tromaktiko: Η Μαλάλα Γιουσαφζάι πήρε το φετινό βραβείο Ζαχάρωφ

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι πήρε το φετινό βραβείο Ζαχάρωφ



Στην Μαλάλα Γιουσαφζάι, την μικρή Πακιστανή που πυροβολήθηκε από τους Ταλιμπάν γιατί επέμενε να πηγαίνει σχολείο, απονεμήθηκε σήμερα, στην αίθουσα της Ολομέλειας του... Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το φετινό βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης. 
 
Η Μαλάλα θεωρείται πρότυπο θάρρους, καθώς, παρά το νεαρό της ηλικίας της, με πλήρη επίγνωση του κινδύνου που αυτό ενείχε, όχι απλώς συνέχισε να πηγαίνει στο σχολείο αλλά συνέχισε να προωθεί την ανάγκη για πρόσβαση των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

Πήρε «λάθος» μάθημα
Οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν στην Μαλάλα, πιστεύοντας ότι έτσι «θα έπαιρναν ένα μάθημα» όλοι όσοι είχαν παρόμοιους στόχους μαζί της, θαύμαζαν τον αγώνα της ή συμμετείχαν σε αυτόν. Δηλαδή όσοι πιστεύουν ότι και τα κορίτσια έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην ελευθερία αλλά και δικαίωμα να καθορίζουν μόνες τους την μοίρα τους. Δεν τα κατάφεραν. Γιατί η Μαλάλα, όπως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς επεσήμανε, μας υπενθυμίζει με την αφοσίωσή της ότι το να δίνουμε πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην γνώση είναι η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει μια κοινωνία στον αγώνα κατά των ανισοτήτων, της απομόνωσης, της βίας και της φτώχιας.

Ένα βιβλίο κι ένα μολύβι
Η 16χρονη, σήμερα, Πακιστανή, κατάφερε να αναρρώσει από τα τραύματά της και να βρεθεί ενώπιον των Ευρωβουλευτών για να παραλάβει το βραβείο της και να στείλει τα δικά της μηνύματα. Τόνισε προς τους Ευρωβουλευτές πως αυτή τη στιγμή στον κόσμο υπάρχουν εκατομμύρια παιδιά που υποφέρουν. Τα παιδιά αυτά, είπε, δεν θέλουν παιγνίδια, έξυπνα κινητά και σοκολατάκια. Τα παιδιά αυτά θέλουν βιβλία και μολύβια, τόνισε, και ζήτησε μέσα από την ενότητα και την αποφασιστικότητα όλων, τα παιδιά που υποφέρουν να βοηθηθούν.
Με την παιδική αθωότητα που την διακατέχει, η Μαλάλα κάλεσε, ταυτόχρονα, τον κόσμο, να καταγράψει μια ιδεολογική στροφή. Να σταματήσει να μετρά την ισχύ των κρατών με στρατούς και όπλα και να αρχίσει να αντιμετωπίζει ως δυνατές χώρες εκείνες με υψηλά ποσοστά αλφαβητισμού, εκείνες όπου υπάρχει ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών και εκείνες που προστατεύουν περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα.

sigmalive.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!