Η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου σε σημερινή έκτακτη συνεδρίασή της απέρριψε τη δέσμη πέντε μέτρων που ανακοίνωσε το Σάββατο ο υπουργός Παιδείας ως «οδικό χάρτη» για την εξομάλυνση της έντασης στο χώρο των πανεπιστημίων, ζητώντας νέα συνάντηση μαζί του.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση: «Η Σύγκλητος του ΑΠΘ, σε έκτακτη συνεδρίασή της, σήμερα 27-11-13, διατύπωσε ομόφωνα την εκτίμηση ότι, ειδικά για το ΑΠΘ, οι έγγραφες προτάσεις του κ. Υπουργού Παιδείας, όπως είναι διατυπωμένες, δεν επιλύουν κανένα από τα προβλήματα που δημιουργεί η διαθεσιμότητα και για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η εκ νέου συνάντηση επιτροπής της Συγκλήτου με τον κ. Υπουργό Παιδείας».
παράθυρο εκτόνωσης σε πανεπιστήμιο Αθηνών και ΕΜΠ
Ευνοϊκές προϋποθέσεις για την επίλυση της κρίσης στο πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο φαίνεται ότι υπάρχουν μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε την Τετάρτη ο υπουργός Παιδείας με τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους πρυτάνεις των δυο ιδρυμάτων.
Αισιόδοξη για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων εμφανίστηκε η πρόεδρος των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ Νάνσυ Μιχοπούλου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «φάνηκε πως πηγαίνουμε προς εκτόνωση».
Ο υπουργός Παιδείας κατά τη συνάντησή του με τους υπαλλήλους του πανεπιστημίου Αθηνών περιέγραψε τις εξειδικευμένες προτάσεις του με βάση τις οποίες όσοι διοικητικοί υπάλληλοι δεν απογράφηκαν θα αναμοριοδοτηθούν με αρνητικό πρόσημο και θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ενώ σε δεύτερη φάση θα επιχειρηθεί να μπουν σε καθεστώς δια-ιδρυματικής κινητικότητας όσο το δυνατό περισσότεροι από τους εκτιμώμενους αυτή τη στιγμή 650 υπαλλήλους που θα στελεχώσουν υπηρεσίες ιδρυμάτων που υπάρχουν διαπιστωμένα κενά.
Πιο συγκρατημένοι εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Αύριο θα συνεδριάσουν οι σύλλογοι υπαλλήλων των δυο πανεπιστημίων προκειμένου να εκτιμήσουν τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας και να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.
Απαίτηση για τη συνέχιση του διαλόγου, από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, είναι να επιστρέψουν στην εργασία τους οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου Αθηνών και το ίδρυμα να ανοίξει άμεσα.
Αρβανιτόπουλος: Ανοίξτε τα πανεπιστήμια
Το άμεσο άνοιγμα των πανεπιστημίων ζήτησε ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος μετά τις συναντήσεις που είχε με τους διοικητικούς υπαλλήλους του πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Είχαμε δύο εποικοδομητικές συναντήσεις με στόχο τη διοικητική αναδιάρθρωση των δύο Ιδρυμάτων και την άμβλυνση των συνεπειών του μέτρου της διαθεσιμότητας. Ο διάλογος διεξήχθη στη βάση των ακόλουθων προτάσεων που δημοσιοποίησα το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013. Και συγκεκριμένα:
Με τη διαθεσιμότητα των 1165 Διοικητικών Υπαλλήλων ολοκληρώθηκε η διαχείριση του πλεονάζοντος προσωπικού στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Παράλληλα, αρχίζει άμεσα η διαδικασία της Πανεπιστημιακής Κινητικότητας για την επανατοποθέτηση των 650 εξ αυτών.
Το Ειδικό Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο θα εξετάσει εντός των προσεχών ημερών, όλες τις ενστάσεις που θα υποβληθούν για την αποκατάσταση τυχόν αδικιών που προέκυψαν από ανακριβείς δηλώσεις στοιχείων από απογραφόμενους υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια της απογραφής τους. Η υποβολή των ενστάσεων πρέπει να συνοδεύεται από τις σχετικές βεβαιώσεις πιστοποίησης των αιτιάσεων από τις Διευθύνσεις Διοικητικού/ Προσωπικού του οικείου Πανεπιστημίου.
Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων θα συμβάλει στις μεταρρυθμιστικές δράσεις και τη συνολική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών των Ιδρυμάτων - με στόχο την κατάρτιση και έγκριση του Οργανισμού τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η όποια υπο-στελέχωση βασικών λειτουργιών προκύψει, θα αντιμετωπιστεί με δια-ιδρυματική κινητικότητα από Διοικητικούς Υπαλλήλους των Πανεπιστημίων, οι οποίοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, εκπληρώνοντας σταθερά το στόχο της ενίσχυσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου, προέβη το 2013 στην πρόσληψη 454 μελών Διδακτικού Προσωπικού Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και θα προβεί εντός του 2014 στην πρόσληψη άλλων 400. Προσλήψεις νέων επιστημόνων, που εκκρεμούσαν την τελευταία πενταετία και οι οποίες αναβαθμίζουν το διδακτικό και ερευνητικό δυναμικό των ιδρυμάτων και θέτουν φραγμό στην «διαρροή επιστημονικού δυναμικού» στο εξωτερικό.
Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων ολοκληρώνει εντός του έτους την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στο Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό των Πανεπιστημίων. Συνεπώς, η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και η επανατοποθέτηση του διοικητικού προσωπικού θα πραγματοποιηθεί χωρίς τις επικαλύψεις και στρεβλώσεις του παρελθόντος. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα σε διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και κατέχουν τα σχετικά προσόντα, να τοποθετηθούν σε θέσεις ΕΔΙΠ, όπως προβλέπεται από το άρθρο 79 του Ν. 4009.
Τέλος, το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων διαπιστώνει ότι λόγω της μη απογραφής ενός σημαντικού αριθμού διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι εκ του νόμου τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία, ο συνολικός αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων που αφαιρούνται από το δυναμικό του ΕΚΠΑ υπερβαίνει τους πλεονάζοντες που καταργούσε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση της 13ης Οκτωβρίου. Γι’ αυτό προωθείται άμεσα νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι διοικητικοί υπάλληλοι που έχουν ήδη παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία, να τεθούν σε διαθεσιμότητα και ισάριθμοι συνάδελφοί τους που είναι σε διαθεσιμότητα να επιστρέψουν στην εργασία τους.
Όλα αυτά προϋποθέτουν ανοιχτά Πανεπιστήμια ».