Ουσιαστικά ο ΕΣΑΗ καταλογίζει στη διοίκηση της δημόσιας επιχείρησης απόπειρες να παρεμποδίσει το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, υποστηρίζοντας ότι εφαρμόζει «κατά το δοκούν τις αποφάσεις της ΡΑΕ».
Φέρνει ως παράδειγμα: «Το καλοκαίρι μετά τις τελευταίες θεσμικές αλλαγές που είχαν σαν σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής ρεύματος στη χώρα, οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί αναγκάστηκαν να ρίξουν την παραγωγή των μονάδων τους από φυσικό αέριο κάτω από το μισό.
Η ΔΕΗ, αντί να αυξήσει την παραγωγή των λιγνιτικών της μονάδων, τη μείωσε κατά 8%, και υπερτριπλασίασε την παραγωγή από τις δικές της μονάδες φυσικού αερίου».
Με τον τρόπο αυτό λέει ο Σύνδεσμος, «η ΔΕΗ κατέρριψε το δικό της επιχείρημα περί δήθεν δυνατότητας εξοικονόμησης κόστους, ώστε να μπορέσει να προσφέρει ενέργεια στους καταναλωτές και στη βιομηχανία σε χαμηλότερες τιμές».
Ο ΕΣΑΗ συνεχίζει, υπογραμμίζοντας πως οι προαναφερόμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο (περασμένο καλοκαίρι) έγιναν χωρίς να υλοποιηθεί ταυτόχρονα, και όπως είχε συμφωνηθεί, «η ισότιμη πρόσβαση τρίτων σε λιγνίτες και νερά - βασικό θεμέλιο οποιασδήποτε απελευθέρωσης της αγοράς. Υπό την πίεση της ΔΕΗ, όμως, τον Ιούλιο του 2013 ελήφθησαν οι αποφάσεις για τη χονδρεμπορική αγορά».
Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι, παρ' όλα αυτά «η ΔΕΗ στρέφεται και πάλι κατά των αρμόδιων φορέων που όμως το μόνο που επιδιώκουν με τις αποφάσεις τους, είναι να εφαρμόσουν έναν οδικό χάρτη, με βάση το ευρωπαϊκό πλαίσιο λειτουργίας, για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας.
Αντίδραση
Μια αγορά που από τη φύση της σήμερα κυριαρχείται πλήρως από το μονοπώλιο της ΔΕΗ. Το νέο θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνεται με βάση τις σχετικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες βρίσκει απέναντί του τη σκληρή αντίδραση της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η εφαρμογή του προς όφελος της ΔΕΗ και προς ζημία των ανεξάρτητων παραγωγών».
Ο ΕΣΑΗ καταλήγει αφήνοντας αιχμές για τη ΔΕΗ: «Η τακτική αυτή της συνεχούς επίθεσης κατά πάντων, σίγουρα δεν αρμόζει σε μία σύγχρονη επιχείρηση, που φιλοδοξεί να παίξει κάποιο ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως οι αντίστοιχες επιχειρήσεις των άλλων ευρωπαϊκών χωρών».
Έθνος