tromaktiko: Κινεζικά ΜΜΕ: Φόβοι για νέο "ψυχρό πόλεμο" με την Ιαπωνία

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Κινεζικά ΜΜΕ: Φόβοι για νέο "ψυχρό πόλεμο" με την Ιαπωνία



Η Ιαπωνία πρέπει να είναι "ο κύριος στόχος" στη νέα ζώνη αντιαεροπορικής άμυνας που ανακοινώθηκε από το Πεκίνο, αναφέρει... σήμερα ένα επίσημο κινεζικό μέσο ενημέρωσης, σύμφωνα με το οποίο μια κλιμάκωση των εντάσεων θα μπορούσε μάλιστα να οδηγήσει σ' ένα "ψυχρό πόλεμο".

"Οφείλουμε να λάβουμε χωρίς δισταγμό τα κατάλληλα αντίμετρα, όταν η Ιαπωνία αρνείται να αποδεχθεί την ζώνη αναγνώρισης της αντιαεροπορικής άμυνας που αποφασίσθηκε από την Κίνα", αναφέρουν οι "Γκλόμπαλ Τάιμς", μια κρατική εφημερίδα η οποία φημίζεται για τους εθνικιστικούς τόνους της.

Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ανακοίνωσαν χθες πως έστειλαν αεροπλάνα σ' αυτή τη ζώνη χωρίς να ενημερώσουν για τις πτήσεις στις κινεζικές αρχές, έπειτα από μια παρόμοια υπέρπτηση που είχαν πραγματοποιήσει στις αρχές της εβδομάδας δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά.

Όμως η στάση των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας μπορεί σε μεγάλο βαθμό να αγνοηθεί, διότι η Ιαπωνία είναι "ο κύριος στόχος" στη ζώνη, εκτιμούν οι "Γκλόμπαλ Τάιμς" σε κύριο άρθρο τους.

"Αν οι ΗΠΑ δεν το παρατραβήξουν, δεν θα τους βάζουμε στόχο στο πλαίσιο της προστασίας της ζώνης της αντιαεροπορικής άμυνάς μας. Αυτό που πρέπει τώρα να κάνουμε, είναι να αντιταχθούμε αυστηρά σε όλες τις προκλητικές ενέργειες της Ιαπωνίας", επιμένει η εφημερίδα.

Οι έντονες επικρίσεις που διατυπώθηκαν από την Αυστραλία μπορούν επίσης "να αγνοηθούν προς το παρόν", δεδομένου ότι οι δύο χώρες "δεν έχουν κάποια αληθινή διένεξη", ενώ το Πεκίνο "δεν χρειάζεται ούτε να αλλάξει τη στάση του έναντι της Σεούλ", διότι και η Νότια Κορέα διατηρεί τεταμένες σχέσεις με την Ιαπωνία, διευκρινίζουν οι "Γκλόμπαλ Τάιμς".

Η κινεζική ζώνη αντιαεροπορικής άμυνας που ανακοινώθηκε το Σάββατο καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας και περιλαμβάνει τα νησιά Σενκάκου, ένα αρχιπέλαγος που διοικείται από την Ιαπωνία, αλλά το διεκδικεί η Κίνα, η οποία το ονομάζει Ντιαογιού.

Βάσει των νέων κανόνων που υπαγορεύονται από το Πεκίνο, τα αεροπλάνα που πετούν στη ζώνη πρέπει να καταθέτουν σχέδιο πτήσης, να κάνουν γνωστή την εθνικότητά τους και να παραμένουν σε επαφή ασυρμάτου με τις κινεζικές αρχές -- απαιτήσεις οι οποίες προκάλεσαν διπλωματική θύελλα στην περιοχή.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, κινεζικά μαχητικά αεροπλάνα πραμγατοποίησαν χθες, Πέμπτη, στη ζώνη αεροπορικές περιπολίες ρουτίνας -- "ένα μέτρο αμυντικό και σύμφωνο προς τις συνήθεις διεθνείς πρακτικές", σύμφωνα με τον Σεν Τζινκέ, εκπρόσωπο των αεροπορικών δυνάμεων του κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

"Αν η σημερινή τάση συνεχισθεί, θα υπάρξουν πιθανόν τριβές και αντιπαραθέσεις (ανάμεσα στην Κίνα και την Ιαπωνία), ακόμη και εντάσεις στον αέρα παρόμοιες με αυτές του Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση", προειδοποίησαν οι "Γκλόμπαλ Τάιμς".
ΑΠΕ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!