tromaktiko: Καμία διάθεση από τους ρεθυμνιώτες για αγορά πετρελαίου θέρμανσης

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Καμία διάθεση από τους ρεθυμνιώτες για αγορά πετρελαίου θέρμανσης



Ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης, το ενδιαφέρον των καταναλωτών στο Ρέθυμνο είναι μηδενικό.
Ο καιρός είναι προς το παρόν «σύμμαχος» των κρητικών, ωστόσο οι πρατηριούχοι εκτιμούν ότι ακόμα και όταν χειμωνιάσει για τα καλά, θα είναι ελάχιστοι οι καταναλωτές που θα προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης και κυρίως θα αναζητήσουν άλλους τρόπους για να ζεσταθούν.

Πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών πρατηρίων υγρών καυσίμων είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και μάλιστα η Πανελλήνια Ομοσπονδία (ΠΟΠΕΚ) έστειλε ξανά επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, ζητώντας να εισακουστεί το αίτημά της. Σε αντίθετη περίπτωση δεν πρόκειται όπως λένε να αγοράσει ο κόσμος πετρέλαιο.

«Αν δεν μειωθεί ο ΕΦΚ, δεν πρόκειται να κινηθεί το πετρέλαιο. Μπορεί εδώ να μας ευνοούν οι καιρικές συνθήκες ακόμα και να μην χρειάζεται να προμηθευτεί ο κόσμος πετρέλαιο θέρμανσης όμως και στη Βόρεια Ελλάδα που είναι διαφορετικές οι κλιματολογικές συνθήκες, πάλι δεν αγοράζουν. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα και πρέπει να το καταλάβει η κυβέρνηση αυτό», είπε μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ο πρόεδρος της Ένωσης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Ν. Ρεθύμνου, Νίκος Ξυδάκης.

Είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι οι αιτήσεις ανά την Ελλάδα για επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης είναι περίπου 50.000. «Και η διάθεση του κόσμου είναι πολύ πεσμένη και η τσέπη του άδεια. Τι να τους κάνει η επιδότηση για 450 μόνο λίτρα;».

Επιπλέον δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνεται στις πολυκατοικίες. Άλλοι ένοικοι δικαιούνται επιδότηση πετρελαίου, άλλοι όχι, άλλοι μπορούν να διαθέσουν κάποια χρήματα για πετρέλαιο και άλλοι όχι.

«Όλα αυτά φέρνουν την κατανάλωση πίσω», λέει ο κ. Ξυδάκης.

Αν πάντως κάποιος αποφασίσει αυτές τις μέρες να αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης, καλό είναι να ξέρει ότι η τιμή του είναι στο 1,30 ευρώ το λίτρο.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!