Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής
Το ενδεχόμενο να βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ακόμη διατροφικό σκάνδαλο στην Ε.Ε. διερευνούν εισαγγελείς στη βόρεια Γερμανία, σύμφωνα με δηλώσεις γερμανών αξιωματούχων. Πιο ειδικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο...Reuters, επικαλείται ρεπορτάζ τοπικών μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν υποψίες για επεξεργασία μολυσμένου κρέατος σε ένα εργοστάσιο στην Κάτω Σαξονία.
Η εισαγγελία του Όλντενμπουργκ ξεκίνησε έρευνες σε βάρος επιχείρησης επεξεργασίας κρέατος που εδρεύει στο Μπαντ Μπέντχαϊμ της Κάτω Σαξονίας, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι η επιχείρηση εξέδιδε ψευδείς ετικέτες και έγγραφα για την προέλευση των κρεάτων της.
Ήδη τον περασμένο Ιούνιο η υπηρεσία Προστασίας των Καταναλωτών και Ασφάλειας των Τροφίμων του κρατιδίου είχε πάρει δείγματα από το εργοστάσιο, προωθώντας τα στη γενική εισαγγελία. Στις εγκαταστάσεις τις επιχείρησης πραγματοποιήθηκε και νέος έλεγχος τον Οκτώβριο. Όπως διευκρίνισε πάντως εκπρόσωπος του υπουργείου Προστασίας των Καταναλωτών της Κάτω Σαξονίας, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει διανεμηθεί στην αγορά χαλασμένο κρέας.
Σύμφωνα με το πρωινό μαγκαζίνο του ARD, η επιχείρηση φέρεται να αγόραζε σάπιο κρέας σε πολύ χαμηλές τιμές, το οποίο αναμείγνυε στη συνέχεια με φρέσκο, αλλάζοντας στο τέλος την ετικέτα που τα συνόδευε.
«Έφτανε ακόμη και πράσινο κρέας»
Η έρευνα του ARD επικαλείται πρώην υπάλληλο της εταιρίας, ο οποίος έχει δηλώσει: «Έφτανε ακόμη και κρέας που ήταν ήδη πράσινο. Εμείς οι εργαζόμενοι εφιστούμε μεν την προσοχή στο γεγονός ότι το κρέας δεν είναι καλό, ωστόσο μας λένε να το επεξεργαστούμε παρόλα αυτά και εμείς το ρίχνουμε στα μηχανήματα».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του NDR, ο ίδιος αλλά και ένας συνάδελφός του που είχαν διαμαρτυρηθεί στη διεύθυνση για όσα συνέβαιναν εντός του εργοστασίου, όχι μόνον απολύθηκαν, αλλά δέχθηκαν και απειλές.
Οι δυο άνδρες ανέφεραν ότι κάθε εβδομάδα το εργοστάσιο επεξεργάζονταν έως και 100 τόνους σάπιου κρέατος. Βίντεο που τραβήχτηκε με κινητό τηλέφωνο φέρεται να δείχνει πώς οι εργαζόμενοι άλλαζαν τις ετικέτες προϊόντων: οι παλιές ετικέτες αφαιρούνταν με ένα πιστολάκι και τη θέση τους έπαιρναν στη συνέχεια νέες ετικέτες με άλλες ημερομηνίες λήξης, σύμφωνα με το NDR.