Ομιλία ΠτΔ στην Ετήσια Γενική Συνεύλεση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.
Ξεκινόντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διέρχεται μια από τις κρισιμότερες περιόδους στη σύγχρονη ιστορία της. Η βίαιη αναδιάρθρωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, όπως αποφασίστηκε από τους εταίρους μας, το συνεχιζόμενο αρνητικό εξωτερικό περιβάλλον, η αναγκαία διόρθωση των δημοσιονομικών ανισοσκελιών, αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη της οικονομίας.
Στη συνέχεια ο κ. Αναστασιάδης ανέλυσε θέματα οικονομίας, λειτουργίας του κράτους και τους στόχους της Κυβέρνησης για το 2014, σχετικά με τις επενδύσεις και την ανεργία.
Οικονομία:
"Ταυτόχρονα, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, η οποία συνδέεται άμεσα με τις αποφάσεις του Eurogroup, αλλά και τα ψηλά επιτόκια, αποτελούν τροχοπέδη στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για επανεκκίνηση της οικονομίας. Το γεγονός αυτό, μεταξύ άλλων, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρομεσαίες.
Με αυτά κατά νουν, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές χαλαρώσεις στους περιορισμούς των κεφαλαίων, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά. Παράλληλα με τις προσπάθειες μείωσης των επιτοκίων που καταβάλλονται σε συνεργασία με τις τράπεζες, σημαντική είναι και η προσπάθεια της Κυβέρνησης μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την ανάπτυξη νέων χρηματοδοτικών προϊόντων με επικέντρωση στη χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
Να σημειώσω με ικανοποίηση τις πρόσφατες εξαγγελίες του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ για τα δυο προγράμματα χρηματοδοτήσεων που ανακοίνωσε ευρισκόμενος στην Κύπρο, ύστερα από τις συνομιλίες που είχαμε μαζί του.
Το πρώτο πρόγραμμα αφορά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα ποσού 150 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου στην Κύπρο. Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την έγκριση δανείου προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ύψους 100 εκ. ευρώ για την εγκαθίδρυση Ταμείου Επιχειρηματικότητας, το οποίο θα χρηματοδοτεί Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μέσω των κυπριακών τραπεζών, οι οποίες θα συμμετάσχουν με ανάλογη χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων. Οι υπογραφές των σχετικών συμφωνιών θα τεθούν στα μέσα Δεκεμβρίου και το Ταμείο αναμένεται να τεθεί ισχύ περί τα τέλη Μαρτίου.
Και τα δύο προγράμματα απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα για τον οποίο γνωρίζουμε ότι έχει πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση. Επίσης γνωρίζουμε πως οι προοπτικές δημιουργίας θέσεων εργασίας και ανάκαμψης θα προέλθουν από τον ιδιωτικό τομέα.
Θυμίζω και την πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χορηγία 200 εκ. ευρώ ως έκτακτη βοήθεια προς την Κύπρο, λόγω της Μνημονιακής Σύνδεσης της οικονομίας της χώρας μας, στα πλαίσια του Προγράμματος 2014-2020.
Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πετύχαμε ως Κυβέρνηση την αύξηση της συγχρηματοδότησης έργων από 60% σε 95%, με επανεξέταση το 2016 και με ενδεχόμενη επέκταση ακόμα για περισσότερα χρόνια. Με την εξέλιξη αυτή διανοίγονται προοπτικές για επιτάχυνση της υλοποίησης έργων ανάπτυξης τα οποία θα δώσουν ώθηση στην οικονομία με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί και η αναβάθμιση του άλλοτε Γραφείου Προγραμματισμού σε Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης. Έτσι θα συγκερντρωθεί η αρμοδιότητα, αλλά και η προσοχή της υπηρεσίας αυτής, κατά κύριο λόγο στην ανίχνευση προγραμμάτων, για τη διαπίστωση πού και πώς μπορεί να αντλήσουμε τα μέγιστα από τα κονδύλια που διατίθενται από την ΕΕ για έργα ανάπτυξης, τη νεανική απασχόληση και σωρεία άλλων προγραμμάτων".
Προβλέψεις και στόχοι της Κυβέρνησης για το 2014:
"Όσον αφορά τις προβλέψεις μας για την οικονομία, το 2014, όπως και το 2013, η Κύπρος θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερες προκλήσεις, με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αύξηση της ανεργίας.
Η ανεργία συνθέτει την πιο δραματική πτυχή της οικονομικής κρίσης και είναι γι’ αυτό το λόγο που η κυβέρνηση ανέπτυξε μια σειρά προγραμμάτων απασχόλησης, ιδιαίτερα των νέων, οι οποίοι επλήγησαν κατά κύριο λόγο.
Η νεανική απασχόληση και οι προσπάθειες για αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους θα είναι στο επίκεντρο της παρέμβασής μου στην Ειδική Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ για τη Νεανική Απασχόληση, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, για αύριο στο Παρίσι.
Το θέμα της απασχόλησης των νέων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την κυπριακή Κυβέρνηση και γι’ αυτό θα αναφερθώ ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών στις προετοιμασίες της Κυπριακής Κυβέρνησης για την έγκαιρη υλοποίηση της «Σύστασης για την Εγγύηση για τη Νεολαία» και την υποβολή του σχετικού σχεδίου δράσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2013.
Παρά τα προβλήματα, θέλω να επισημάνω ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία, διαφαίνεται ότι το εύρος της οικονομικής ύφεσης θα είναι μικρότερο από ότι αναμενόταν, τουλάχιστον για το 2013. Το γεγονός αυτό αντανακλάται και στα δημόσια οικονομικά, όπου το δημοσιονομικό έλλειμμα στο παρόν στάδιο, είναι μικρότερο από ότι προβλεπόταν. Στη διαπίστωση αυτή έχει καταλήξει και το κλιμάκιο της Τρόικας στην πρόσφατη αξιολόγηση που έχει προβεί προς διάψευση πάντα των όσων οι διάφοροι Οίκοι Αξιολόγησης προέβλεπαν. Ενας εκ των Οίκων μάλιστα προ μηνός προέβλεπε ότι η ύφεση θα φτάσει το 12%. Μας αρκεί να διαψεύδουμε όχι να θριαμβολογούμε..
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι σε περίπτωση που στο μέλλον απαιτηθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, αυτά δεν θα προέλθουν από πρόσθετες φορολογίες, αλλά από την καλύτερη διαχείριση των κρατικών δαπανών. Βεβαίως ούτε από την αποκοπή μισθών. Η διαφύλαξη της σταθερότητας του φορολογικού συστήματος, αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.
Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι αποτελεί προσωπική μου πεποίθηση, ότι μόνο μέσω της πιστής εφαρμογής του Μνημονίου, θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών αλλά και των ιδίων των συμπολιτών μας, προς την κυπριακή οικονομία. Αναγνωρίζω και είναι γεγονός ότι αποτελούν οδυνηρά τα πλείστα των μέτρων είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε αλλά χωρίς τα μέτρα, δυστυχώς, θα ακολουθήσει μια πορεία κατολίσθησης με επανάληψη φαινομένων αναλόγων άλλων χωρών που βρίσκονται κάτω από το πρόγραμμα.
Ιδιαίτερα σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα, έχουν αναγνωριστεί τασημαντικά βήματα που έχουν επιτευχθεί, όπως η πλήρης ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας με συνεισφορά και ξένων επενδυτών και η έναρξη της αναδιάρθρωσης των Συνεργατικών Ιδρυμάτων. Επίσης η Τράπεζα Κύπρου προχωρά με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της, με μόνιμο Διοικητικό Συμβούλιο και νέο Διευθύνων Σύμβουλο.
Γεγονός όμως είναι ότι παραμένουν μεγάλες προκλήσεις στον τομέα αυτό. Για αυτό και απαιτείται τόλμη και συνέπεια ώστε το συντομότερο να αποκατασταθεί η πλήρης εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. Ένα εξάλλου θέμα που συζητείται είναι η μείωση των τραπεζικών επιτοκίων και θέλω να ελπίζω ότι μέσα από την αναδιάρθρωση θα καταστεί δυνατόν το συντομότερο να δώσουμε την ευκαιρία επιβίωσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έτσι ώστε να αντέξουν στις προκλήσεις και τα βάρη που αντιμετωπίζουν.
Χωρίς αμφιβολία οι συνέπειες της κρίσης έχουν ήδη γίνει σε όλους μας αισθητές. Τώρα, χωρίς καθυστερήσεις και ολιγωρία παίρνουμε γενναίες αποφάσεις και αλλάζουμε όσα επιβάλλεται να αλλάξουν και προχωρούμε σε μεγάλες και τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές. Μετατρέπουμε την κρίση σε ευκαιρία.
Κάνουμε ότι επιβάλλεται να γίνει, για την επανεκκίνηση της οικονομίας, για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους και για την επαναφορά της Κύπρου σε τροχιά ανάπτυξης.
Με σκοπό την παραχώρηση κινήτρων προς τις επιχειρήσεις για διευκόλυνση και ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και γενικά ελάφρυνση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, όπως γνωρίζετε η Κυβέρνηση πρόσφατα εξήγγειλε μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, διασφαλίζοντας όμως για ευνόητους λόγους ότι δεν θα έχουν μεγάλο δημοσιονομικό αντίκτυπο.
Μέσα από προσεκτική μελέτη για τις ανάγκες της οικονομίας, προχωρήσαμε στην εξαγγελία των μέτρων αυτών, έτσι ώστε να παράσχουμε τα απαραίτητα εργαλεία για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις μας πρώτα να επιβιώσουν, αλλά και να εκμεταλλευτούν επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Εξάλλου, η επιθυμητή από όλους οικονομική ανάπτυξη, θα πρέπει να προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα και όχι από το δημόσιο. Αυτό που επιβάλλεται η Κυβέρνηση να πράξει, είναι να δημιουργήσει το σωστό πλαίσιο στο οποίο η επιχειρηματική δραστηριότητα και πρωτοβουλία θα ενθαρρύνεται και θα ευνοείται. Αυτό ακριβώς πράττουμε.
Προκειμένου να πετύχουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας, προωθήσαμε ήδη μια σειρά φορολογικών, πολεοδομικών και άλλων μέτρων που αποσκοπούν στην ενθάρρυνση της ανάπτυξης με την παράλληλη ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στην προσέλκυση ντόπιων και ξένων επενδύσεων και στη διατήρηση αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας".
Μέτρα για προσέλκυση επενδυτών και καταπολέμηση ανεργίας:
- Για τη μείωση του χρόνου έκδοσης Πολεοδομικών Αδειών.
- Για την αύξηση των συντελεστών δόμησης υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
- Για την πολεοδομική ανάπτυξη γης.
- Για την αδειοδότηση της λειτουργίας καζίνο.
- Για την ενθάρρυνση της άμεσης εκτέλεσης των έργων για κατασκευή γηπέδων γκολφ με την παραχώρηση κινήτρων.
- Για την παραχώρηση αδειών σε μικτές τουριστικές αναπτύξεις.
- Για την ενθάρρυνση επενδύσεων από αιτητές μακράς παραμονής που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών.
- Για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και αρκετά άλλα.
Για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου:
"Πρέπει να σημειώσουμε με μεγάλη ικανοποίηση τη συμφωνία της κυβέρνησής μας με τη ρωσική για τους ανοιχτές αιθέρες, μεταξύ των δυο χωρών που ίσως αυξήσει κατά 300 χιλιάδες τους τουρίστες από τη Ρωσία που θα επισκεφθούν την Κύπρο μέσα στους χειμερινούς μήνες.
Να σημειώσω επίσης και την συμφωνία που πετύχαμε κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στο Κουβέιτ για την άρση των υφισταμένων εμποδίων στις επισκέψεις Κουβετιανών και την εγκαθίδρυση απευθείας πτήσεων με τη χώρα μας".
Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις:
"Είναι καλά γνωστό σε όλους μας ότι οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας. Η πλειονότητα των μέτρων που προωθούμε στοχεύουν στη στήριξη αυτών των επιχειρήσεων και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους.
Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, ενέργειες που στοχεύουν στη διευκόλυνση της δανειοδότησης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην απλοποίηση διαδικασιών θεωρούνται επιβεβλημένες προς όφελος τους".
Εκσυγχρονισμός θεσμών κράτους:
"Θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφερθώ και στα μέτρα που εξαγγείλαμε πρόσφατα για εκσυγχρονισμό των θεσμών και του κράτους.
Τα μέτρα αυτά, σκοπεύουν, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση της αποδοτικότητας της δημόσιας υπηρεσίας, έτσι ώστε να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων και των πολιτών μας γενικά.
Η χρηστή διοίκηση, η μείωση της γραφειοκρατίας και της αδιαφάνειας, αποτέλεσαν προσωπικές μου προεκλογικές δεσμεύσεις και ως εκ τούτου άμεσα και αποφασιστικά, προχωρούμε τώρα σε δραστικές τομές, όπως ακριβώς έχουμε υποσχεθεί στους πολίτες. Πρωταρχικός στόχος παραμένει η δημιουργία ενός ευέλικτου, αποτελεσματικού και φιλικού προς τον πολίτη και την επιχείρηση Κράτους και βεβαίως, ελκυστικού για τους ξένους επενδυτές".
Προσέλκυση ξένων επενδυτών:
"Η Κυβέρνηση και εγώ ο ίδιος προσωπικά, έχουμε ξεκινήσει εκστρατεία προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, οι οποίες αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικά στη ρευστότητα της κυπριακής αγοράς.
Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων συνιστά ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης, δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός μας τομέας. Οι ξένες επενδύσεις είναι καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη, το επιχειρηματικό περιβάλλον, την απασχόληση και κατ’ επέκταση την ευημερία της χώρας μας. Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι ένας τομέας που χρειάζεται να δώσουμε περισσότερη έμφαση, ακριβώς γιατί προσφέρει ευκαιρίες για άμεσες δράσεις, ικανές όχι μόνο να αναχαιτίσουν την επιπτώσεις της κρίσης αλλά και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις επανεκκίνησης της οικονομίας μας.
Πιστεύω ακράδαντα ότι η Κύπρος είναι και μπορεί να παραμείνει ένας εξαιρετικός επενδυτικός προορισμός λόγω του ευνοϊκού φορολογικού μας συστήματος, της υψηλής ποιότητας υπηρεσιών μας και του άρτια καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού μας.
Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να τονίσω και τη γεωστρατηγική σημασία της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, γεγονός που αναγνωρίζεται από σημαντικές δυνάμεις του κόσμου.
Ενας άλλος παράγοντας που μπορεί να συμβάλει επαναστατικά, δραστικά και άμεσα στην ανόρθωση της οικονομίας είναι αν οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία αποφασίσουν ότι έφτασε η ώρα μέσα από ένα ειλικρινή, ουσιαστικό και με πλήρη αλληλοσεβασμό διάλογο, να γίνει κατορθωτό να εξεύρουμε μια λύση που θα απαλλάσσει τη χώρα μας από τα βάρη που έχει προκαλέσει η καταστροφή του 1974, που θα την απαλλάσσει από τα κατοχικά στρατεύματα, που θα επανενώνει τη χώρα μας, που θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης και που θα επιτρέπει τη διακίνηση προσώπων και κεφαλαίων, που θα επιτρέπει τη συνδημιουργία, έτσι ώστε επιτέλους να δημιουργηθούν οι προοπτικές της σταθερότητας και της συνεργασίας. Ώστε μαζί να προχωρήσουμε μπροστά και για το παρόν, αλλά ιδιαίτερα για το μέλλον. Αυτό που απαιτείται είναι θάρρος και τόλμη. Ας αφήσουμε τα παίγνια αλληλοεπίρριψης ευθυνών. Δεν είναι με κανένα τρόπο η πρόθεση μου να αρχίσω να αιτιώμαι ποιος ευθύνεται λιγότερο και ποιος περισσότερο, αν είναι οι Τουρκοκύπριοι ή η Αγκυρα. Εκείνο που θέλω να πω είναι ένα: Αυτό που υπαγορεύεται σε όλους είναι να δούμε μπροστά. Αν το κατορθώσουμε υπάρχει προοπτική και ελπίδα για την πατρίδα μας.
Εγώ δηλώνω αποφασισμένος να εργαστώ με συνέπεια για τη λύση. Μια λύση που θα διασφαλίζει μια κοινή πατρίδα για όλους, με μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μια και μόνη κυριαρχία και μια και μόνη ιθαγένεια. Αν αυτά γίνουν κατανοητά, αν σε αυτά που είναι αρχές βασισμένες στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών επιτέλους συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να συνεισφέρει με το δικό του τρόπο ο κ. Ερογλου και όσοι τον επηρεάζουν είμαι βέβαιος ότι θα διανύσουμε μεγάλο μέρος της επιδιωκόμενης λύσης.
Η ευλογία που ο Θεός μας έδωσε με την ανεύρεση του φυσικού πλούτου μπορεί να αποτελέσει το κίνητρο για όλους διότι μετά τη λύση αποδέκτες και εκείνοι που θα ωφεληθούν δεν θα είναι άλλοι από τους νόμιμους κάτοικους αυτής της χώρας. Βεβαίως πάντοτε κατά αναλογία πληθυσμού.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι το οικονομικό περιβάλλον θα εξακολουθήσει να είναι δύσκολο. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά και συστηματικά τις εξελίξεις και θα είναι έτοιμη για προώθηση πρόσθετων μέτρων εάν κριθεί αναγκαίο. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που αφορούν τη οικονομική ανάπτυξη, δημοσιονομικές ανισοσκέλιες, στρεβλώσεις που παρατηρούνται σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας και τον τραπεζικό τομέα.
Αναλογιζόμενος το μέγεθος όλων αυτών των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε και την ευθύνη που έχουμε ως ηγεσία του τόπου αυτού, εκφράζω έκκληση για συνέχιση του πνεύματος συνεργασίας που έχει επιδειχτεί μέχρι στιγμής, από όλα τα πολιτικά κόμματα και από τα κοινωνικά σύνολα.
Σημειώνω, ιδιαίτερα το ρόλο που διαδραματίζουν οι επιχειρηματίες, μέλη του ΚΕΒΕ και τις προσπάθειές τους για την παλινόρθωση της οικονομίας μας, μέσα από τις δυσκολίες που όλοι βιώνουμε, και τους καλώ να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και την ίδια φιλοτιμία. Θέλω να τονίσω, πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ακούσει τις ιδέες, τις προτάσεις και τις εισηγήσεις σας προκειμένου μαζί να προχωρήσουμε για το καλό και συμφέρον και της χώρας μας. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και η ενότητα μεταξύ μας είναι απολύτως απαραίτητη για να αντιμετωπίσουμε όσο καλύτερα γίνεται τις μεγάλες προκλήσεις".
Ξεκινόντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διέρχεται μια από τις κρισιμότερες περιόδους στη σύγχρονη ιστορία της. Η βίαιη αναδιάρθρωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, όπως αποφασίστηκε από τους εταίρους μας, το συνεχιζόμενο αρνητικό εξωτερικό περιβάλλον, η αναγκαία διόρθωση των δημοσιονομικών ανισοσκελιών, αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη της οικονομίας.
Στη συνέχεια ο κ. Αναστασιάδης ανέλυσε θέματα οικονομίας, λειτουργίας του κράτους και τους στόχους της Κυβέρνησης για το 2014, σχετικά με τις επενδύσεις και την ανεργία.
Οικονομία:
"Ταυτόχρονα, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, η οποία συνδέεται άμεσα με τις αποφάσεις του Eurogroup, αλλά και τα ψηλά επιτόκια, αποτελούν τροχοπέδη στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για επανεκκίνηση της οικονομίας. Το γεγονός αυτό, μεταξύ άλλων, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρομεσαίες.
Με αυτά κατά νουν, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές χαλαρώσεις στους περιορισμούς των κεφαλαίων, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά. Παράλληλα με τις προσπάθειες μείωσης των επιτοκίων που καταβάλλονται σε συνεργασία με τις τράπεζες, σημαντική είναι και η προσπάθεια της Κυβέρνησης μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την ανάπτυξη νέων χρηματοδοτικών προϊόντων με επικέντρωση στη χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
Να σημειώσω με ικανοποίηση τις πρόσφατες εξαγγελίες του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ για τα δυο προγράμματα χρηματοδοτήσεων που ανακοίνωσε ευρισκόμενος στην Κύπρο, ύστερα από τις συνομιλίες που είχαμε μαζί του.
Το πρώτο πρόγραμμα αφορά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα ποσού 150 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου στην Κύπρο. Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την έγκριση δανείου προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ύψους 100 εκ. ευρώ για την εγκαθίδρυση Ταμείου Επιχειρηματικότητας, το οποίο θα χρηματοδοτεί Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μέσω των κυπριακών τραπεζών, οι οποίες θα συμμετάσχουν με ανάλογη χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων. Οι υπογραφές των σχετικών συμφωνιών θα τεθούν στα μέσα Δεκεμβρίου και το Ταμείο αναμένεται να τεθεί ισχύ περί τα τέλη Μαρτίου.
Και τα δύο προγράμματα απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα για τον οποίο γνωρίζουμε ότι έχει πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση. Επίσης γνωρίζουμε πως οι προοπτικές δημιουργίας θέσεων εργασίας και ανάκαμψης θα προέλθουν από τον ιδιωτικό τομέα.
Θυμίζω και την πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χορηγία 200 εκ. ευρώ ως έκτακτη βοήθεια προς την Κύπρο, λόγω της Μνημονιακής Σύνδεσης της οικονομίας της χώρας μας, στα πλαίσια του Προγράμματος 2014-2020.
Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πετύχαμε ως Κυβέρνηση την αύξηση της συγχρηματοδότησης έργων από 60% σε 95%, με επανεξέταση το 2016 και με ενδεχόμενη επέκταση ακόμα για περισσότερα χρόνια. Με την εξέλιξη αυτή διανοίγονται προοπτικές για επιτάχυνση της υλοποίησης έργων ανάπτυξης τα οποία θα δώσουν ώθηση στην οικονομία με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί και η αναβάθμιση του άλλοτε Γραφείου Προγραμματισμού σε Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης. Έτσι θα συγκερντρωθεί η αρμοδιότητα, αλλά και η προσοχή της υπηρεσίας αυτής, κατά κύριο λόγο στην ανίχνευση προγραμμάτων, για τη διαπίστωση πού και πώς μπορεί να αντλήσουμε τα μέγιστα από τα κονδύλια που διατίθενται από την ΕΕ για έργα ανάπτυξης, τη νεανική απασχόληση και σωρεία άλλων προγραμμάτων".
Προβλέψεις και στόχοι της Κυβέρνησης για το 2014:
"Όσον αφορά τις προβλέψεις μας για την οικονομία, το 2014, όπως και το 2013, η Κύπρος θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερες προκλήσεις, με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αύξηση της ανεργίας.
Η ανεργία συνθέτει την πιο δραματική πτυχή της οικονομικής κρίσης και είναι γι’ αυτό το λόγο που η κυβέρνηση ανέπτυξε μια σειρά προγραμμάτων απασχόλησης, ιδιαίτερα των νέων, οι οποίοι επλήγησαν κατά κύριο λόγο.
Η νεανική απασχόληση και οι προσπάθειες για αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους θα είναι στο επίκεντρο της παρέμβασής μου στην Ειδική Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ για τη Νεανική Απασχόληση, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, για αύριο στο Παρίσι.
Το θέμα της απασχόλησης των νέων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την κυπριακή Κυβέρνηση και γι’ αυτό θα αναφερθώ ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών στις προετοιμασίες της Κυπριακής Κυβέρνησης για την έγκαιρη υλοποίηση της «Σύστασης για την Εγγύηση για τη Νεολαία» και την υποβολή του σχετικού σχεδίου δράσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2013.
Παρά τα προβλήματα, θέλω να επισημάνω ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία, διαφαίνεται ότι το εύρος της οικονομικής ύφεσης θα είναι μικρότερο από ότι αναμενόταν, τουλάχιστον για το 2013. Το γεγονός αυτό αντανακλάται και στα δημόσια οικονομικά, όπου το δημοσιονομικό έλλειμμα στο παρόν στάδιο, είναι μικρότερο από ότι προβλεπόταν. Στη διαπίστωση αυτή έχει καταλήξει και το κλιμάκιο της Τρόικας στην πρόσφατη αξιολόγηση που έχει προβεί προς διάψευση πάντα των όσων οι διάφοροι Οίκοι Αξιολόγησης προέβλεπαν. Ενας εκ των Οίκων μάλιστα προ μηνός προέβλεπε ότι η ύφεση θα φτάσει το 12%. Μας αρκεί να διαψεύδουμε όχι να θριαμβολογούμε..
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι σε περίπτωση που στο μέλλον απαιτηθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, αυτά δεν θα προέλθουν από πρόσθετες φορολογίες, αλλά από την καλύτερη διαχείριση των κρατικών δαπανών. Βεβαίως ούτε από την αποκοπή μισθών. Η διαφύλαξη της σταθερότητας του φορολογικού συστήματος, αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.
Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι αποτελεί προσωπική μου πεποίθηση, ότι μόνο μέσω της πιστής εφαρμογής του Μνημονίου, θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών αλλά και των ιδίων των συμπολιτών μας, προς την κυπριακή οικονομία. Αναγνωρίζω και είναι γεγονός ότι αποτελούν οδυνηρά τα πλείστα των μέτρων είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε αλλά χωρίς τα μέτρα, δυστυχώς, θα ακολουθήσει μια πορεία κατολίσθησης με επανάληψη φαινομένων αναλόγων άλλων χωρών που βρίσκονται κάτω από το πρόγραμμα.
Ιδιαίτερα σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα, έχουν αναγνωριστεί τασημαντικά βήματα που έχουν επιτευχθεί, όπως η πλήρης ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας με συνεισφορά και ξένων επενδυτών και η έναρξη της αναδιάρθρωσης των Συνεργατικών Ιδρυμάτων. Επίσης η Τράπεζα Κύπρου προχωρά με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της, με μόνιμο Διοικητικό Συμβούλιο και νέο Διευθύνων Σύμβουλο.
Γεγονός όμως είναι ότι παραμένουν μεγάλες προκλήσεις στον τομέα αυτό. Για αυτό και απαιτείται τόλμη και συνέπεια ώστε το συντομότερο να αποκατασταθεί η πλήρης εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. Ένα εξάλλου θέμα που συζητείται είναι η μείωση των τραπεζικών επιτοκίων και θέλω να ελπίζω ότι μέσα από την αναδιάρθρωση θα καταστεί δυνατόν το συντομότερο να δώσουμε την ευκαιρία επιβίωσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έτσι ώστε να αντέξουν στις προκλήσεις και τα βάρη που αντιμετωπίζουν.
Χωρίς αμφιβολία οι συνέπειες της κρίσης έχουν ήδη γίνει σε όλους μας αισθητές. Τώρα, χωρίς καθυστερήσεις και ολιγωρία παίρνουμε γενναίες αποφάσεις και αλλάζουμε όσα επιβάλλεται να αλλάξουν και προχωρούμε σε μεγάλες και τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές. Μετατρέπουμε την κρίση σε ευκαιρία.
Κάνουμε ότι επιβάλλεται να γίνει, για την επανεκκίνηση της οικονομίας, για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους και για την επαναφορά της Κύπρου σε τροχιά ανάπτυξης.
Με σκοπό την παραχώρηση κινήτρων προς τις επιχειρήσεις για διευκόλυνση και ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και γενικά ελάφρυνση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, όπως γνωρίζετε η Κυβέρνηση πρόσφατα εξήγγειλε μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, διασφαλίζοντας όμως για ευνόητους λόγους ότι δεν θα έχουν μεγάλο δημοσιονομικό αντίκτυπο.
Μέσα από προσεκτική μελέτη για τις ανάγκες της οικονομίας, προχωρήσαμε στην εξαγγελία των μέτρων αυτών, έτσι ώστε να παράσχουμε τα απαραίτητα εργαλεία για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις μας πρώτα να επιβιώσουν, αλλά και να εκμεταλλευτούν επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Εξάλλου, η επιθυμητή από όλους οικονομική ανάπτυξη, θα πρέπει να προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα και όχι από το δημόσιο. Αυτό που επιβάλλεται η Κυβέρνηση να πράξει, είναι να δημιουργήσει το σωστό πλαίσιο στο οποίο η επιχειρηματική δραστηριότητα και πρωτοβουλία θα ενθαρρύνεται και θα ευνοείται. Αυτό ακριβώς πράττουμε.
Προκειμένου να πετύχουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας, προωθήσαμε ήδη μια σειρά φορολογικών, πολεοδομικών και άλλων μέτρων που αποσκοπούν στην ενθάρρυνση της ανάπτυξης με την παράλληλη ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στην προσέλκυση ντόπιων και ξένων επενδύσεων και στη διατήρηση αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας".
Μέτρα για προσέλκυση επενδυτών και καταπολέμηση ανεργίας:
- Για τη μείωση του χρόνου έκδοσης Πολεοδομικών Αδειών.
- Για την αύξηση των συντελεστών δόμησης υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
- Για την πολεοδομική ανάπτυξη γης.
- Για την αδειοδότηση της λειτουργίας καζίνο.
- Για την ενθάρρυνση της άμεσης εκτέλεσης των έργων για κατασκευή γηπέδων γκολφ με την παραχώρηση κινήτρων.
- Για την παραχώρηση αδειών σε μικτές τουριστικές αναπτύξεις.
- Για την ενθάρρυνση επενδύσεων από αιτητές μακράς παραμονής που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών.
- Για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και αρκετά άλλα.
Για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου:
"Πρέπει να σημειώσουμε με μεγάλη ικανοποίηση τη συμφωνία της κυβέρνησής μας με τη ρωσική για τους ανοιχτές αιθέρες, μεταξύ των δυο χωρών που ίσως αυξήσει κατά 300 χιλιάδες τους τουρίστες από τη Ρωσία που θα επισκεφθούν την Κύπρο μέσα στους χειμερινούς μήνες.
Να σημειώσω επίσης και την συμφωνία που πετύχαμε κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στο Κουβέιτ για την άρση των υφισταμένων εμποδίων στις επισκέψεις Κουβετιανών και την εγκαθίδρυση απευθείας πτήσεων με τη χώρα μας".
Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις:
"Είναι καλά γνωστό σε όλους μας ότι οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας. Η πλειονότητα των μέτρων που προωθούμε στοχεύουν στη στήριξη αυτών των επιχειρήσεων και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους.
Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, ενέργειες που στοχεύουν στη διευκόλυνση της δανειοδότησης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην απλοποίηση διαδικασιών θεωρούνται επιβεβλημένες προς όφελος τους".
Εκσυγχρονισμός θεσμών κράτους:
"Θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφερθώ και στα μέτρα που εξαγγείλαμε πρόσφατα για εκσυγχρονισμό των θεσμών και του κράτους.
Τα μέτρα αυτά, σκοπεύουν, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση της αποδοτικότητας της δημόσιας υπηρεσίας, έτσι ώστε να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων και των πολιτών μας γενικά.
Η χρηστή διοίκηση, η μείωση της γραφειοκρατίας και της αδιαφάνειας, αποτέλεσαν προσωπικές μου προεκλογικές δεσμεύσεις και ως εκ τούτου άμεσα και αποφασιστικά, προχωρούμε τώρα σε δραστικές τομές, όπως ακριβώς έχουμε υποσχεθεί στους πολίτες. Πρωταρχικός στόχος παραμένει η δημιουργία ενός ευέλικτου, αποτελεσματικού και φιλικού προς τον πολίτη και την επιχείρηση Κράτους και βεβαίως, ελκυστικού για τους ξένους επενδυτές".
Προσέλκυση ξένων επενδυτών:
"Η Κυβέρνηση και εγώ ο ίδιος προσωπικά, έχουμε ξεκινήσει εκστρατεία προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, οι οποίες αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικά στη ρευστότητα της κυπριακής αγοράς.
Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων συνιστά ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης, δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός μας τομέας. Οι ξένες επενδύσεις είναι καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη, το επιχειρηματικό περιβάλλον, την απασχόληση και κατ’ επέκταση την ευημερία της χώρας μας. Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι ένας τομέας που χρειάζεται να δώσουμε περισσότερη έμφαση, ακριβώς γιατί προσφέρει ευκαιρίες για άμεσες δράσεις, ικανές όχι μόνο να αναχαιτίσουν την επιπτώσεις της κρίσης αλλά και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις επανεκκίνησης της οικονομίας μας.
Πιστεύω ακράδαντα ότι η Κύπρος είναι και μπορεί να παραμείνει ένας εξαιρετικός επενδυτικός προορισμός λόγω του ευνοϊκού φορολογικού μας συστήματος, της υψηλής ποιότητας υπηρεσιών μας και του άρτια καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού μας.
Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να τονίσω και τη γεωστρατηγική σημασία της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, γεγονός που αναγνωρίζεται από σημαντικές δυνάμεις του κόσμου.
Ενας άλλος παράγοντας που μπορεί να συμβάλει επαναστατικά, δραστικά και άμεσα στην ανόρθωση της οικονομίας είναι αν οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία αποφασίσουν ότι έφτασε η ώρα μέσα από ένα ειλικρινή, ουσιαστικό και με πλήρη αλληλοσεβασμό διάλογο, να γίνει κατορθωτό να εξεύρουμε μια λύση που θα απαλλάσσει τη χώρα μας από τα βάρη που έχει προκαλέσει η καταστροφή του 1974, που θα την απαλλάσσει από τα κατοχικά στρατεύματα, που θα επανενώνει τη χώρα μας, που θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης και που θα επιτρέπει τη διακίνηση προσώπων και κεφαλαίων, που θα επιτρέπει τη συνδημιουργία, έτσι ώστε επιτέλους να δημιουργηθούν οι προοπτικές της σταθερότητας και της συνεργασίας. Ώστε μαζί να προχωρήσουμε μπροστά και για το παρόν, αλλά ιδιαίτερα για το μέλλον. Αυτό που απαιτείται είναι θάρρος και τόλμη. Ας αφήσουμε τα παίγνια αλληλοεπίρριψης ευθυνών. Δεν είναι με κανένα τρόπο η πρόθεση μου να αρχίσω να αιτιώμαι ποιος ευθύνεται λιγότερο και ποιος περισσότερο, αν είναι οι Τουρκοκύπριοι ή η Αγκυρα. Εκείνο που θέλω να πω είναι ένα: Αυτό που υπαγορεύεται σε όλους είναι να δούμε μπροστά. Αν το κατορθώσουμε υπάρχει προοπτική και ελπίδα για την πατρίδα μας.
Εγώ δηλώνω αποφασισμένος να εργαστώ με συνέπεια για τη λύση. Μια λύση που θα διασφαλίζει μια κοινή πατρίδα για όλους, με μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μια και μόνη κυριαρχία και μια και μόνη ιθαγένεια. Αν αυτά γίνουν κατανοητά, αν σε αυτά που είναι αρχές βασισμένες στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών επιτέλους συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να συνεισφέρει με το δικό του τρόπο ο κ. Ερογλου και όσοι τον επηρεάζουν είμαι βέβαιος ότι θα διανύσουμε μεγάλο μέρος της επιδιωκόμενης λύσης.
Η ευλογία που ο Θεός μας έδωσε με την ανεύρεση του φυσικού πλούτου μπορεί να αποτελέσει το κίνητρο για όλους διότι μετά τη λύση αποδέκτες και εκείνοι που θα ωφεληθούν δεν θα είναι άλλοι από τους νόμιμους κάτοικους αυτής της χώρας. Βεβαίως πάντοτε κατά αναλογία πληθυσμού.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι το οικονομικό περιβάλλον θα εξακολουθήσει να είναι δύσκολο. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά και συστηματικά τις εξελίξεις και θα είναι έτοιμη για προώθηση πρόσθετων μέτρων εάν κριθεί αναγκαίο. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που αφορούν τη οικονομική ανάπτυξη, δημοσιονομικές ανισοσκέλιες, στρεβλώσεις που παρατηρούνται σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας και τον τραπεζικό τομέα.
Αναλογιζόμενος το μέγεθος όλων αυτών των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε και την ευθύνη που έχουμε ως ηγεσία του τόπου αυτού, εκφράζω έκκληση για συνέχιση του πνεύματος συνεργασίας που έχει επιδειχτεί μέχρι στιγμής, από όλα τα πολιτικά κόμματα και από τα κοινωνικά σύνολα.
Σημειώνω, ιδιαίτερα το ρόλο που διαδραματίζουν οι επιχειρηματίες, μέλη του ΚΕΒΕ και τις προσπάθειές τους για την παλινόρθωση της οικονομίας μας, μέσα από τις δυσκολίες που όλοι βιώνουμε, και τους καλώ να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και την ίδια φιλοτιμία. Θέλω να τονίσω, πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ακούσει τις ιδέες, τις προτάσεις και τις εισηγήσεις σας προκειμένου μαζί να προχωρήσουμε για το καλό και συμφέρον και της χώρας μας. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και η ενότητα μεταξύ μας είναι απολύτως απαραίτητη για να αντιμετωπίσουμε όσο καλύτερα γίνεται τις μεγάλες προκλήσεις".