Η πρωτοβουλία του εθνικιστικού κόμματος «Ατάκα» προκάλεσε πολλές συγκινήσεις, μεταδίδει η Βουλγαρική Ραδιοφωνία, αλλά αποδείχτηκε «καταιγίδα σε νεροπότηρο» εφόσον το εν λόγω μορατόριουμ είναι απίθανο να έχει πρακτικές συνέπειες, γιατί αποτελεί παράταση μιας περιόδου 7 ετών που λήγει την 1η Ιανουαρίου του 2014 και αφορά την απαγόρευση πώλησης βουλγάρικης γης και δασών σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το μορατόριουμ αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και στο βουλγάρικο Σύνταγμα. Για να εφαρμοστεί θα πρέπει να συμφωνήσει κάθε κράτος μέλος της Ένωσης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ δήλωσε πως θα παραπέμψει το θέμα στο Συνταγματικό Δικαστήριο και πιθανότατα η απόφαση θα τεθεί εκτός ισχύος.
Η ρητορική του κόμματος «Ατάκα» σε στυλ "δεν θα επιτρέψουμε να αρπάξουν την ιερή γη μας που είναι ποτισμένη με το αίμα των προγόνων μας" παρέσυρε αρκετούς Βουλγάρους, με πατριωτικό πάθος, και συνέβαλε να τεθεί το θέμα στη Βουλή.
Το αποτέλεσμα ήταν να διχαστεί η κοινοβουλευτική ομάδα του Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP), το οποίο αναγκάστηκε να έρθει και σε ρήξη με τον βουλευτικό του σύμμαχο, το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών που εκπροσωπεί τον τούρκικο και τον μουσουλμανικό πληθυσμό της Βουλγαρίας. Μα το σημαντικότερο είναι η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία δήλωσε πως θα επιβάλλει κυρώσεις στην Βουλγαρία για την παράβαση των κανονισμών της ελεύθερης αγοράς.
Η πρωτοβουλία του «Ατάκα» είχε όμως και θετικές συνέπειες γιατί άνοιξε μια συζήτηση για το τι συμβαίνει με την βουλγάρικη γη τα τελευταία 20 χρόνια. Η ανεπιτυχής επιστροφή της γης, στα πραγματικά της όρια, στους πολυάριθμους κληρονόμους των αγροτών που έπεσαν θύματα της κομμουνιστικής κολλεκτιβοποίησης, την κατακερμάτισε, ενώ οι δικαιούχοι, μη έχοντας κεφάλαια και χωρίς επιδοτήσεις, την άφησαν να ερημώσει.
Η είσοδος της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναζωογόνησε την βουλγάρικη αγορά γης. Η μέση τιμή του πολυτιμότερου εθνικού αγαθού είναι σήμερα 300 € το στρέμμα, όταν στο Βέλγιο φτάνει τα 3.000 €.
voria.gr