Όπως γράφει σήμερα η «Ναυτεμπορική», από τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου φαίνεται ότι «κλείδωσαν» οι 2.000 απολύσεις με τις οποίες θα καλυφθεί ο υπολειπόμενος στόχος για φέτος, καθώς το πλάνο που παρουσιάστηκε στην τρόικα προβλέπει ότι από τους 6.000 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, στο πλαίσιο εξυγίανσης του Οργανισμού, έως και 1.370 συγκεκριμένων ειδικοτήτων θα δουν την έξοδο.
Τη δεξαμενή των πρόσθετων 2.000 απολύσεων που έρχονται άμεσα, εκτός από τους 1.370 γιατρούς, θα συμπληρώσουν 300 υπεράριθμοι από ΝΠΙΔ ή Α.Ε. που θα αναδιαρθρωθούν, ισάριθμοι επίορκοι, αλλά και 300 υπάλληλοι με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε ότι ήταν ξεκάθαρη η εντολή του πρωθυπουργού προς όλους τους υπουργούς, να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις για αναδιάρθρωση, κατάργηση και συγχώνευση φορέων που εποπτεύουν.
«Απαιτούνται 4.000 απολύσεις έως το τέλος 2013 και άλλες 11.000 έως το τέλος 2014. Για τις πρώτες 4.000 απολύσεις έχουμε ήδη τις πρώτες 2.500 από το κλείσιμο της ΕΡΤ, τους υπηρετούντες υπό προσωρινή διαταγή στο Δημόσιο, τους “επίορκους” κτλ και αν συνυπολογίσουμε τους περίπου 600 από την Αμυντική Βιομηχανία -όποτε προκύψει η αναδιάρθρωσή της από το υπουργείο Οικονομικών- τότε υπολείπονται κάτι λιγότερο από 1.000 απολύσεις», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ώστε να βρεθούν άλλες 1.000 απολύσεις και μίλησε για συρρίκνωση προσωπικού στις αμυντικές βιομηχανίες. Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια «ξαφνικού θανάτου» όπως έγινε στην ΕΡΤ, ενώ διευκρίνισε ότι οι υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα θα στελεχώσουν το υπουργείο Οικονομικών, την ΕΛ.ΑΣ. και τις φυλακές, τονίζοντας ότι για τις μετακινήσεις θα ληφθούν υπόψη κριτήρια όπως η εντοπιότητα.