις σχέσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ».
Αλλάζουν οι πραγματικότητες
Απαντώντας σε ερώτηση του συντονιστή της εκδήλωσης γιατί έχουν αλλάξει τα δεδομένα για κάποια από τα μακροχρόνια προβλήματα, όπως το Κυπριακό, η κ. Νούλαντ είπε πως 25 χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου «δεν θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με το δημοκρατικό χάρτη της Ευρώπης, αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμη».
Στα αίτια των αλλαγών, συμπεριέλαβε και την αλλαγή της κατάστασης στην Ελλάδα και την Τουρκία, για τις οποίες είπε πως και στις δυο χώρες υπάρχει πια η κατανόηση ότι μία λύση του Κυπριακού, μπορεί να φέρει πραγματικά περισσότερα οφέλη «στους δύο μεγάλους γείτονες».
«Οι πραγματικότητες έχουν αρχίσει να αλλάζουν και η Κύπρος είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Υπάρχει πλούτος για όλους τους κατοίκους του νησιού, αν μπορούν να εκμεταλλευθούν το αέριο μαζί. Αλλά θα χάσουν αυτή την ευκαιρία, αν δεν μπορούν να εργαστούν από κοινού», είπε η Αμερικανίδα αξιωματούχος.
« Γι' αυτό και πρέπει να αξιοποιηθεί και να υποστηριχθεί από όλους εμάς που έχουμε δει αυτή την ταινία ξανά, όμως πιστεύω πραγματικά ότι οι βασικές αρχές είναι καλύτερες αυτή τη φορά. Γι' αυτό δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία», κατέληξε.
alithia.com.cy