tromaktiko: Η νέα Φόρτσα Ιτάλια, η διάσπαση και η ξαφνική αδιαθεσία του Σίλβιο

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Η νέα Φόρτσα Ιτάλια, η διάσπαση και η ξαφνική αδιαθεσία του Σίλβιο



Δεν απέφυγε τη διάσπαση η ιταλική κεντροδεξιά, παρά τις προσπάθειες συμβιβασμού, ενώ σήμερα η νέα Forza Italia έκανε πρεμιέρα...
με την συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου του κόμματος στη Ρώμη και την ομιλία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Καβαλιέρε εμφανίστηκε καταπονημένος και προς το τέλος του λόγου, ο γιατρός του ανέβηκε στο βήμα ανήσυχος και προσέφερε ένα ποτήρι νερό στον πρώην πρωθυπουργό.
Η νέα Φόρτσα Ιτάλια, η διάσπαση και η ξαφνική αδιαθεσία του Σίλβιο
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επανίδρυσε σήμερα την "Φόρτσα Ιτάλια", το κόμμα με το οποίο εισήλθε στον πολιτικό στίβο το 1994, κατά την επίσημη συνεδρίαση του εθνικού της συμβουλίου στην Ρώμη.
«Είχαμε ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις των στελεχών που αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον δρόμο της απόσχισης», δήλωσε Μπερλουσκόνι, μιλώντας στο συνεδριακό μέγαρο της Ρώμης.
«Τη νύχτα που μας πέρασε δεν κοιμήθηκα. Σας ζητώ, όμως, να μην κάνουμε δηλώσεις που να αναφέρονται στην Νέα Κεντροδεξιά και να έχουμε όλοι υπόψη μας ότι έστω και αν σήμερα η απόφαση του Αλφάνο βοηθά την κεντροαριστερά, μελλοντικά, στις επόμενες εκλογές, η πολιτική του δύναμη θα πρέπει να συμμαχήσει μαζί μας, με όλες τις δυνάμεις της κεντροδεξιάς. Για το λόγο αυτό, ας αποφύγουμε τραυματικές ρήξεις», πρόσθεσε ο Καβαλιέρε.
Χθες βράδυ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λέτα και υπουργός εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο ανακοίνωσε ότι 31 γερουσιαστές και 25 βουλευτές δεν πρόκειται να στηρίξουν το νέο κόμμα του Μπερλουσκόνι και αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια νέα πολιτική δύναμη με το όνομα "Νέα Κεντροδεξιά".
Ουσιαστικά, πρόκειται για τον επίλογο της σύγκρουσης μεταξύ των λεγόμενων μετριοπαθών και των εμπίστων του Καβαλιέρε στο εσωτερικό της μπερλουσκονικής παράταξης, αν και η λέξη απόσχιση αποφεύγεται επιμελώς από τους «αντάρτες».

"H 'Νέα Κεντροδεξιά' θα διατηρήσει, βεβαίως, μια σχέση αφοσίωσης και αλληλεγγύης με τον Μπερλουσκόνι, Ταυτόχρονα, όμως, θα λάβει υπόψιν της την ανάγκη να συμβιβαστεί με τα νέα δεδομένα της ιταλικής κοινωνίας και με το γεγονός ότι 2013 δεν μπορούν να αναπαραχθούν πρότυπα που λειτούργησαν πολύ καλά το 1994", τόνισε το στέλεχος της Κεντροδεξιάς Φαμπρίτσιο Τσικίτο.
"Προδοσία Αλφάνο" έγραφε η εφημερίδα "Il Giornale", ιδιοκτησίας Μπερλουσκόνι, συνοψίζοντας το σοκ και την πικρία του Καβαλιέρε από τη στάση του Αντζελίνο Αλφάνο, τον οποίο είχε χρίσει ο ίδιος πολιτικό του διάδοχο.
Σημειώνεται ότι η ένταση υπήρχε εδώ και πολλές εβδομάδες, με ένα κύριο σημείο τριβής: Οι έμπιστοι του Μπερλουσκόνι θεωρούν ότι αμέσως μετά την πιθανή αποπομπή του από την γερουσία, στις 27 Νοεμβρίου, θα πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να πέσει η κυβέρνηση υπό τον κεντροαριστερό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα.

Ο Αλφάνο, όπως και οι υπόλοιποι τέσσερις συντηρητικοί υπουργοί που μετέχουν στην κυβέρνηση, επιμένουν ότι η αποπομπή του Καβαλιέρε δεν πρέπει επ ουδενί να επηρεάσει την κυβέρνηση, διότι αυτό θα ζημίωνε όλη την χώρα.
Μάλιστα ο Αλφάνο διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση συνεργασίας θα παραμείνει σταθερή, αφού τόσο ο ίδιος όσο και οι τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης που ανήκαν στο κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) εντάχθηκαν στο νεοϊδρυθέν κόμμα Νέα Κεντροδεξιά.
"Το κάναμε με μεγάλη οδύνη και απαρέσκεια, γιατί προσπαθήσαμε μέχρι την τελευταία στιγμή να συνεργαστούμε για την ενότητα του κόμματός μας", υπογράμμισε ο υπουργός Μεταφορών της χώρας Μαουρίτσιο Λούπι.
Πλέον, η νέα Κεντροδεξιά θα προχωρήσει στην άμεση σύσταση νέων ομάδων στη Βουλή και στη γερουσία. Η πρώτη συνέπεια της σημαντικής αυτής αλλαγής στον πολιτικό χάρτη της χώρας είναι ότι η κυβέρνηση Λέττα μπορεί να βασιστεί πλέον σε μια πιο ομοιογενή πλειοψηφία, κυρίως στην γερουσία, για να προσπαθήσει να εγκρίνει τα κύρια μέτρα του προγράμματός της, αρχίζοντας από εκείνα που αφορούν την στήριξη της Οικονομίας.
Απομένει να διαπιστωθεί αν ο Μπερλουσκόνι και οι βουλευτές του θα προσπαθήσουν να ανεβάσουν τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης με κύριο αίτημα την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!