κατάγεται από το Βόλο και διαθέτει στην περιοχή της Φλόριντα δίκτυο διανομής για τη δημιουργία παραγωγικής μονάδας βιολογικού γιαουρτιού. Στο εγχείρημα, που βρίσκεται σε διερευνητικό στάδιο ενδιαφέρεται να συμμετάσχει και τοπική αλυσίδα σούπερ μάρκετ.
Μάλιστα, από τις επαφές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα εξετάζεται να μπει πρώτα το βιολογικό γιαούρτι της ΕΒΟΛ, γίδινο, αγελαδινό και πρόβειο στα ράφια της εν λόγω αλυσίδας, προκειμένου να γνωρίσει το καταναλωτικό κοινό τα προϊόντα και να βγουν συμπεράσματα για την αποδοχή τους και την σκοπιμότητα υλοποίησης της επένδυσης.
Ως γνωστό, το ελληνικό γιαούρτι ευρωπαϊκού τύπου αποτελεί την πιο hot τάση στην αμερικανική αγορά με τη ΦΑΓΕ να αποτελεί τη μοναδική ελληνική εταιρεία με παρουσία και παραγωγική μονάδα στις ΗΠΑ με το μερίδιο της να ανέρχεται στο 14%. Το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στο ελληνικό γιαούρτι κατέχει η εταιρεία Chobani του Τούρκου επιχειρηματίa Ulukaya, η οποία πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο διατροφικού σκανδάλου μετά από επώνυμες καταγγελίες πολιτών για εμφάνιση μούχλας στα προϊόντα της. Επιπλέον, στην αγορά δραστηριοποιούνται μεγάλοι παίκτες, όπως η Danone, που είναι δεύτερη σε μερίδιο, η Kraft κα.
Όπως τονίζει στη Voria.gr ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ Νικήτας Πρίντζος η γαλακτοβιομηχανία του Βόλου αντιμετωπίζει καταρχήν θετικά την πρόταση εξ Αμερικής για την παραγωγική μονάδα αλλά πριν ληφθούν αποφάσεις πρέπει να εξεταστούν πάρα πολλά θέματα. «Ο Ελληνοαμερικανός θα έρθει στο τέλος του έτους με πιο τεκμηριωμένες προτάσεις σε ό,τι αφορά την κατασκευή της μονάδας. Εμείς από την άλλη πλευρά ελέγχουμε το κόστος μεταφοράς είτε μέσω Πειραιά ή εάν γίνεται μέσω του αεροδρομίου της Αγχιάλου. Σημαντικό είναι να δούμε και τις κεφάλαια θα απαιτηθούν. Ας μη ξεχνάμε ότι ζούμε και σε ένα οικονομικό περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας που όλα είναι ρευστά και πολλές φορές τα σχέδια ανατρέπονται», σημειώνει ο κ.Πρίντζος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το σχέδιο για τις εξαγωγές προϊόντων στην Φλόριντα θεωρείται εύκολο να υλοποιηθεί.
Κοντά στην είσοδο στην αγορά της Ολλανδίας
Ακόμη πιο ώριμο project για να υλοποιηθεί είναι η συμφωνία για τις εξαγωγές των προϊόντων της ΕΒΟΛ στην Ολλανδία, που θα αποτελέσει και το βάπτισμα της εταιρείας στη διεθνή αγορά. Συγκεκριμένα, την ερχόμενη εβδομάδα έρχονται εκπρόσωποι ολλανδικής αλυσίδας που αριθμεί περί τα 250 καταστήματα για να κλείσει η συμφωνία με την ΕΒΟΛ για όλα τα προϊόντα της πλην του φρέσκου γάλακτος.
Και φανταστείτε ότι όλα ξεκίνησαν από έναν Ολλανδό δημοσιογράφο που επισκέφθηκε το Βόλο, δοκίμασε τα προϊόντα της ΕΒΟΛ και όταν επέστρεψε στην πατρίδα του έκανε όλες τις κινήσεις για να τα φέρει στα ράφια των σούπερ μάρκετ της πατρίδας του.
Οι πρώτες παρτίδες προς την Ολλανδία, πάντως, θα φύγουν στο τέλος του έτους, καθώς τότε θα μπει σε παραγωγική διαδικασία η νέα υπερσύγχρονη μονάδα παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος, 2.500 τμ., συνολικού κόστους 6,5 εκατ. ευρώ. Η μονάδα επιχορηγείται από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και με ίδια κεφάλαια, χωρίς κανένα δανεισμό, ενώ θα οδηγήσει σε αύξηση της δυναμικότητας στους 100 τόνους την ημέρα, διευκολύνοντας έτσι και τις εξαγωγές.
Σύμφωνα με τον κ.Πρίντζο, η ΕΒΟΛ έχει δεχθεί πρόταση και από το Κατάρ για εξαγωγές των προϊόντων της. Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο συνεργασίας με Γάλλους επιχειρηματίες που αναζητούν γίδινο γάλα στην Ελλάδα για την παρασκευή κατσικίσιου τυριού. Η ΕΒΟΛ έχει συζητήσει με δύο εταιρείες, μία από τη Λιόν και μία από τη Μασσαλία αλλά σε πρώτη φάση δεν τα βρήκαν στην τιμή καθώς έδιναν 75 λεπτά το κιλό και η γαλακτοβιομηχανία του Βόλου ζητά 85 λεπτά. Ωστόσο, όπως γνωστοποίησε ο κ.Πρίντζος οι Γάλλοι ενημέρωσαν ότι θα έρθουν για δεύτερη επίσκεψη.
Με βάση τη γαλλική πρόταση, το γάλα θα παστεριώνεται, θα συμπυκνώνεται και στη συνέχεια θα στέλνεται στη Γαλλία. Προκειμένου να ανταποκριθεί στις ποσότητες που ζητούν οι Γάλλοι η ΕΒΟΛ θα συλλέγει γάλα από όλη τη Θεσσαλία με στόχο τους 40 τόνους γίδινο γάλα.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη, η ΕΒΟΛ αναμένει για εφέτος τζίρο 20 εκατ.ευρώ έναντι 16,5 εκατ.ευρώ το 2012 και αύξηση της κερδοφορίας.
paseges.gr