πουλώντας τα για το κρέας τους. Επιστήμονες, φορείς και κάτοικοι των ορεινών περιοχών που συνορεύουν με την Αλβανία καταγγέλλουν στη Realnews πως οι παράνομοι κυνηγοί έχουν αποδεκατίσει τον πληθυσμό της «ελληνικής αντιλόπης», όπως έχει χαρακτηριστεί το σπάνιο ζώο.
Ο πληθυσμός του αγριόγιδου σε όλη την Ελλάδα αριθμεί λιγότερα από 800 άτομα, όταν πριν από μία δεκαετία υπήρχαν κάποιες χιλιάδες. Σήμερα, σε αρκετούς συνοριακούς με την Αλβανία πληθυσμούς υπάρχουν κοπάδια με λιγότερα από 20 ζώα. Επιστήμονες υποστηρίζουν πως αυτοί οι πληθυσμοί είναι καταδικασμένοι να εξαφανιστούν μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ τα αρμόδια δασαρχεία και οι ομοσπονδιακοί θηροφύλακες κάνουν λόγω για ανάγκη μεγαλύτερης και εντατικότερης φύλαξης των ορεινών όγκων που συνορεύουν με την Αλβανία.
«Οποτε κι αν ανέβω στο βουνό, κάτι δυσάρεστο θα δω. Κάλυκες από καλάσνικοφ, αίμα, αλλά και υπολείμματα των αγριόγιδων, καθώς οι λαθροθήρες αφήνουν πίσω το δέρμα και τα κεφάλια των ζώων. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, είναι πολύ πιθανό οι πληθυσμοί τους να οδηγηθούν σε εξαφάνιση μέσα σε λίγα χρόνια», αναφέρει ο βιολόγος άγριας ζωής και επί σειρά ετών ερευνητής των αγριόγιδων Χαρητάκης Παπαϊωάννου.
«Η λαθροθηρία υπήρχε πάντα, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό, καθώς οι σύγχρονοι λαθροθήρες χτυπούν τα αγριόγιδα ακόμα και με καλάσνικοφ. Δυστυχώς, η περιοχή έχει απογυμνωθεί από τους συνοριακούς φύλακες, που τα προηγούμενα χρόνια απέτρεπαν τέτοια περιστατικά», λέει η αντιδήμαρχος Κόνιτσας Κατερίνα Τσουβάλη.
50 ευρώ το κιλό
«Μέχρι πρόσφατα, κάποιοι μπορούσαν να βγάλουν ένα επιπλέον εισόδημα, αφού πουλούσαν το κρέας των αγριόγιδων έως και 50 ευρώ το κιλό. Σήμερα η τιμή έχει πέσει, αλλά η ζήτηση συνεχίζεται», δηλώνει ο Χαρ. Παπαϊωάννου, προσθέτοντας πως πριν από λίγα χρόνια ένας σεφ από εστιατόριο στην Κηφισιά τού είχε πει ότι ανά καιρούς του έφερναν κρέας αγριόγιδου. «Αλλά και να το καταγγείλεις, θα σου πουν ότι είναι κρέας από αγριοκάτσικο και μόνο με τεστ DNA θα μπορείς να ξέρεις από τι ζώο προέρχεται. Κανένας φορέας, όμως, δεν κάνει τέτοια τεστ».
Ο προϊστάμενος της Δασικής Υπηρεσίας Κόνιτσας Κωνσταντίνος Τριάντης λέει πως «οι λαθροκυνηγοί γνωρίζουν την περιοχή, τα μονοπάτια και τα κατατόπια και δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν». Και παραδέχεται ότι, παρά τις αρμοδιότητες του δασαρχείου για προστασία και περιπολίες, αφενός η ευρύτερη περιοχή είναι δύσκολη και δύσβατη και αφετέρου δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για συνεχείς ελέγχους.
Τον δασάρχη επιβεβαιώνει και σχετική μελέτη που εκπονήθηκε πρόσφατα για λογαριασμό του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου - Αώου και Πίνδου, στην οποία επισημαίνεται πως από το πλήθος των περιστατικών λαθροθηρίας που συμβαίνουν μόνο λίγα γίνονται γνωστά. Σύμφωνα με τη μελέτη «Πρόγραμμα Παρακολούθησης (monitoring) Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου», οι λαθροκυνηγοί χωρίζονται στους «επαγγελματίες», που σκοτώνουν συστηματικά και πωλούν το κρέας του ζώου στους γύρω οικισμούς, και στους «παραδοσιακούς», που κυνηγούν παράνομα συνήθως για χόμπι ή για την προσωπική τους κατανάλωση.
«Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Εχουμε προκηρύξει διαγωνισμό για την προμήθεια ραδιοκολάρων και την τοποθέτησή τους στα αγριόγιδα, ώστε να μπορούμε να εντοπίζουμε τον τόπο και τον χρόνο που κάποιος θα προσπαθήσει να τα πλήξει. Αυτό είναι από τα λίγα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε», λέει ο Μιχάλης Βάκκας, διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης Β. Πίνδου.
Η 5η Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου έχει στη δύναμή της θηροφύλακες που φυλάνε το βουνό. Ωστόσο, όπως λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Παναγιώτης Σκαμαντζούρας, «το πρόβλημα εντοπίζεται στα σύνορα με την Αλβανία, όπου εμείς δεν μπορούμε να πλησιάσουμε, ενώ οι λαθροθήρες έρχονται από τα βουνά. Για εμάς στην Ελλάδα, σημαντικότερη είναι η παιδεία των κυνηγών απέναντι στα αγριόγιδα, παρά η τιμωρία. Δεν είμαστε όλοι παράνομοι. Τους λαθροκυνηγούς τούς αποβάλλει μόνη της η κυνηγετική οικογένεια». Σύμφωνα με τον Λάζαρο Γεωργιάδη, διευθυντή Προγραμμάτων του «Αρκτούρου», «αυτό που πρέπει να γίνει από την πολιτεία είναι ένα εθνικό σχέδιο δράσης για το είδος. Ενα κοινά αποδεκτό σχέδιο με συγκεκριμένο πλάνο, που θα καθορίζει ξεκάθαρα ποιοι φορείς θα έχουν την ευθύνη για να σώσουν το απειλούμενο αυτό είδος».