tromaktiko: Δυτική Ελλάδα: Βαριά πρόστιμα για μαύρη εργασία

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Δυτική Ελλάδα: Βαριά πρόστιμα για μαύρη εργασία



Πρόστιμα συνολικού ύψους 282.179 ευρώ για αδήλωτη εργασία επέβαλλαν κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου σε επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας, οι ελεγκτές της...
Διεύθυνσης Κοινωνικής Επιθεώρησης του υπουργείου Εργασίας, στο πλαίσιο του νέου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο προβλέπει βαριές ποινές.

Το πρόστιμο που προβλέπεται για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο είναι 10.550 ευρώ και επιβάλλεται άμεσα.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη Δυτικής Ελλάδας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Επιθεώρησης του υπουργείου Απασχόλησης, Αθηνά Καλού, το προαναφερόμενο ποσό αντιστοιχεί σε πρόστιμα που αφορούν κατά κύριο λόγο αδήλωτη εργασία.

Τη συγκεκριμένη περίοδο, για την οποία υπάρχουν επεξεργασμένα στοιχεία, ελέγχθηκαν 220 επιχειρήσεις σε όλη τη Δυτική Ελλάδα και επιβλήθηκαν 50 πρόστιμα.

Σύμφωνα με την κ. Καλού, τα στοιχεία της υπηρεσίας δείχνουν ότι ο κλάδος όπου παρατηρείται το πιο υψηλό ποσοστό παραβατικότητας είναι αυτός των επισιτιστικών επαγγελμάτων, δηλ. καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, κ.ά.

Η κ. Καλού τόνισε ακόμα ότι οι έλεγχοι μετά τις 15/8 που άρχισε να ισχύει το νέο πλαίσιο προστίμων, είναι συστηματικοί και σε καθημερινή βάση, ενώ τα πρόστιμα επιβάλλονται άμεσα.

Ωστόσο η υπηρεσία στελεχώνεται μόνο με 20 υπαλλήλους για όλη τη Δυτική Ελλάδα, εκ των οποίων οι δύο είναι διοικητικό προσωπικό.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εργασίας έχει δώσει στις επιχειρήσεις προθεσμία έως τις 15 Νοεμβρίου, να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις καταστάσεις προσωπικού με όλα τα στοιχεία (είδος απασχόλησης, ύψος μισθού, ωράριο εργασίας κ.ά.) των εργαζομένων που απασχολούν, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «Εργάνη».

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταγραφής (που αφορά και τους απασχολούμενους με καθεστώς ιδιωτικού δικαίου σε δήμους, νοσοκομεία, υπουργεία κ.ά.) θα δημιουργηθεί στο σύστημα «Εργάνη», ένα πλήρες ηλεκτρονικό μητρώο το οποίο θα αποτελέσει βασικό «εργαλείο» για τις διασταυρώσεις στοιχείων (π.χ. με το ΙΚΑ), αλλά και για τους στοχευμένους ελέγχους που θα πραγματοποιούν οι επιθεωρητές εργασίας. Ταυτόχρονα, θα εντοπίζονται οι κλάδοι που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και των προβληματικών περιοχών. Η ηλεκτρονική υποβολή των εντύπων, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, θα μειώσει και το γραφειοκρατικό βάρος για τις επιχειρήσεις.

pelop.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!